Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nagrzewające się trafo TS40/13/676.

predom 29 Kwi 2010 17:46 5402 36
  • #1 29 Kwi 2010 17:46
    predom
    Poziom 26  

    Witam. Zbudowałem sobie ot tak dla zabawy wzmacniacz lampowy na lampach EL84 i ECL86 z której używam tylko triody (pentoda ma zwarcia siatek :cry:). Nagle podczas dotykania czy elementy zbyt się nie grzeją poczułem że trafo zasilające jest gorące. Dzieje się to zarówno na stosie selenowym jak i na diodach 1n4007.
    Podaje wyniki pomiarów które wykonałem:
    EL84
    Rezystor katodowy 9-10V (jego wartość to 220Ω)
    Anoda 270V
    Siatka 1 0.02V
    Siatka 2 na potencjale anody (tryb triodowy)
    ECL86
    Rezystor katodowy 2V (jego wartość to 2k2)
    anoda 110v
    siatka 1 0.001v
    Co to może być?

    0 29
  • #2 29 Kwi 2010 20:34
    fuutro
    Poziom 43  

    Zmierz napięcie na kondensatorze filtrującym napięcie anodowe oraz pobór prądu za tym kondensatorem. Mogło by się to zacząć bardziej grzać przy prądzie około ponad 100mA ale wg tego co piszesz trochę do tego brakuje (przy pełnym obciążeniu transformator mógłby zacząć parzyć - około 60-70 stopni Celsjusza). Uzwojenie żarzenia nie jest przeciążone. Jak transformator zachowuje się bez obciążenia :?: Włącz go na kilka godzin.

    0
  • #3 29 Kwi 2010 20:53
    predom
    Poziom 26  

    Dzięki fuutro że się zainteresowałeś moim tematem :D. Na kondensatorze filtrującym na biegu jałowym jest 320V a pod obciążeniem 270-280V (bez wysterowania).

    0
  • #4 29 Kwi 2010 21:10
    fuutro
    Poziom 43  

    Zmierz jeszcze prąd jaki jest pobierany (bez wysterowania).

    0
  • #5 29 Kwi 2010 21:18
    predom
    Poziom 26  

    Prądu zmierzyć nie mam jak bo nie mam amperomierza :oops: ale słyszałem że jest jakiś sposób że w szereg z układem włącza się rezystor i mierzy na nim spadek napięcia. Zaraz wrzucę schemat całego układu.

    0
  • #6 29 Kwi 2010 21:20
    fuutro
    Poziom 43  

    Można tak zrobić - wepnij np rezystor 10om i zmierz spadek napięcia na nim.

    0
  • #7 29 Kwi 2010 21:23
    predom
    Poziom 26  

    Teraz trochę głupie pytanie. W żarzeniu czy anodowym?

    0
  • #8 29 Kwi 2010 21:31
    fuutro
    Poziom 43  

    Anodowe. Żarzenie by padło - katody lamp by były stanowczo za zimne.

    0
  • #9 29 Kwi 2010 21:31
    predom
    Poziom 26  

    Na rezystorze o wartości 5.1Ω wpiętym po wtórnej stronie za mostkiem prostowniczym napięcia anodowego odkłada się 0.2V.

    0
  • #10 29 Kwi 2010 21:40
    fuutro
    Poziom 43  

    Dałoby to jakieś 39,2mA - jest to wartość mniejsza od znamionowej i to wyraźnie. Jak wygląda rdzeń transformatora? Nie był on zalany albo coś? Silne nagrzanie mogłoby sugerować jakieś zwarcie zwojów lub uszkodzenie izolacji między płytkami rdzenia. Stąd sugestia włączenia transformatora beż żadnego obciążenia.

    Jeśli jednak transformator nie parzy po dłuższej pracy w tym układzie który zasila to jest jeszcze ok - uzwojenia anodowe i sieciowe mają spory opór więc nie trzeba dużego prądu, żeby trochę ciepła się wydzieliło.

    0
  • #11 29 Kwi 2010 21:52
    predom
    Poziom 26  

    Transformator działał poprawnie w radiu światowid. Załączam schemat całego wzmacniacza. Nagrzewające się trafo TS40/13/676.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Ja już absolutnie nie wiem co to jest. Teraz w ciemności zobaczyłem że w EL84 jest MINIMALNIE zaczerwieniona anoda! Chyba konstrukcje lampowe mnie nie lubią :cry:.
    Już któryś wzmacniacz składam i jest coś nie tak!

    0
  • #12 29 Kwi 2010 22:13
    fuutro
    Poziom 43  

    Nic tam niezwykłego nie ma na schemacie. Włącz transformator na kilka godzin luzem i zobaczymy co będzie.

    0
  • #13 30 Kwi 2010 07:05
    predom
    Poziom 26  

    Ten rezystor co na nim mierzylem to jakis dziwny byl wiec podaje jeszcze jeden pomiar. Na rezystorze 15om wpietym tak samo jak poprzednio po odczekaniu 5 minut spadek napiecia wynosil 0.7V.

    0
  • #14 30 Kwi 2010 09:29
    fuutro
    Poziom 43  

    Więc nadal jest w porządku, prąd jaki płynie to ok 46,6mA.

    0
  • #15 30 Kwi 2010 10:19
    Olek II
    Moderator

    Witam, połącz EL 84 S2 z A+ przez rezystor 2,2KΩ. Przy obecnym połączeniu S2 układ nie pracuje poprawnie.
    Pozdrawiam.

    0
  • #16 30 Kwi 2010 13:52
    predom
    Poziom 26  

    Transformator na biegu jałowym się grzeje ale tak do 30 stopni (test 3 godzinny). Z tą S2 zaraz spróbuję. A czy mogę S2 połączyć do punktu oznaczonego na schemacie B+? A tak poza tematem to jak kolega fuutro liczy te prądy ze spadków napięcia? Normalnie I=U/R?

    0
  • #17 30 Kwi 2010 14:01
    Olek II
    Moderator

    Możesz spróbować podłączyć do B+. Ale lepiej przez rezystor do A+. Jeśli będzie chodziło to zostaw na B+.

    0
  • #18 30 Kwi 2010 14:24
    predom
    Poziom 26  

    Ok, podłączyłem. Ale żadnej różnicy nie widzę ani nie słyszę (poza wzrostem wzmocnienia oczywiście)

    Dodano po 7 [minuty]:

    A czym miało się objawiać to złe działanie gdy S2 była podłączona do anody?

    0
  • #19 30 Kwi 2010 16:16
    Olek II
    Moderator

    predom napisał:
    Ok, podłączyłem. Ale żadnej różnicy nie widzę ani nie słyszę (poza wzrostem wzmocnienia oczywiście)

    A czym miało się objawiać to złe działanie gdy S2 była podłączona do anody?


    Właśnie tym, większe wzmocnienie i prawidłowa praca lampy. Nie łączy się bezpośrednio siatki 2 z anodą.

    0
  • #20 30 Kwi 2010 16:53
    predom
    Poziom 26  

    Od 15 minut wzmacniacz przechodzi 3 godzinny test.

    Dodano po 11 [minuty]:

    Ja się już chyba poddaję:cry: W EL84 przy tym podłączeniu żarzy się S2 :!::!:
    Co się do jasnego gwinta dzieje z tym wzmacniaczem!

    0
  • #21 30 Kwi 2010 17:07
    Olek II
    Moderator

    Coś dziwnego. Zmierz napięcie na anodzie i S2. Na S2 musi być niższe od anody.

    0
  • #22 30 Kwi 2010 17:19
    predom
    Poziom 26  

    Na anodzie 265V a na S2 275V :cry:. I co teraz?

    0
  • #23 30 Kwi 2010 17:23
    Olek II
    Moderator

    Teraz trzeba tak, aby S2 miała mniej od anody. Inaczej S2 przejmuje rolę anody, a ponieważ jest bardzo delikatna, to się czerwieni(ze wstydu).:D
    Większy rezystor w S2.

    0
  • #24 30 Kwi 2010 17:26
    Quarz
    Poziom 43  

    predom napisał:
    Od 15 minut wzmacniacz przechodzi 3 godzinny test.

    Dodano po 11 [minuty]:

    Ja się już chyba poddaję:cry: W EL84 przy tym podłączeniu żarzy się S2 :!::!:
    Co się do jasnego gwinta dzieje z tym wzmacniaczem!
    Nic specjalnego - jak dla mnie - ale ta lampa (EL84) wzbudza się na wysokiej częstotliwości właśnie w obwodzie wyjściowym z siatką drugą ( anodę blokuje wysoka wartość indukcyjności transformatora), a to na skutek braku w obwodzie siatki pierwszej rezystora antyparazytowego ! ! !
    Co to jest, oraz czym to 'je się', to poszukaj sobie ... :idea: :D ... również w moich starych postach.

    Olek II napisał:
    Coś dziwnego.
    Patrz wyżej i dumaj, dumaj, i jeszcze dalej dumaj ...

    Olek II napisał:
    Zmierz napięcie na anodzie i S2. Na S2 musi być niższe od anody.
    Mierzyć multimetrem to sobie może aż do u .. j ś... ci ... :idea: :D ... i nic z tego nie wyniknie ... :!: :shocked!:

    0
  • #25 30 Kwi 2010 17:41
    predom
    Poziom 26  

    To było dobre z tym wstydem:D. Teraz w S2 wsadziłem 33K i jest na niej 188V. Na anodzie 270V. Za to spadło wzmocnienie.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Dobra, zaproponowaliście mi już tyle zmian (za co dziękuje) ale teraz nie wiem co, gdzie i jak. Mógłby ktoś poprawić mój schemat na taki jaki ma być?

    0
  • #26 30 Kwi 2010 18:21
    Quarz
    Poziom 43  

    predom napisał:
    To było dobre z tym wstydem:D. Teraz w S2 wsadziłem 33K i jest na niej 188V. Na anodzie 270V. Za to spadło wzmocnienie.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Dobra, zaproponowaliście mi już tyle zmian (za co dziękuje) ale teraz nie wiem co, gdzie i jak. Mógłby ktoś poprawić mój schemat na taki jaki ma być?
    Skoro lenistwem od Ciebie 'cuchnie' na odległość oraz nie umiesz, czy też nie chcesz, skorzystać z forumowej szukajki, to masz i - poznaj moje chamskie serce - zobacz TU ... :idea: :D
    Abyś "nie trudził się" - wszak być może przemęczysz się - to przedmiotowy schemat przeniosłem tu:
    Nagrzewające się trafo TS40/13/676.

    Zajrzyj też TAM - i choć traktują tam o wzmacniaczu przeciwsobnym, to problem występuje ten sam ...

    0
  • #27 30 Kwi 2010 18:38
    predom
    Poziom 26  

    Dałem ten rezystor antyparazytowy o wartości 6k8 ale siatka dalej żarzy.

    0
  • #28 30 Kwi 2010 18:40
    Quarz
    Poziom 43  

    predom napisał:
    Dałem ten rezystor antyparazytowy o wartości 6k8 ale siatka dalej żarzy.
    Jak dalego jest on włączony od wyprowadzenia siatki pierwszej i jakiego rodzaju (typu) jest ten rezystor?

    0
  • #29 30 Kwi 2010 18:43
    predom
    Poziom 26  

    Jest wlutowany bezpośrednio w podstawkę i jest masowy.

    0
  • #30 30 Kwi 2010 18:52
    Quarz
    Poziom 43  

    predom napisał:
    Jest wlutowany bezpośrednio w podstawkę i jest masowy.
    To może pokażesz tu jaki masz aktualnie schemat stopnia końcowego razem z zasilaniem.
    A co dzieje się - sprawdź - po odłączeniu kondensatora sprzęgającego siatkę pierwszą z anodą przedwzmacniacza?
    Próbowałeś z innym egzemplarzem lampy EL84?

    0