Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz + kolumny. Cena 1000-1200 złotych.

wilkman 02 May 2010 23:28 1683 14
    wilkman
    Level 10  
    Witam chciałbym zakupić zestaw wzmacniacz + kolumny najlepiej 5.1
    zakładam nowy temat gdyż każdy ma w sumie indywidualne potrzeby. Wiec od początku pokój ma 14m2 wysokość 3m

użytkowanie - 80% muzyka róźnego rodzaju, koncerciki rockowe itp. czasem film obejrzeć bym chciał dlatego 5.1 podłączyć to wszystko do kompa do którego karta dżwiękwa będzie 5.1, generalnie główną jednostką jest komp (nie ma tv i nie chce), czasem jakaś mocniejsza impreza.

cena 1000-1200 myśle nad używanym sprzętem (gdzieś wyczytałem o głośnikach voice craft że do takich małych pomieszczeń są ok. nie znam się dlatego proszę was o opinie i coś rozsądnego)

pozdrowienia
    wilkman
    Level 10  
    przeczytałem oby dwa posty już wcześniej chciałbym jakiś konkretnych przykładów np. z alledrogo gdyż nie znam się na tym które jest dobre które złe. Post o voice krafcie głównie trzyma się suba. W media spodobał mi się zestaw harman kardon i głośniki jbl ale cena mi nie pasuje ok 4 tys.
    Pablo1964
    Moderator
    No właśnie. Sensownie brzmiącego zestawu 5.1 w tym budżecie nie da się skompletować. Dlatego sugeruję używany zestaw stereo.
    dark-
    Level 20  
    A jak naprawdę bardzo chcesz 5.1 to jedyne wyjście to jechac do sklepu typu Media Markt posłuchac tam różnych zestawów i kupic najlepszy według siebie..
    wilkman
    Level 10  
    w media za taki pieniądz nic nie kupisz pare płytek i innych pierdół, zależy mi żeby wzmacniacz też miał tuner radiowy przesiadam się z wieży philipsa która się już wyekspoatowała także różnica będzie spora. Też właśnie myśle jeszcze nad stereo bo z filmów avi ciężko będzie wyciągnąć 5.1, kolega ma wzmacniacz akai i altuski do tego i całkiem przyjemnie to gra. Więc chyba zostane przy stereo tylko jakie ?
    dues
    Level 28  
    A nie myślałeś sprzedać altuski i akai a dodatkową kasę wyłożyć na nowy sprzęt? Czy wolisz pozostać przy dwóch zestawach?
    wilkman
    Level 10  
    Quote:
    kolega ma wzmacniacz akai i altuski do tego i całkiem przyjemnie to gra
    sprzęt nie jest mój tylko to jest moje porównanie :P
    dues
    Level 28  
    Na allegro są właśnie do sprzedania prawie nowe Tonsil Siesta, cena od 1000zł. Gdybyś mógł dorzucić 300zł na wzmacniacz to nawet bym się nie zastanawiał bo naprawde warto. Weź pod uwagę że cena tych kolumn w zestawie 5.1 to 4,5tyś zł więc do VK za 450zł szkoda nawet porównywać. Kolumny te są mało wymagające przez co nie potrzebują mocnego wzmacniacza. Na początek wystarczyłaby i Diora za 100zł.

Dodano po 3 [minuty]:

Lub stara wieża Philipsa jeśli jeszcze działa-oczywiście do czasu aż uzbierasz na prawdziwy wzmacniacz.
    wilkman
    Level 10  
    a coś takiego

Link
    albo tonsik fenix II ?

a jak je podłącze do wzmaka 5.1 to będą grały tak samo jakbym je podłączył do stereo. Chodzi mi o to że jak będzie gotówka aby rozbudować ten system.
    dues
    Level 28  
    Fenixy to kolumny 3 modele niżej od Siest, koda także nie może im dorównać. Niema "wzmaków" 5.1 tylko są amplitunery. Dla porównania amplituner 5.1 który poradzi sobie z muzyką tak jak wzmacniacz stereo będzie od niego co najmniej 3 krotnie droższy. Dobre stereo zagra i w filmach i w muzyce znacznie lepiej od kiepskiego kina. Miałem Genius 5005 5.1 ale i w filmach zostały zdeklasowane przez siesty (stereo) w muzyce bez porównania.
    wilkman
    Level 10  
    wolałbym raczej typowe kolumny coś a'la koda bo nie mam gdzie takich wielkich postawić :/
    dark-
    Level 20  
    Możesz się właśnie pobawic w 2.1 tak jak napisał exik.. Jak koledzy wyżej także poleciłbym Siesty i do tego jak będziesz miał przypływ gotówki kupic jakiś subwoofer i będziesz się cieszył całkiem niezłym 2.1 ;)
    wilkman
    Level 10  
    Link

a co myślicie o tym ? nie jestem audiofilem szukam takich zeby grały ładnie i czasem głośno ładnie :)

i np to do tego :P
    Link