Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka AEG lavamat 42030 zatrzymuje sie w trakcie pracy

floydmar 03 May 2010 13:28 7613 6
    floydmar
    Level 2  
    Witam, potrzebuje pomocy w usunieciu uszkodzenia w w/w pralce, które polega na tym, że pralka rozpoczyna pranie, a po jakimś czasie staje. Najczęściej uzywany jest program 3 czyli 40stopni z niskim poziomem wody, ale równiez na innych tak sie zdarza. Bęben nie obraca się, grzałka nie grzeje, nie słychac cykania (normalnie co ok 5s) programatora (chyba). Czasem sama ruszy po jakimś czasie, a czasem nie. Czasem rusza po wyłączeniu i powtórnym włączeniu do prądu (bezpiecznik). Probowałem też restartowac przez obrócenie pokrętła do 0 i właczenie ponowne. Z regułu startuje, ale najczęściej znowu staje po paru minutach.

Może ktoś ma serwisówkę? schemat? kody błędów i sposób wejścia w tryb serwisowy czy testowy?

Bardzo proszę o PILNĄ pomoc....
    :)
    floydmar
    Level 2  
    thx
    przeczyściłem grzałkę z nalotu i przepłukałem całość lekkim ługiem , potem octem, oczywiście duzo wooody....
    Czy zabrudzenie grzałki mogło dawac taki skutek? Bo jest chyba dobrze/lepiej?
    floydmar
    Level 2  
    niestety nic to nie dało.
    Wezwałem "fachowca" ale przede wszystkim chciał mi wcisnąć nową grzałkę, bo ta już się "wyeksploatowała' i ma gorszą sprawność......................:)
    .A pralka dalej staje ! Zdarzyło się jej chyba 2 razy zgłosić błąd chyba w postaci 5 mignięć diody (końca pracy). Co to oznacza? proszę o pomoc dalej
    Moment20
    Level 12  
    sprawdź czy idzie prąd na grzałkę.
    Moderated By skryn:

Prąd nie idzie; pójdzie dopiero, jeśli na zaciskach odbiornika pojawi się napięcie/różnica potencjałów i pod warunkiem, że ten odbiornik jest sprawny.
    Odpowiedź prowadzi donikąd (sprawdzanie neonówką fazy), wprowadza w błąd użytkownika i jako taka porada w tej formie, powinna być usunięta.
    Ponieważ post jest napisany w dosyć luźnym dziale i dla początkujących, wiadomość pozostawiam na miejscu, ku przestrodze pytających!

jaszczur1111
    Level 33  
    Mam identyczny problem. Pralka miga 5 razy nie grzeje wody, początkowo obraca potem staje. Grzałka sprawna, nie ma upływności przy napięciu 500V powyżej 500 MΩ do masy. Brak zimnych lutów na płytce. Hydrostat sprawny, pozycjoner (kontaktron) sprawny, silnik nie iskrzy na szczotkach. Sprawdziłem też czujnik temperatury w grzałce. Na zimno (ok 14C) miał 7kΩ. Brak upływności. Silnik główny brak upływnośći. Pompa wylewa. Oczywiście prostą odpowiedzią jest uszkodzony moduł. Tylko co dalej?
    floydmar
    Level 2  
    pomogło przelutowanie częsci lutów na płytce (przekaźniki i okolice), juz jakiś czas jest ok, chociaż grzałka daje oznaki bliskiej agonii