Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektronika C 431 D czerwony obraz i linie powrotów

jacusb12 01 May 2010 20:46 1634 6
    jacusb12
    Level 11  
    Telewizor Elektronika C 431D
    odbiera jest poprawna fonia. Obraz jest czerwony widoczne są poziome linie. Regulowanie kolorów, kontrastu i jasności nic nie daje obraz lekko się zmienia. Po załączeniu widać w miarę poprawny obraz po kilku sekundach nasyca się czerwonym kolorem, aż postacie stają się niewidoczne. Pozostaje czerwieniący się obraz i poziome linie.

Sprawdziłem zasilacz napięcia poprawne:
    XS2:
    1
    2(+12)
    3(+120)
    4(-12)
    5
    6(+12)
    7(+34)

Blok BC10 z wzmacniaczem RGB sprawdziłem nie widzę usterki. Wymienione wszystkie elektrolity. Tranzystory KT969A multimetr pokazuje, że są sprawne. Podmieniłem je na BF459, nie dało rezultatu.

Proszę o jakąś podpowiedź

Dodano po 3 [minuty]:

Blok BKR10.2 odchylania:
    wymienione elektrolity
    jacusb12
    Level 11  
    Czytałem to. Nie wiem czy dobrze mogę w ten sposób stwierdzić ale gdy odepnę 3 wtyki RGB idące z płytki kineskopu to obraz jest czarno - biały. Odpinając kolejno wtyki kolory znikają po koleji.
    jacusb12
    Level 11  
    Po prze lutowaniu telewizor zaczął pracować stabilnie. Możliwa usterka to zimne luty.
    Mam problem kolejny. Telewizor ma domontowany układ dekodera PAL na MDA3510. oderwał mi się jeden przewód i nie wiem gdzie był. Może ktoś ma jakieś schematy stosowania tego dekodera.
    bogred
    Moderator of TV
    MDA3510/TDA3510 to układ znany, powszechnie (dawniej) stosowany. Znajdź jakąś aplikację tego układu i spróbuj dojść, co ma przychodzić do modułu dekodera tym urwanym przewodem.
    stanis54
    Level 11  
    Jakiej firmy masz dekoder PAL?
    jacusb12
    Level 11  
    Ta płytka jest oznaczona jako:
    PIE
    a obok jest napis U2.