Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Powiadomienie MGSM 3,5 v1,5 Ropam

sebzadr 03 May 2010 22:05 4257 10
Optex
    sebzadr
    Level 10  
    Witam wszystkich forumowiczów poruszę temat który jest na forum lecz nie spełnia do końca moich oczekiwań-nie ma jasnych konkretnych odpowiedzi,jest to moje pierwsze powiadomienie gsm jednoznacznie proszę o wyrozumiałość..
    Powiadomienie MGSM 3,5 v1,5 Ropam
    Czy to co jest przedstawione na zdjęciu powyżej ma sens jeżeli nie to proszę o wskazówki,zależy mi na sygnalizacji akustycznej po otwarciu drzwiczek oraz po zaniku napięcia zasilającego 230 VAC.Z góry dziękuje za wszystkie informacje
  • Optex
    Anonymous
    Level 1  
    sebzadr
    Level 10  
    Powiem tak popodłanczałem tak jak jest to pokazane na foto i nic zero sygnalizacji wykonuje zanik napięcia 230 VAC syrenka nie daje oznak życia,styk oczywiście działa ale nie pobudza sygnału dzwiekowego,zastanawiam się czy nie jest tu potrzebny przekaźnik a jeżeli jest potrzebny to prosze o dalsze wskazówki

Dodano po 2 [minuty]:

sebzadr wrote:
    Powiem tak popodłanczałem tak jak jest to pokazane na foto i nic zero sygnalizacji wykonuje zanik napięcia 230 VAC syrenka nie daje oznak życia,styk oczywiście działa ale nie pobudza sygnału dzwiekowego,zastanawiam się czy nie jest tu potrzebny przekaźnik a jeżeli jest potrzebny to prosze o dalsze wskazówki

A jeszcze jedno czy po zdjęciu napiecia AC230 powinnien dalej działać układ na akumulatorze i powinna sygnalizować to jaaś dioda bo nic sie nie świeci
  • Optex
    Anonymous
    Level 1  
    sebzadr
    Level 10  
    Tak mam moduł 3,5

Dodano po 2 [minuty]:

sebzadr wrote:
    Tak mam moduł 3,5

Po podaniu napięcia moduł rusza pali się dioda zielona na wysokości zacisków zasilania,oraz dioda komun ikacji z komputerem pomarańczowa,a po zrobieniu zaniku głucha cisza
    buszmen78
    Level 17  
    Jak napisał sharp potrzebujesz MGSM 3.5-PS !!
    MGSM35PS

PCB wygląda tak (i masz zasilacz oraz złącza po akumulator !!!):

FOTO
    Wyjście O1 robisz jako 'BRAK AC' i w opcjach robisz opóxnienie i SMS-y przy braku AC. na 3.5-PS nie zrobisz łatwo "sygnalizacji' poprzez wyjście naruszenia wejścia. Może taki przekażnik czasowy do wyłącznika i syrena na 1-30s. oprócz tego do wejścia modułu i SMS

przekaźnik TRM2

pozdro
    sebzadr
    Level 10  
    Witam ponownie
    Czyli w moim temacie jednym słowem kiszka(MGSM3,5 vers.1,5)....w/w urządzenie moze tylko działać jako moduł powiadomienia o czym? bo nie wiem do czego to teraz moge zastosować
    pssystem.com.pl
    Level 10  
    sebzadr wrote:
    Witam ponownie
    Czyli w moim temacie jednym słowem kiszka(MGSM3,5 vers.1,5)....w/w urządzenie moze tylko działać jako moduł powiadomienia o czym? bo nie wiem do czego to teraz moge zastosować

Do powiadamiania o kilku dowolnych zdarzeniach... Kwestia odpowiedniego podłączenia. Możesz podłączyć do centrali alarmowej a jak taką nie dysponujesz, możesz zastosować do zasilania prosty układ zasilający. Jeśli zaniknie zasilanie podstawowe, moduł będzie działał z akumulatora. Oczywiście i o tym możesz zostać powiadomiony. Pozostaje jeszcze kwestia skonfigurowania wejść i wyjść a możliwe opcje są dokładnie opisanew instrukcji.
    sebzadr
    Level 10  
    Witam
    A o jakim układzie kolega pssystem.com.pl mówi,to nie bedzie podłączone do żadnego alarmu-ma działać niezależnie.Chodzi mi o sygnalizacje sms-em o baraku zasilania,powrocie zasilana,otwarciu dzrzwiczek.A wracając do tego układu to co mam w prezentowanym zestawie na zdjęciu nie wystarczy ???
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    crunky
    Level 32  
    sebzadr wrote:
    Witam
    A o jakim układzie kolega pssystem.com.pl mówi,to nie bedzie podłączone do żadnego alarmu-ma działać niezależnie.Chodzi mi o sygnalizacje sms-em o baraku zasilania,powrocie zasilana,otwarciu dzrzwiczek.A wracając do tego układu to co mam w prezentowanym zestawie na zdjęciu nie wystarczy ???
    Pozdrawiam

Czy Ty podłączyłeś zasilanie bezpośrednio z transformatora do tego modułu?! Jak podłączyłeś akumulator skoro nie ma zacisków?! Nie montuje ropama, ale z tego co widzę to już dawno moduł mógł pójść z dymem.