Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pilot uniwersalny ?? jaki

jarek.w 02 May 2010 12:15 11817 16
Automation24
    jarek.w
    Level 17  
    Witam wszystkich.
    Pewnie już nie raz był wałkowany temat pilota do kilku sprzętów na raz, może nie zostanę okrzyczany Smile
    Tv Panasonic , Ampli Denon , N-ka i jakieś DVD .
    Przeglądając różne aukcje internetowe zauważyłem że piloty Logitech mimo wysokiej ceny są dość popularne , zastanawiam się czy warto ?
    Szukam takiego pilota który jest prosty w obsłudze (co by żona sobie poradziła Smile ) aby intuicyjnie można było nawet po ciemku odnaleźć właściwą funkcję .
    Dodaje że nie chodzi mi o jakieś urządzenie multi funkcjonalne które potrafi wszystko . Potrzebuje aby Tv włączyć , wyłączyć , przełączyć wejście . W Denonie głośniej - ciszej i włączyć i wyłączyć .W N-ce i DVD podstawowe funkcje.

Proszę o opinie użytkowników podobnych pilotów.
    z poważaniem.
  • Automation24
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Zobacz wyroby elmak.
    jarek.w
    Level 17  
    No właśnie , o taką podpowiedź mi chodziło :)
    pozdrawiam
  • Automation24
    Smoła
    Level 12  
    A ja bym jednak polecił Logitecha, np. Harmony 515 można już kupić za 120 zł więc to nie są jakieś wielkie pieniądze. Obsługuje do 5 urządzeń, masz dostęp do chyba największej bazy kodów na świecie, jeżeli nawet nie ma liście jakiegoś Twojego urządzenia możesz nauczyć pilota albo napisać do supportu - dosyć sprawnie dodają nowe urządzenia. Ja mam trochę wyższy model i nikt w domu nie ma problemów z obsługą pilota. Jak go zaprogramowałem po wyjęciu z pudełka tak działa już drugi rok, żona jest zadowolona bo nie musi bawić się 6 pilotami tylko naciska jeden przycisk np. "TV" i już włącza się telewizor,dekoder, amplituner - wszystko się ustawia na odpowiednich "wejściach".

ps. Już zupełną fanaberią z mojej strony jest że zaprogramowałem sobie żeby w trybie bluray (w lato)) wyłączały się wentylatory w pokoju żeby mi nic nie brzęczało jak oglądamy filmy :).

ps.1 Przeglądałem ofertę Elmak, najlepszy Oskar Pro 10 kosztuje 65 zł - wolałbym dołożyć drugie te 60 zł do Harmony 515 choćby dla wykonania/wyglądu i lcd na którym można programować sekwencje uruchamiania urządzeń. Nawet laik jak zobaczy na ekranie lcd "telewizja" to powinien się domyśleć co się stanie jak naciśnie przycisk przy tym napisie :).
    Refix
    Level 12  
    Pytania i odpowiedzi o uniwersalnego pilota wracają jak bumerang. Sam miałem dylemat czy kupić i co kupić ?
    wybór padł na Oskara Pro, czego nie żałuję :) ...dla tych którzy chcą bliżej się zapoznać z jego możliwościami
    polecam instrukcję.
    jarek.w
    Level 17  
    Też kupiłem Oskara ,
    Jak za tą kasę jest bardzo dobry.
    Może następny będzie Logitech , ale muszę wcześniej wykończyć Elmaka co na razie widzę że nie będzie takie łatwe :)
    pozdrawiam
    leo_rex
    Level 11  
    Witam.

Panowie :) Dzisiaj dostalem wlasnie Oskara pro 10in1...Nauczylem go juz TV, DVD, Cyfrowy Polsat...Nie moge w trybie uczenia ustawic go na turbodekoder nki /500GB/.Probowalem przez wyszukiwanie kodu strzalka w gore - znalazl, dzialaly podstawowe funkcje /nie wszystkie/.Po zatwierdzenie "OK", turbodekoder przestal reagowac - chocby klawisz power.Co robic? Dlaczego nie moge nauczyc go tak jak pozostale urzadzenia przez funkcje uczenia - pilot do pilota - to dla mnie najwygodniejsze, bo moge wybierac klawisze jakie chce do danej funkcji??

P.S. Znowu, przez przeszukiwanie kodu ustawilem podstawowe funkcje /numeryczne, glosnosc, wybor kanalow, EPG/.Niestety nie dziala klawisz "OK" np...Jak teraz nauczyc go tego klwisza "OK" i innych w zapamietanym kodzie??
    Aha, nie dziala tez wylaczenie przez wcisniecie czerwonego przycisku power....
    -----------------------------------------------------
    Ciekawe....Wszystkie funkcje uzyskalem, gdy wprowadzilem kod dla nki /3293/ dla klawisza wyboru urzadzenia DVB.....dla SAT nie mam power, OK....Nadal nie moge zastosowac opcji uczenia dla nki....
    Refix
    Level 12  
    Kod 3293 który podałeś to typowy dla tego dekodera który znajduje się na liście z instrukcji obsługi, więc nie wiem czemu wcześniej przeszukiwałeś listę ręcznie. Ja używam tego kodu dla NRecordera pod klawiszem SAT, z tym że zmieniłem kilka klawiszy w/g własnego uznania. Jeśli przypiszesz kod (jakikolwiek) pod klawisz DVB lub VCR nie będziesz mógł zmienić (uczyć) z innego pilota. Tych dwóch żródeł DVB i VCR nie można edytować o czym również jest w instrukcji.
    jarek.w
    Level 17  
    No i pochwaliłem pilota :)
    Niestety po niecałym roku użytkowania pilot się uszkodził , sam bez niczyjej pomocy :)
    Ledka power pulsuje i nic nie da się zrobić , serwis prosi o wysłanie pilota.
    Jako że paragon już dawno zaginą więc naprawa na gwarancji nie wchodzi w grę , oczywiście jest możliwość naprawy ale koszty będą takie jak kupno nowego.
    Czyli pilot do kosza i zakup nowego , ale jakiego to już muszę się zastanowić :)
    pozdrawiam
    zetdeel
    Level 39  
    Całkiem fajny pilot: mam go około roku i jeszcze się nie rozleciał.:D
    SilverCrest KH2159. Bywa w Lidlu, cena 29,99zł. Gwarancja, o dziwo, 3 lata.
    pawlospg
    Level 9  
    zetdeel wrote:
    Całkiem fajny pilot: mam go około roku i jeszcze się nie rozleciał.:D
    SilverCrest KH2159. Bywa w Lidlu, cena 29,99zł. Gwarancja, o dziwo, 3 lata.

a znasz może kod do dekodera polsat mini na tego pilota
    Anonymous
    Anonymous  
    andru7
    Level 11  
    Poszukuję instrukcji do pilota -silver crestsfb 10.1a1
    Proszę o pomoc.
    Anonymous
    Anonymous