Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CK-5944W/POH nie startuje (pomarańczowa dioda)

yod 05 Maj 2010 08:55 3237 13
  • #1 05 Maj 2010 08:55
    yod
    Poziom 11  

    Witam,
    mój problem z telewizorem jest bardzo podobny do opisanego Tutaj.
    TV wprawdzie nieco inny, ale wygląda na to, że to jakaś standardowa przypadłość większej grupy modeli.

    Lukas2 napisał:
    Jak w temacie , po wyłączeniu tv włącznikiem sieciowym lub odłączeniu kabla sieciowego , tv potrzebuje kilku minut na "nagrzanie" się zanim ze stanu stanby uruchomi się .Po całkowitym odłączeniu tv z sieci na noc czy np na ok 1godzine, i wciśnieciu włącznika sieciowego w tv, dioda zamiast świecić sie na czerwono , świeci na pomarańczowo,


    Do tego momentu wszystko się zgadza z problemem przedmówcy.
    W moim przypadku, po 'nagrzaniu się' telewizora następuje samoistne włączenie go w trym normalnej pracy (nie Std-By).

    Początkowo czas 'niebytu' (niereagujący na nic TV i świecenie pomarańczowej diody, która w normalnych warunkach nigdy wcześniej nie dawała o sobie znać) był dość krótki - kilkanaście sekund, potem minut. Oczywiście zależny był (i nadal jest) od czasu odłączenia go od sieci energetycznej.
    Kiedyś w nocy nie było prądu przez dłuższy czas i TV już nie wstał - świecił tą pomarańczową diodą przez kilka dni. Rozkręciłem go żeby cokolwiek pomierzyć.
    Ustawiłem sobie lampkę 100W i... TV wstał :)
    Podejrzewam, że żarówką o konkretnej mocy podgrzałem jakiś kondzioł i wystarczyło mu to, żeby ruszyć.
    Ze względu na zbliżające się święta i brak czasu, nie grzebałem dalej - zostawiłem go w takim stanie pamiętając, by jedyną formą wyłączenia był 'stendbaj'.
    TV chodził tak przez kilka miesięcy, aż do kolejnego zaniku napięcia w sieci energetycznej. Tym razem wystarczył mu już krótki zanik i nie podniósł się już.

    Diodami na front panelu steruje bezpośrednio Zilog SZM-159RTX, dlatego też podejrzewałem, że może nie resetuje się on prawidłowo po włączeniu zasilania.
    Pomiar napięcia na 33 nóżce Ziloga (43 jeśli uwzględnić 'dłuższą' o 10 nóżek wersję układu przewidzianego również przez producenta) wykazał dziwne oscylacje od około 1.3V do mniej więcej 4.6V (raczej powolne - 'na oko' to tak poniżej 1Hz). Przywieranie tego resetu do 0V jak i do +5V nic nie zmienia.
    Z przetwornicy nie dochodzą żadne odgłosy, ani w stanie 'pomarańczowej nirvany', ani podczas normalnej pracy.

    Nie mam konkretnego schematu od tego TV, więc nie wiem jakich napięć mam się doszukać. Mam jakieś dwa dość różniące się względem siebie schematy od serwisówek rzekomo dla tego modelu, ale oba z rzeczywistością mijają się w podobnym stopniu - np. na jednym z nich w obwodzie resetu na 33/43 nóżce Ziloga jest szeregowy elektrolit N.P. 1µF, podczas gdy na na drugim - jedynie 1nF do masy i bodaj 4k7 podciągający 'do góry' (to jest bliższe temu, co w moim Szajsungu siedzi).

    Wygląda na to, że nie jest to sprawa resetu Ziloga, a jakiegoś innego powodu, z którego wysterowuje on pomarańczową diodę i nie reaguje na żadne polecenia z zewnątrz (klawisze, sygnały IR).

    Przepraszam za przydługiego posta, ale starałem się jak najdokładniej opisać problem.

    Liczę na jakąś pomoc, za którą z góry dziękuję.

    0 13
  • #2 05 Maj 2010 09:12
    lisek
    Spec od monitorów

    Czytaj wszystko na forum o chassis S51A

    0
  • #3 05 Maj 2010 22:24
    mirex
    Poziom 43  

    Proszę posługiwać się zawsze pełnym modelem TV i wszystko będzie jasne. Zwłaszcza w przypadku Samsungów!
    CK-5944W/UKPCX to chassis SCT12B na przykład. Były chyba zbliżone modele na SCT13. Zresztą napisane jest na płycie i to jest ważniejsze, choć i tak nie do końca musi się zgadzać ze schematami. Taki urok Samsunga.
    SCT12 ma też w/w procesor.

    Bardzo ciekawe, że nie przyszło koledze do głowy, że to zasilacz może być powodem opisanych zjawisk?!
    Proszę zatem czytać dalej - zgodnie z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1001052.html pkt 1.

    0
  • #4 06 Maj 2010 07:18
    yod
    Poziom 11  

    mirex napisał:
    Proszę posługiwać się zawsze pełnym modelem TV i wszystko będzie jasne. Zwłaszcza w przypadku Samsungów!
    CK-5944W/UKPCX to chassis SCT12B na przykład. Były chyba zbliżone modele na SCT13. Zresztą napisane jest na płycie i to jest ważniejsze, choć i tak nie do końca musi się zgadzać ze schematami. Taki urok Samsunga.

    Dzięki za rzeczową (p)odpowiedź :)
    Nie sądziłem, że tak wielkie znaczenie może mieć końcówka symbolu.
    Oczywiście zanim zadałem pytanie, to próbowałem poszukać, czy problem nie był już omawiany. Początkowo podłączyłem się do podobnego wątku (mea culpa - nie pamiętałem już regulaminu czytanego daaaaawno temu). Nie znalazłem

    mirex napisał:
    Bardzo ciekawe, że nie przyszło koledze do głowy, że to zasilacz może być powodem opisanych zjawisk?!

    A owszem - przyszło... tyle, że nie zdawałem sobie sprawy z mnogości odmian chassis, a znaleziony jakiś pierwszy z brzegu schemat do 'tego' modelu, średnio miał się do mojej samsungowej rzeczywistości, więc uznałem, że podane na nim napięcia mogę traktować co najwyżej orientacyjnie.
    W telewizorach nie mam żadnej praktyki, ale ogólnie zasilaczy SMPS (w sprzęcie profesjonalnym) trochę w życiu ożywiłem. Najczęstszym problemem zwykle bywał mały (33-100µF) kondensatorek w zasilaniu kontrolera SMPS (ładowany przez dużą rezystancję z wyprostowanego napięcia sieciowego, a gdy zasilacz ruszy, to z dedykowanego uzwojenia po stronie 'gorącej'). Gdy ten właśnie element tracił pojemność, to objaw był właśnie bardzo zbliżony do tego, co spotkało mojego Samsunga - problem ze startem (stopniowo wydłużający się czas na 'rozgrzanie'), ale po starcie wszystko jak w zegarku (wysoka częstotliwość pracy przetwornicy nawet na małej pojemności nie powodowała zbyt dużych tętnień - więc 'aby tylko z miejsca ruszyć').
    Jednak w tym przypadku szybko wykluczyłem podobną przyczynę, bo ogólnie zasilacz chodzi. Mimo wciąż pomarańczowej diody daje jakieś napięcia wyglądające względnie normalnie (brak właściwego schematu uniemożliwiał ich dokładną weryfikację). Trop elementu sterującego diodą/ami zaprowadził mnie do µkontrolera i podejrzenie padło na reset (a właściwie jego brak). Zwłaszcza, że na jednym ze schematów, w obwodzie resetu znajdował się szeregowy kondensator 1µF N.P. (czyli na logikę - póki rozładowany, to daje wysoki stan na RESET). Myślałem, że tu 'jestem w domu' - za mała pojemność = brak resetu na starcie.Jednak w moim TV nie znalazłem odpowiedniego kondensatora.
    Swoją drogą - jakiś niepokój budzi to oscylujące napięcie na resecie. Jednak wymuszanie mu stanu wysokiego, a potem niskiego - nie powoduje startu TV.

    Jeszcze raz dzięki za wskazówkę dotyczącą mnogości chassis w Samsungach. Poszukam stosownego schematu i podejmę dalsze działania.

    0
  • #5 06 Maj 2010 15:48
    mirex
    Poziom 43  

    To proszę teraz poprawić model TV w tytule pierwszego postu oraz odczytać nazwę chassis i podać. Jest na płycie głównej pod trafopowielaczem.
    Oczywiście od strony druku - żeby nie przyszło do głowy komuś czytającemu to kiedyś wylutowywać trafopowielacz, aby zobaczyć co pod nim jest.
    Wskazane również podanie jaki scalak jest w zasilaczu, bo i tu mogą być niespodzianki w stosunku do znalezionego schematu chassis.

    0
  • #6 06 Maj 2010 23:01
    yod
    Poziom 11  

    mirex napisał:
    To proszę teraz poprawić model TV w tytule pierwszego postu

    DONE

    Model zczytany z naklejki obok TP (nigdzie indziej nie znalazłem pełnych danych - tabliczka znamionowa na obudowie podaje jedynie CK-5499W).
    Biała naklejka zasłania inną - żółtą, ale próba ich rozwarstwienia i odczytania tego, co pod białą zakończyła się niepowodzeniem.


    mirex napisał:
    oraz odczytać nazwę chassis i podać.
    Wskazane również podanie jaki scalak jest w zasilaczu, bo i tu mogą być niespodzianki w stosunku do znalezionego schematu chassis.

    SCT12B-03
    STR S6709 - jego radiator jest letni, co mogłoby sugerować normalne warunki pracy (od paru dni w stanie 'pomarańczowej nirvany').
    Oczywiście wspomniana "pomarańczowa dioda", to mix czerwonego i zielonego (nigdy wcześniej nie widziałem na nim innego koloru LED niż czerwony.
    Ogólnie zasilacz nie wykazuje żadnych podejrzanych objawów - po podłączeniu do sieci startuje z takim charakterystycznym cichym piśnięciem.

    Póki co - ciągnę jakiś schemat SCT12B - czy inny model na tym samym chassis będzie miał te same wartości elementów/napięć czy to również loteria?

    Sugerowane w innych wątkach niebieskie kondensatory (pastylki, chyba 1nF/2kV) w zasilaczu wyglądają OK, rozwarstwień nie mają - jak będę miał schemat (i ewentualne dalsze sugestie) to pomierzę na okoliczność upływności/przebicia. Choć ich raczej bym nie podejrzewał, ale może Wasza praktyka podpowiada inaczej...?

    Zastanawia mnie to pływające napięcie na resetowej nóżce ZILOGa i brak reakcji na wymuszenie mu stanu wysokiego/niskiego.
    Zresztą wygląda to na jakiś drobiazg, bo jak TV już wystartuje, to chodzi bez najmniejszych zarzutów.

    0
  • #7 06 Maj 2010 23:06
    radsat
    Moderator

    yod napisał:
    tabliczka znamionowa na obudowie podaje jedynie CK-5499W).


    A co napisałeś w tytule tematu?
    Z tych twoich rozpisek widzę tylko same pytania i niepewność, może lepiej oddać do serwisu.

    0
  • #8 06 Maj 2010 23:28
    yod
    Poziom 11  

    radsat napisał:
    yod napisał:
    tabliczka znamionowa na obudowie podaje jedynie CK-5499W).
    A co napisałeś w tytule tematu?
    Z tych twoich rozpisek widzę tylko same pytania i niepewność, może lepiej oddać do serwisu.

    Oczywiście 'czeski błąd' - tytuł zawiera właściwy model: CK-5944W/POH
    Tabliczka znamionowa posiada dane polskiego importera, więc nie jest to też jakiś egzotyczny egzemplarz.

    Co do mojej niepewności, to prawdopodobnie prędzej czy później jakoś dam mu radę, ale wydaje mi się, że taki objaw jest jakąś względnie częstą usterką i jest na nią proste lekarstwo - bywa tak np. w laptopach. Sam miałem taki przypadek, że notebook mrugał diodą zasilania i nic więcej - wystarczyło wymienić komparator. Moje doświadczenia z telewizorami są żadne, ale liczę, że jest tu ktoś, kto wie jak temu zaradzić bez wykonywania zbędnych czynności jak "na początek wymiana wszystkich kondensatorów zasilacza, a potem dalej szukanie". Wiem, że pojemności w zasilaczu może i warto zmienić, ale tu jest jakaś dość konkretna przyczyna (może np. tylko jedno napięcie 'nie halo').

    0
  • #9 06 Maj 2010 23:30
    mirex
    Poziom 43  

    A piszże krócej, bo nikt z tobą nie podejmie dyskusji! Komu się będzie chciało to wszystko czytać?
    Napięcia są uwarunkowane IC803, więc nie ma problemu z identyfikacją ile powinny wynosić!

    Czytać forum, miernik, lutownica i dopiero pisać. Konkrety!
    Proszę również pamiętać, że RESET to nie prosta zależność H/L, tylko czas zmiany poziomu tego sygnału w stosunku do zasilania.
    Możliwe, że z tym jest problem w TV. A może tylko wymiana kondensatorów elektrolitycznych tu i tam pomoże. Proszę się dokładnie przyjrzeć jak jest "produkowane" 5V. Pisałem o tym.

    Cytat:
    'nie halo'

    To poważne forum a nie portal dzieci neo!

    0
  • #10 06 Maj 2010 23:31
    radsat
    Moderator

    Ty nam nie pisz o laptopach tylko o konkretach, ja z kolei czuję że prędzej czy później ten temat trafi do kosza.

    0
  • #11 09 Maj 2010 15:20
    yod
    Poziom 11  

    mirex napisał:
    Proszę również pamiętać, że RESET to nie prosta zależność H/L, tylko czas zmiany poziomu tego sygnału w stosunku do zasilania.

    Ale czy wymuszenie resetu na mikrokontrolerze przy ustalonych już napięciach zasilania nie powinno dać efektu startu 'od zera' (w znaczeniu kodu wykonywanego przez µProc), a tym samym wejście w któryś z normalnych stanów (StdBy lub PwrOn)?

    mirex napisał:
    Możliwe, że z tym jest problem w TV. A może tylko wymiana kondensatorów elektrolitycznych tu i tam pomoże. Proszę się dokładnie przyjrzeć jak jest "produkowane" 5V. Pisałem o tym.

    Niestety nie mam jeszcze dobrego schematu - jedyny znaleziony tutaj do SCT12B i najbardziej zbliżonego modelu - CX-6844W, to średniej jakości skan.

    mirex napisał:
    yod napisał:
    'nie halo'
    To poważne forum a nie portal dzieci neo!

    Zgadzam się, że to poważne forum i jako takie (poważne i rzeczowe) je sobie bardzo cenię. Zwykle znajduję tutaj odpowiedzi na typowe problemy, a używanie opcji "szukaj" daje zadowalające efekty. Z całym szacunkiem, ale wskaż mi proszę jakie znamiona postów pisanych przez "dzieci neo" (poza tym nieszczęsnym, ale dodatkowo wyróżnionym 'nie halo') znajdujesz w moich słowach?

    radsat napisał:
    Ty nam nie pisz o laptopach tylko o konkretach[...]
    Zatem napięcia w stanie 'pomarańczowym' to:
    C815 11.1V
    C817 8.5V
    C819 8.5V
    C821 80.1V
    Napięcie VCC na 4-tym pinie IC301 (TDA8350Q) - jakieś śmieci poniżej pół volta, ale rozumiem, że ono pojawia się tam dopiero po przejściu ze Std-By do normalnej pracy.
    VCC ZILOGa (pin44) 4.92-4.98V (czyżby był aż tak wrażliwy?)

    Domyślam się też, że zasilacz w Std-By nie pracuje przy pełnych napięciach, a 'chodzi na pół gwizdka' - stąd. np. 80V zamiast 130V opisanego na płycie.

    ps. podałem KONKRETY, więc co teraz radsat - odeślesz mnie do KONKTRETNEGO serwisu? ;)

    0
  • #12 09 Maj 2010 16:14
    mirex
    Poziom 43  

    Cytat:
    Ale czy wymuszenie resetu na mikrokontrolerze przy ustalonych już napięciach zasilania nie powinno dać efektu startu 'od zera' (w znaczeniu kodu wykonywanego przez µProc), a tym samym wejście w któryś z normalnych stanów (StdBy lub PwrOn)?

    Nie, choć zdarza się to niektórym mikrokontrolerom, ale są to reakcje przypadkowe. Wręcz niepożądane. Nie na darmo konstruktor procesora przewiduje konkretne elementy w tej gałęzi!

    Gdybym znalazł inne niż nie halo', to bym podał lub temat usunął. Po prostu dmucham na zimne.

    Cytat:

    Domyślam się też, że zasilacz w Std-By nie pracuje przy pełnych napięciach, a 'chodzi na pół gwizdka' - stąd. np. 80V zamiast 130V opisanego na płycie.


    Dobrze się domyślasz. Szkoda, że nie lubisz szukać i czytać. Nawet model bliźniaczy praktycznie. Opisałem jak to działa. I prosiłem abyś dokładnie przeanalizował proces powstawania 5V. https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6868423#6868423
    A schematy? Są dwa. Jeden istotnie skan - i chciałbym tylko skany tej jakości oglądać. Drugiego nie obejrzałeś skoro pierwszy ci nie pasuje?

    Wyciąganie wniosków z pomiarów to poważna trudność. W przeciwieństwie do polemik.
    Widzisz na wyprowadzeniach transformatora info o napięciach? I co? Tak trudno skojarzyć 80V z C815!
    A wystarczyło - zanim napisałeś i rozgrzebałeś TV - przestrzegać zasad działu, w szczególności tego fragmentu: Proponujemy na początku w wyszukiwarce ustawić: Forum > TV Diagnoza, Kategoria > Serwis RTV i szukać według modelu a następnie chassis sprzętu.
    Dopiero po braku satysfakcjonujących wyników przeszukać: Forum > Wszystkie, Kategoria > Serwis RTV.

    Sprawdzasz chassis, SCT12 wpisujesz do wyszukiwarki i po naprawie najprawdopodobniej.

    0
  • #13 11 Maj 2010 00:54
    yod
    Poziom 11  

    OK - TV naprawiony :) (czwarta sztuka w życiu, a wliczając monitor CRT, to piąte urządzenie kineskopowe, które rozkręciłem i ożywiłem ;) )

    Metoda może nieco eksperymentalna, ale okazała się skuteczna. Wziąłem jakiś kondensator elektrolityczny na 400V, który miałem pod ręką (akurat było to 150µF) i dołączałem go kolejno do kondensatorów wtórnej strony zasilacza (oczywiście po rozładowaniu). Podłączenie równoległe do jednego z nich spowodowało ożywienie telewizora. Wystarczyło więc wymienić jeden kondensator zasilacza (w tej chwili nie pamiętam - C817 lub C819).
    Oczywiście dla porządku wymienię też resztę, ponieważ prawdopodobnie są one w podobnym stopniu 'zmęczone życiem' (pracuja w zbliżonych warunkach, tyle samo czasu).
    W najbliższym czasie sięgnę do notatek i zreferuję wnioski.

    Swoją drogą - dołączyłem (tymczasowo wręcz zamieniłem) 150µF do (za) bodaj 10µF i OTV działa bez zarzutu. Być może w 'telewizorowej sztuce' to poważny błąd, ale moje wcześniejsze SMPSowe doświadczenia w podobny sposób pozwalały szybko identyfikować usterki.
    Co do poznawania zasady działania OTV i jego charakterystycznych bloków, to nie jestem tą wiedzą specjalnie zainteresowany (dlatego właśnie liczyłem na znalezienie tutaj gotowej odpowiedzi na ten konkretny problem).

    Być może komuś się ten wątek przyda jako właśnie taka gotowa odpowiedź (chociaż zgadzam się, że podobne objawy mogą występować przy różnych usterkach).

    Cenną wskazówką (dzięki) była informacja o mnogości chassis (i kontrolerów SMPS), które mogą znajdować się w moim CK-5944W - pierwszym znalezionym schematem tego modelu był ten z S-51A i to mnie zraziło, bo niewiele się zgadzało (zmyliła mnie szeregowa pojemność w obwodzie resetu mikrokontrolera - początkowo uznałem, że to ten wyschnięty kondensator jest przyczyną braku resetu).

    0
  • #14 11 Maj 2010 01:15
    mirex
    Poziom 43  

    A przecież napisałem ci co masz wymienić. Dostałeś gotowca. A mimo wszystko kombinujesz jak koń pod górę z dokładaniem pojemności!
    Nie dość, że piszesz za dużo, to jeszcze wprowadzasz zamieszanie!
    Raz, że to C817 lub 819, raz, że jakieś 10µ.
    A dwukrotnie już upominaliśmy cię - KONKRETY!

    Cytat:

    Być może komuś się ten wątek przyda jako właśnie taka gotowa odpowiedź

    Jeśli ty miałbyś być dostawcą takiego gotowca, to chyba nie. Lepiej żeby się nikt nie uczył twoich "metod" z dokładaniem pojemności bez ładu i składu!

    0
  Szukaj w 5mln produktów