Witam. Ostatnio wymienili u nas instalację w bloku, no i mam kilka wątpliwości. W rozdzielni na klatce - tu są zabezpieczenia przedlicznikowe - zainstalowali na moje mieszkanie trójfazowy wył. nadprądowy C20. Pierwsze co mnie zdziwiło to charakterystyka C - z tego co wiem daje się ją do zabezpieczania silników itd. - gdzie nie mam w mieszkaniu żadnych silników czy innych urządzeń o dużym rozruchu (chyba że o czymś nie wiem ) Druga sprawa to trójfazowy wyłącznik dany tylko na moje mieszkanie - na inne mieszkania są pojedyncze.
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi tej sytuacji.
Pozdrawiam.
Charakterystyka C nie jest zarezerwowana do silników. Gdyby dali Ci np. B20, zrzucałby przy każdym zwarciu razem z Twoimi bezpiecznikami w domu. Prawdopodobnie też, te 3 fazy są na całe piętro albo budynek a nie tylko na Twoje mieszkanie. Przecież nie masz siły u siebie.
Moderated By Łukasz-O:
Kolejny raz udzielasz nieprawdziwych informacji. Następnym razem będzie ostrzeżenie.
Ja nie kwestionuję lecz pytam się czy taka sytuacja może mieć miejsce. A do zadania pytania nie potrzebne jest przygotowanie techniczne.
Masz rację, tylko że ja pytam o przygotowanie techniczne nie dlatego by Cię obrazić, ale by wiedzieć na jakim poziomie mam udzielać odpowiedzi.
A odpowiedź jest w takim razie krótka: wykonanie powinno być zgodne z dokumentacją projektową, którą powinnien mieć administarator budynku. A dokumentację opracowuje projektant na podstawie danych wyjściowych. My nie znamy tych danych wyjściowych, więc nikt nie jest w stanie ocenić poprawności przyjętych rozwiązań.
Radzę zwrócić się do administracji i poprosić o wgląd do dokumentacji.
Ja nie kwestionuję lecz pytam się czy taka sytuacja może mieć miejsce. A do zadania pytania nie potrzebne jest przygotowanie techniczne.
Masz rację, tylko że ja pytam o przygotowanie techniczne nie dlatego by Cię obrazić, ale by wiedzieć na jakim poziomie mam udzielać odpowiedzi.
A odpowiedź jest w takim razie krótka: wykonanie powinno być zgodne z dokumentacją projektową, którą powinien mieć administrator budynku. A dokumentację opracowuje projektant na podstawie danych wyjściowych. My nie znamy tych danych wyjściowych, więc nikt nie jest w stanie ocenić poprawności przyjętych rozwiązań.
Radzę zwrócić się do administracji i poprosić o wgląd do dokumentacji.
Ok, spoko.
Quote:
Widocznie masz w domu siłę. Ludzie, czy to tak trudno sprawdzić?
No i widzisz, tu jest problem. Bo właśnie jak to można sprawdzić?
Tak jak mówię, w mieszkaniu mam dwa bezpieczniki i tyle. Nigdy nie miałem potrzeby korzystać z siły. Chyba, że poprzedni lokator - pewnie można to jakoś sprawdzić. W ogóle muszę Wam powiedzieć, że instalacja jest dosyć dziwnie zrobiona, bo na jeden bezpiecznik jakiś mądry elektryk dał tylko oświetlenie łazienki (górny punkt oświetlenia), a na drugi całą resztę mieszkania (włącznie z kuchnią i gniazdami w łazience). Ciekawostką jest to, że niektóre gniazdka były na wysokości ok. 1,10m.
No i widzisz, tu jest problem. Bo właśnie jak to można sprawdzić?
Tak jak mówię, w mieszkaniu mam dwa bezpieczniki i tyle. Nigdy nie miałem potrzeby korzystać z siły. Chyba, że poprzedni lokator - pewnie można to jakoś sprawdzić.
Najprościej to zobaczyć jaki jest licznik lub zerknąć w umowę.
Równie dobrze kiedyś mogła być siła a teraz nie. Kabel z zabezpieczeniem został, więc magicy od wymiany instalacji założyli esa potrójnego.
Można jedynie gdybać.
Pewnie mieli takiego S-a zbędnego więc założyli.
Na licznik nietrudno spojrzeć.
Prawdopodobnie jest jednak 1 faza, bo bezsensem byłoby dawanie 2 bezpieczników w mieszkaniu zamiast 3. I pominięcie w rozdzielnicy jednej fazy.
To, że przedlicznikowy jest C20 w zasadzie nie ma znaczenia. Bo przedlicznikowy zabezpiecza przed przeciążeniem.
Ważne jest, żeby w domu była charakterystyka spełniająca pętlę zwarcia.
Nawet jak w mieszkaniu jest "C" a pętla jest spełniona to też nic nie zmienia.
Bezpiecznik nie ogranicza prądu zwarcia, który niezależnie od charakterystyki będzie taki, jak wynika z pętli.
Bronek
Zabezpieczenie przedlicznikowe powinno się w Twoim przypadku składać się z jednego bezpiecznika o prądzie 20A typu S o charakterystyce B Mogą to być zabudowane trzy oddzielne Sk i zabudowane na jednej szynie a zabezpieczające kolejne liczniki zabudowane w tej rozdzielni pozostałych dwóch mieszkań na tej kondygnacji. Piszesz że w przedpokoju posiadasz dwa zabezpieczenia po 10A Jeżeli posiadasz pralkę automatyczną to producent przewiduje zabezpieczenie dla pralki 16A.
Tyle, że nie są to 3 oddzielne ale połączone ze sobą 3 bezpieczniki nadprądowe. Wynikało by z tego, że jak u mnie wywali zabezpieczenie przedlicznikowe to i w innym mieszkaniu nie będzie prądu ?? Chyba to bezsensu!?
Pralkę automatyczną mam, ale o tym co napisałeś to nie wiedziałem.
W ogóle tak myślałem aby wymienić zabezpieczenia w przedpokoju na dwa bezpieczniki nadprądowe (oczywiscie o odpowiednich parametrach), a w przyszłości wymienić całą instalację domową... czy na takie operacje muszę mieć zgodę ZE albo spółdzielni, czy mogę robić w swoim domu co mi się podoba?
W związku z wymianą instalacji a nawet poprzednią która była zabudowana w Twoim mieszkaniu byle nie aluminiowa na gniazda montowano przewody o przekroju 2.5mm2 które w pełni zaspokaja potrzeby w Twoim zakresie i obwody miedziane o ww przekroju mogą być bez problemu zabezpieczone bezpiecznikiem 16A z charakterystyką B Jeżeli instalacja jest w miedzi to okres jej używalności określa się na 100 lat i nie wymaga wymiany lecz tylko konserwacji. Dla bezpiecznika 20A z charakterystyką C aby nastąpiło jego zadziałanie w wyznaczonym czasie 0.4 sek wymaga znacznie większego prądu zwarcia w obwodzie.Na naprawę lub wymianę instalacji w mieszkaniu nie musisz mieć zgody ZE Prawdopodobnie zamontowano zabezpieczenie trójfazowe aby podrożyć koszty przeróbki bo jest różnica w cenie jedno a 3 polowego zabezpieczenia a i same zabezpieczenia mogły być zakupione w promocji.W przypadku wymiany instalacji powinieneś zwrócić się do Spółdzielni mieszkaniowej.