logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxtor diamondmax 10 80 Gb sata płytka główna od ineego mod.

n3mezi5 01 Maj 2010 11:42 1142 3
REKLAMA
  • #1 8022468
    n3mezi5
    Poziom 9  
    Witam posiadam Dysk Maxtor DiamondMax 10 model: 6L080M0 80 Gb sata1500 LBA 16008652 lecz system go nie widzi niestety a posiadam na nim bardzo ważne informacje. W związku z tym mam pytanie czy jest możliwość podłożenia innej płytki głównej aby tylko zgrać dane np z modelu Maxtor DiamondMax plus 9 80 GB SATA/150 LBA: 156250000.
  • REKLAMA
  • #2 8026627
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Kolego, z ww. modelów wynika że z całej podmianki nic nie wyjdzie, a poniżej kilka szczegółów:
    1. Maxtor 6L080M0 DiamondMax 10 SATA 3,5"
    rodzina: Sabre - S
    PCB: (MCU) Agere Oscar F7-D4

2. Maxtor DiamondMax plus 9 80 GB SATA 3,5"
    najprawdopodobniej model: 6Y080M0
    rodzina: Calypso III
    PCB: (MCU) Agere Ardent C8-C1

Jak ukazałem powyżej zachodzi niezgodność MCU (µC), dodatkowo widać że chcesz pominąć zgodność rodzin dysków.

Gdyby chodziło tylko i wyłącznie o podmianę PCB w rodzinie dysków Calypso, to nie było by problemu, ale nie tak jak Ty teraz chcesz.

:arrow: n3mezi5, możesz podać co dokładnie się stało, i na jakiej płycie gł. lub kontrolerze zewnętrznym próbowałeś (sprawdzałeś) działanie ww. dysku.

Sprawdzałeś już czy zostaje zidentyfikowany poprzez zalecany software do diagnostyki taki jak MHDD lub HDAT2 ?
  • REKLAMA
  • #3 8030125
    n3mezi5
    Poziom 9  
    Witam,

Chciałbym dodać że przy podłączeniu go do komputera STARTUJE DO POŁOWY, pokazuje sie pasek ładowania windowsa następnie blue screen. Po podłączeniu do adapteru usb nic nie widać niestety :( brak partycji a na partycji D mam dużo zdjęć :( (
  • #4 8030199
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    n3mezi5 napisał:
    przy podłączeniu go do komputera STARTUJE DO POŁOWY, pokazuje sie pasek ładowania windowsa następnie blue screen.
    Proszę ni pisać z włączonym CapsLock, to oznacza krzyk, regulamin pkt 10.9.
    Nie napisałeś jaki system na nim się znajdował, tylko Windows mało mówi.
    Tak więc jaki? Windows 95, 98, 2000, XP, Vista, 7 ?

n3mezi5 napisał:
    Po podłączeniu do adapteru usb nic nie widać niestety :( brak partycji a na partycji D mam dużo zdjęć :( (
    Po co podłączasz go pod USB? Tak tylko ograniczasz sobie tylko pole działania i ewentualnej diagnostyki.
    WW dyski mają byc sprawdzane gdy są podłączone pod płytę główną lub kontroler (miałeś podać pod co podłączasz + model).
    Screen'ów z MHDD (po komendzie EID) lub z HDAT2 oraz wyników S.M.A.R.T. jak nie było, tak nadal nie ma.
    Podaj dane o które byłeś proszony!
REKLAMA