Z mojego punktu widzenia, jak ja rozważam zakup laptopa to głównym kryterium są:
- wielkość matrycy (ma być noszony czy nie),
- po jakim czasie trzeba wymienić baterię,
- jakie są szanse że się zepsuje i jak długo trwa gwarancja,
- czy chcę na nim grać i w jakie gry,
- jakie programy będę na nim instalować.
Ja osobiście nie gram w gry a z kolei zależy mi na bezawaryjnej pracy i solidnym wykonaniu. Ale to mój wybór i moja decyzja. Jakie są jej konsekwencje? Że w ramach wyznaczonej kwoty (najpierw ustalam limit wydatku, czasami go trochę przekraczam ale nie za dużo) wybieram elementy ważniejsze od innych. Co należy do takich elementów?
- marka komputera (z tymi samymi podzespołami, Lenovo będzie droższe od Toshiby lub Compaq a marka np. oznacza dostępność sterowników, serwisu, części, możliwość odsprzedania komputera po kilku latach a także szanse na to że nie spali Ci się płyta główna po roku a komputer nie zacznie się grzać - grzanie oznacza że procesor zwalnia aby ograniczyć emisję ciepła),
- czas pracy na bateriach i jak długo nie trzeba wymieniać baterii (w słabszych modelach po pół roku bateria trzyma 15 minut, w lepszych wytrzymuje rok, w najlepszych 2 lata czasami 3 ale oczywiście stopniowo traci pojemność),
- model komputera (są lepsze i gorsze modele dla każdego producenta),
- średnica matrycy (im mniejszy tym zwykle droższy i trzeba szukać starszego modelu aby zmieścić się w cenie),
- pojemność twardego dysku,
- to czy klawiatura nie ugina się przy pisaniu i jak oprzesz nadgarstki na laptopie to nie będzie przeskakiwał kursor (niska jakość),
- czy chcę nagrywarkę CD czy DVD,
- procesor i technologia wykonania procesora (tu trzeba uważać i dokładnie czytać, bo np. T7500 to starsza technologia niż T8100),
- czy chcesz grać na laptopie, jeżeli tak to karta z co najmniej 512 MB własnej pamięci (a nie współdzielona z RAM).
Analizując wybór notebooka decyduję z czego mogę zrezygnować a co jest najważniejsze. Dobra marka oznacza znacznie gorszy procesor i starsze technologicznie podzespoły niż mniej znana marka. Z drugiej strony dobra marka to mniejsze ryzyko napraw pogwarancyjnych i większe szanse na solidność wykonania.
Co do karty muzycznej trójkanałowej to nie mam pojęcia jak bardzo taki warunek ogranicza wybór laptopa. Na pewno jednak warunek 6 h pracy na bateriach jest niebezpieczny bo nawet najlepsza bateria po jakimś czasie straci taką żywotność, nie chcę krakać jak szybko tak się stanie ale bardzo prawdopodobne że już po roku.
Napisz może zatem coś więcej opierając się na podanych przeze mnie kryteriach, czego oczekujesz od laptopa.