logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu AMILO Pro V2055 - brak obrazu, kontrolki świecą, radiator na wysokich obrotach

matush93 07 Maj 2010 01:17 3741 7
REKLAMA
  • #1 8045597
    matush93
    Poziom 10  
    Witam, to mój pierwszy post, a więc zacząłem niedawno zabawę z elektroniką i dostałem do naprawy lapka Fujitsu AMILO Pro V2055. Otóż lapik uruchamiam zapalają się kontrolki od wszystkiego i wszystkie świecą ciągle, jest dźwięk od dvd-romu jak przy każdym uruchomieniu, radiator ma wysokie obroty, i na matrycy zero obrazu. Da się go wyłączyć przy pomocy dłuższego naciśnięcia przycisku power. Przeglądałem na forum o tym modelu ale nie znalazłem nic co może być przyczyną.. Dodam film by było widać co się dzieje:

Chłopacy pomóżcie..
  • REKLAMA
  • #2 8045618
    Setarkos
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Problem tkwi w mostku północnym
    Najprawdopodobniej skorodowane luty.
    Reballing jeśli nie pomoże.
    Być może zerwane pady/ścieżki uszkodzony CHIP
  • REKLAMA
  • #3 8046318
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 8048042
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    vogelek23 napisał:
    A od kiedy to cyna ulega korozji (bez działania cieczy)?

Od zawsze.
    "Przez korozję rozumie się proces działania środowiska na tworzywo a więc każdego środowiska na każde tworzywo."
  • REKLAMA
  • #5 8048689
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 8049162
    matush93
    Poziom 10  
    Bo kiedyś miałem tego samego lapka do naprawy, tzn wymianę klawiatury gdyż została zalana piwem, ale to było dobre pół roku temu..

Dodano po 6 [minuty]:

vogelek23 napisał:
    Setarkos napisał:
    Najprawdopodobniej skorodowane luty.

A od kiedy to cyna ulega korozji (bez działania cieczy)?

matush93 - podaj oznaczenie kodowe płyty głównej.
    Jeśli most południowy w Twoim modelu to VIA VT8237, to najprawdopodobniej on jest "sprawcą" opisanych problemów.

Płyta nosi nazwę VIA VT8237R Plus
  • #7 8049402
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8049538
    matush93
    Poziom 10  
    Czyli nie zmienia to faktu, że to jest to?
    Bo ja znalazłem też na płycie zaśniedziałe luty.. Jak rozbiorę tą płytę na części to wstawię fotki i zobaczycie. Dzisiaj nie mam do tego głowy, bo jestem zmęczony ale jutro wszystko sfotografuje i opiszę :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Fujitsu AMILO Pro V2055, który uruchamia się, ale nie wyświetla obrazu, a wentylator działa na wysokich obrotach. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak uszkodzenie mostka północnego (chip VIA VT8237R Plus) oraz korozja lutów. Użytkownik zauważył zaśniedziałe luty na płycie głównej, co może wskazywać na potrzebę reballingu lub wymiany uszkodzonego komponentu. W dyskusji poruszono również temat korozji cyny oraz jej wpływu na działanie elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA