Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zegarek samochodowy Rover

wicy 06 Maj 2010 22:30 16433 26
  • Zegarek samochodowy Rover

    Chciałbym zaprezentować swoją własną konstrukcję tuningującą standardowy zegarek samochodowy, poszerzającą nieco zakres prezentowanych informacji.
    Całość konstrukcji oparta jest na procesorze ATMega16L i wyświetlaczu LCD Nokia 6100. Zegar właściwy to układ PCF8583. Dodatkowo układ posiada dwa termometry DS18B20.
    Funkcje zegarka to:
    - bieżąca godzina z sekundnikiem w postaci bargraph'a
    - czas startu podróży liczony od włączenia silnika, czas bieżący i długość podróży
    - temperatura wewnętrzna i zewnętrzna
    - pomiar napięcia instalacji samochodu oraz kontrolki włączenia zapłonu i zapalonych świateł
    Ekrany z informacjami wybierane są przyciskiem lub odbywają się automatycznie w cyklu ok. 10 sek. Układ posiada możliwość zwiększenia podświetlenia po włączeniu zapłonu (jazda dzienna) i przyciemnienia po włączeniu świateł (jazda nocna).

    Oryginał:
    Zegarek samochodowy Rover
    Przeróbka:
    Zegarek samochodowy Rover Zegarek samochodowy Rover Zegarek samochodowy Rover
    Zegarek samochodowy Rover Zegarek samochodowy Rover Zegarek samochodowy Rover Zegarek samochodowy Rover

    Jest to moja pierwsza konstrukcja w wykorzystaniem termotransferu, eagle i elementów smd, więc proszę o wyrozumiałość.

    Chciałbym podziękować:
    atom1477 za zamieszczenie sposobu zasilania podświetlenia LCD
    tmf i rpal za pomoc w wątku


    Fajne!
  • #3 07 Maj 2010 07:14
    grzesiek410
    Poziom 11  

    Bardzo ładny projekt. Sam mam coś podobnego, ale na wyświetlaczu alfanumerycznym i atmedze 8. Prosimy jeszcze wstawić zdjęcia zamontowanego urządzenia w samochodzie ;)

  • #4 07 Maj 2010 07:50
    Villen
    Poziom 21  

    Cytat:
    Układ posiada możliwość zwiększenia podświetlenia po włączeniu zapłonu (jazda dzienna) i przyciemnienia po włączeniu świateł (jazda nocna).


    Czyli z powodu obowiązujących przepisów cały czas jeździsz z ciemniejszym podświetlaniem? ;)

    Urządzenie niezwykle użyteczne i dobrze wkomponowane w deskę. Gratuluję!

  • #5 07 Maj 2010 09:00
    wicy
    Poziom 22  

    Villen napisał:
    Czyli z powodu obowiązujących przepisów cały czas jeździsz z ciemniejszym podświetlaniem? ;)

    Niestety oryginał został również tak skonstruowany:
    - wszystko off - podświetlenie ~20% max
    - zapłon on - podświetlenie 100%
    - światła on - podświetlenie ~60%
    Teoretycznie miało to zapobiegać oślepianiu przez zegarek i jego odbijanie się szybie.
    Nowy zegarek jest jeszcze w fazie testów i doboru optymalnego podświetlenia.
    Póki co ustawiony jest na:
    - wszystko off - podświetlenie ~10% max
    - zapłon on - podświetlenie 50%
    - światła on - podświetlenie 100%
    Niestety z racji pogody nie umiem określić jego widoczności w słoneczny dzień a w nocy mi nie przeszkadza.

  • #6 07 Maj 2010 09:35
    Dj Joker
    Poziom 26  

    Witam. Bardzo fajne urządzenie, przedewszystkim ciekawa. Tylko te przypalone luty i ścieżki, na Twoim miejscu zrobiłbym płytkę raz jeszcze, a tą zostawił jako prototyp. Podziwiać można to, że wygląda jak oryginalny, tylko lepszy :)

    Pozdrawiam. DJ JOKER

  • #7 07 Maj 2010 09:39
    Villen
    Poziom 21  

    Czyli póki co w przypadku jakiejkolwiek jazdy (włączonych świateł) podświetlanie pracuje na 100%? Nie wiem jak mocno świeci ten wyświetlacz, ale podejrzewam że jazda w nocy będzie mniej komfortowa mimo wszystko.

    Polecam skuteczniejsze i niewiele bardziej skomplikowane rozwiązanie: dzielnik napięcia złozony z rezystora i fotorezystora, na którego wyjściu mierzymy napięcie przetwornikiem A/C mikrokontrolera. Takie rozwiązanie zastosowałem w swoim urządzeniu nad którym teraz pracuję i spisuje się super.

    Odczyt zapisuję do zmiennej word, której wartość następnie dzielę przez 10. Dzięki temu otrzymuję stabilny odczyt w zakresie 0-10. To nie woltomierz i większej dokładności nie trzeba. Skok podświetlania co 10% też byłby chyba wystarczający? ;) Pomyśl.

  • #8 07 Maj 2010 10:54
    blackwolf1
    Poziom 2  

    czy mógłbyś umieścić schemat i wsad do procesora? bo chciałem taki zegarek sobie zrobić a niestety nie umiem jeszcze programować.

  • #9 07 Maj 2010 13:26
    walek33
    Poziom 28  

    Villen napisał:
    Polecam skuteczniejsze i niewiele bardziej skomplikowane rozwiązanie: dzielnik napięcia złozony z rezystora i fotorezystora, na którego wyjściu mierzymy napięcie przetwornikiem A/C mikrokontrolera. Takie rozwiązanie zastosowałem w swoim urządzeniu nad którym teraz pracuję i spisuje się super.

    Odczyt zapisuję do zmiennej word, której wartość następnie dzielę przez 10. Dzięki temu otrzymuję stabilny odczyt w zakresie 0-10. To nie woltomierz i większej dokładności nie trzeba. Skok podświetlania co 10% też byłby chyba wystarczający? ;) Pomyśl.


    A ja bym zaproponował rozwiązanie analogowe złożone z 2 max. 3 elementów. Jest niezawodne i nie zajmuje kontrolera. ;)

  • #10 07 Maj 2010 13:45
    dudkam
    Poziom 12  

    Można by jeszcze dołożyć przekaźnik i sterować automatycznie klimatyzacją korzystając ze zmierzonej temperatury.

  • #11 07 Maj 2010 18:33
    mz615
    Poziom 11  

    Nawet gdy autor udostępni Ci dokumentację możesz mieć problem z uruchomieniem. Wyświetlacze od Noki mogą mieć różne kontrolery i tu może być niespodzianka nie do przeskoczenia dla niektórych.

  • #12 07 Maj 2010 18:36
    norbert-tymon
    Poziom 10  

    Mam takie pytanie:
    Jak się zmienia kolor tła w seryjnych wyświetlaczach, czy może po prostu wstawia się diody za matryce?

  • #13 07 Maj 2010 20:22
    mdm150
    Poziom 26  

    Ello,
    Fajny projekt. :) Propos wyświetlaczy z nokii 6100 to na jakim kontrolerze robione one są ? Napaliłem się aby coś takiego zrobić sobie ,ale w elementach przewlekanych, do swojego golfika lub forda mojego Ojca. Kolega mógł by udostępnić schemacik +wsad?

  • #14 07 Maj 2010 23:32
    wojto15-05
    Poziom 18  

    Super sprawa już widzę coś takiego w miejscu org zegarka w mojej Hondzie.
    Jeśli jest taka opcja to proszę o udostępnienie schematu oraz wzoru płytki i wsadu do procka.
    Rozwiązaniem problemu z kontrolerem jest po prostu znalezienie takiego jak jest u kolegi :D więc prosił bym również o podanie "co tam siedzi" :)
    Poza tym konstrukcja "wyczesana", i estetycznie zrobiona, kolega się podszkoli troszkę w lutowaniu smd i będzie 1klasa :)

  • #15 08 Maj 2010 12:20
    wicy
    Poziom 22  

    Zdjęcia zamontowanego zegarka w słoneczny (w końcu!) dzień
    Podświetlenie 100%
    Zegarek samochodowy Rover
    Podświetlenie ~60%
    Zegarek samochodowy Rover

    Ze skorzystaniem z gotowego wsadu może być niejaki problem. Wsad ma zdefiniowane w pamięci programu ID termometrów i jest skompilowany pod wersję PCF8833 kontrolera LCD. Zamieszczam cały listing (mocno chaotyczny i mocno niezoptymalizowany) bo to w końcu nic innego jak kompilacja różnych podpowiedzi i przykładów z forum. Zamieszczam schemat, choć jest on już rozbudowany o układy dopasowujące do instalacji samochodu (pomiar spalania i drogi w przyszłej wersji v.2.0 :D)
    Zegarek samochodowy Rover

  • #16 08 Maj 2010 20:31
    oskarv
    Poziom 15  

    Pracuję nad podobnym tematem i już miałem problem wysypania się DS18S20, więc przerobiłem program na pominięcie rejestracji DS i przy odczycie pomijam nr seryjny, a że mierze dwie temperatury to są dwie procedury odczytu czujników DS a linie 1-wire definiuje w na nowo w każdej procedurze.

    Minus: zabiera jedną linie procka dodatkowo
    Zaleta: w każdej chwili mogę podłożyć innego DS i od razu lata

    A poza tym gratuluje rozwiązania i miłej pracy nad wersją V.2

  • #17 09 Maj 2010 10:34
    grzegorz.d3
    Poziom 14  

    A ma może ktoś biblioteke do bascoma bo mi się nie skompiluje.

  • #18 10 Maj 2010 14:21
    wojto15-05
    Poziom 18  

    Może jakiś filmik z działania ? :D

  • #20 10 Maj 2010 22:31
    Mihas66
    Poziom 22  

    Projekcik bardzo dobry gratulacje... Wildze że są tu mądre głowy dlatego mam pytanie potrzebuje coś podobnego posiadające podobne funkcje czyli 2-3 termometry, woltomierz i najważniejsze manometr tak do max 2.5bara w miarę dokładny i beż jakiś szalonych opóźnień, ciężko było by zrobić taki manometr elektroniczny? bo na nim mi najbardziej zależy...

  • #21 11 Maj 2010 19:13
    peter507
    Poziom 16  

    ja mam pytanie. czytałem gdzieś że w tych lcd są różne kontrolery. Czy to prawda ? Jeśli tak to można jakoś to rozpoznać ?

  • #22 12 Maj 2010 19:32
    nelik1987

    Poziom 31  

    Bardzo ładna konstrukcja, posiadam Hondę Civic która ma identyczną deskę jak Twój Rover dlatego bardzo zastanawiam się nad podobną konstrukcją. W razie czego będę pytał. Czy obsługa wyświetlacza od Nokii sprawiła sporo problemu, czy korzystałeś z gotowych rozwiązań czy wszystko od podstaw samemu?

  • #23 12 Maj 2010 20:02
    wicy
    Poziom 22  

    Obsługa lcd to standardowe funkcje Bascoma z biblioteki obsługującej ten lcd. Przy obsłudze lcd pomocny będzie ten wątek i podany tam link. Po przeanalizowaniu kodu, tekst można sobie wyświetlać dowolnie obrócony i dowolnie rozmieszczony.

    Są ponoć dwa typy tych lcd. Jak je rozpoznać? Napisać program z wykorzystaniem jednej z bibliotek (pcf), jeśli nie zadziała - użyć drugiej (epson). Należy jeszcze dobrze zainicjować lcd. U mnie dla kontrolera pcf8833 poprawnie działa taka inicjalizacja

    Code:

    Config Graphlcd = Color , Controlport = Portc , Cs = 0 , Rs = 7 , Scl = 1 , Sda = 6

    Inicjalizacja_lcd:
       Portc.7 = 0                                              'Inicjacja Reseta
       Waitms 50
       Portc.7 = 1
       Waitms 50
       Glcdcmd &H01                                             'software reset
       Glcdcmd &H11                                             'sleep out
       Glcdcmd &H13                                             'normal mode on
       Glcdcmd &H21                                             'inversion on
       Glcdcmd &H36                                             'Mem_control
       Glcddata &B01110000
       Glcdcmd &H3A                                             'color
       Glcddata &B00000010
       Glcdcmd &H25                                             'contrast
       Glcddata 45
       Glcdcmd &H2A                                             'column adres set
       Glcddata 0
       Glcddata 131
       Glcdcmd &H2B                                             'page adres set
       Glcddata 0
       Glcddata 131
       Glcdcmd &H29                                             'display on
    Return

    Co prawda mam odwrócone kolory, tzn. np. czerwony definiowany jest nie jako 11100000 a jako 00011111, ale znając ten "mankament" nie chciało mi się go poprawiać i dostosowałem się z kolorystyką (w tym "odwrotnym" definiowaniem grafik)

  • #24 14 Maj 2010 21:01
    jacu1234567890
    Poziom 12  

    a czy ten procesor trzeba programować??

  • #25 15 Maj 2010 14:14
    wojto15-05
    Poziom 18  

    Tak ten procesor trzeba programować !!
    odsyłam do jednej z not katalogowych a właściwie pracy na temat Atmegi16 KLIK

  • #26 07 Cze 2010 09:15
    Duch__
    Poziom 31  

    Mógłby kolega zamieścić fragment kod za pomocą którego odczytywał numery DS czujników, w celu późniejszego wpisania do programu?

  • #27 07 Cze 2010 18:31
    wicy
    Poziom 22  

    Nie mógłby niestety bo już ich nie posiada. Ten kod to dosłownie kilka linijek wyjętych z helpa bascoma. Patrz pod 1wsearchfirst i 1wsearchnext.