Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TOSHIBA - problem z ładowaniem

07 Maj 2010 11:53 3970 12
  • Poziom 2  
    Witam,

    w dniu wczorajszym zauważyłem następującą rzecz: w moim laptopie Toshiba A300 Sattelite nie ładuje się bateria. Odłączyłem zasilacz z gniazdka i włączyłem ponownie i w wyniku tego zabiegu ładowanie się rozpoczęło, ale po 5 minutach problem się powtózył - ponowne odłączenie źródła zasilania do zasilacza dało identyczny efekt. Jednakże przy włączonym zasilaczu, wyjęciu i włożeniu końcówki przy samym laptopie bateria nie jest ładowana (wskaźnik naładowania na poziomie 72%). Gdzie może leżeć problem?

    Kolega informatyk sugeruje sprawdzenie zasilacza poprzez wyjęcie z komputera baterii i sprawdzenie działania komputera przy samym zasilaczu. Gdyby coś było nie tak sprawdzenie, czy działa przy innym zasilaczu. Pytanie mam następujące - czy na potrzeby testu (gdyby to zasilacz to oczywiście rozważam kupno nowego) mogę sprawdzić jak zachowuje się sprzęt przy zasilaczu Toshiby o parametrach: zasilacz "15V, 5A" w miejsce dotychczasowego "19V, 4,74A"

    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Metal Work Pneumatic
  • Poziom 15  
    Nie podejdzie ci wtyczka, ma większą średnicę, producenci tak robią właśnie żeby zapobiec takim eksperymentom. Dobra wiadomość jest taka, że zasilacz 19V to w zasadzie jest najpopularniejszy. Wystarczy nawet zasilacz 19V, 3,42A. Do kilkuminutowego testu wystarczy, a tak na oko połowa laptopów w Polsce ma taki zasilacz.
    Spróbować Twojego laptopa bez baterii na starym zasilaczu to też dobry pomysł.
    Napisz co powychodziło.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 2  
    Witam serdecznie,

    Dziękuję za odpowiedzi i przekazuję co udało mi się sprawdzić.

    1) po wyjęciu baterii i pracy na samym zasilaczu komputer po jakiś 3h nieoczekiwanie się wyłączył.
    2) przy wyłączonym komputerze ładowanie działa bez zarzutu - bateria zostaje naładowana do 100% swojej pojemności
    3) po włączeniu zasilacza ładowanie trwa przez jakieś kilka minut, po czym komputer przechodzi na zasilanie bateryjne. I teraz najważniejsze: PO odłączeniu i ponownym załączeniu ZASILACZA od źródła zasilania ładowanie jest wznawiane. Jeżeli natomiast odłączę końcową wtyczkę przy LAPTOPIE po ponownym podłączeniu komputer "nie widzi napięcia". Jestem zupełnym laikiem, ale na "chłopski rozum" wydaje mi się, że gdyby problem leżał na płycie głównej wyciągniecie wtyczki końcowej dałoby identyczny efekt, co "zresetowanie zasilacza"

    Czy wg Was laptop powinien być wysłany do serwisu, czy też może problem rozwiążę wymiana zasilacza (oczywiście na oryginalny toshibowy)

    Z góry dziękuję ze pomoc i pozdrawiam
  • Metal Work Pneumatic
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 2  
    W jaki sposób mogę przetestować zasilacz "przy pełnym obciążeniu znamionowym"?

    Wiem, że to pisząc na forum nie poznam jednoznacznej odpowiedzi na mój problem, chciałbym jednak określić w sposób możliwie dokładny prawdopodobieństwo awarii któregoś z podzespołów, co by nie ponosić niepotrzebnych wydatków. Dodam, że jeżeli zasilacz i komputer trochę "odpoczną" (3h) to wszystko funkcjonuje bez zarzutu... Jak skomentujesz fakt, że samo "zresetowanie" zasilacza rozwiązuje chwilowo problem, a wyjęcie i włożenie końcowej wtyczki od zasilacza przy laptopie nie przynosi żadnych efektów?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 2  
    dzięki wielkie za pomoc.

    mam jeszcze jedno krótkie pytanie - czy kupując nowy zasilacz mogę kupić 19V lecz 6A zamiast dotychczasowego 4,74A ?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    Możesz kupić zasilacz 6A, ale pamiętaj, że będzie on większy, niż ten, co masz teraz. A już ten nie jest mały. I może być droższy.
  • Poziom 2  
    Mam pytanie do twórcy: czy udało Ci się zdiagnozować przyczynę problemu i ów rozwiązać?
    Mam podobną sytuację. U mnie również ładowarka działa przez kilka minut i przestaje. Pełne odłączenie jej od laptopa i prądu i ponowne podłączenie przynosi efekt, który pomaga na kilka/kilkanaście minut. Następnie czynność trzeba powtórzyć. Po kilku takich powtórkach przestaje działać i ładowarkę trzeba odłożyć na kilka/kilkanaście godzin. Im dłużej leży, tym dłużej później działa laptop. Ale od tej reguły też bywają wyjątki.
    Kupiłem nową ładowarkę. Z początku wydawała się działać dobrze. Później zaczęły się problemy: po jakimś czasie użytkowania gasła lampka działania laptopa, lampka ładowania zaczynała migać natomiast lampka zasilania świeciła nadal. Po odłączeniu i podłączeniu ładowarki od laptopa (bez odłączania jej od prądu) problem znikał. Aktualnie ta ładowarka również zaczyna zachwowywać się podobnie do tej starej.
    O co może chodzić?
  • Poziom 14  
    Dzień dobry.
    Opisane przez Was sytuacje wskazywać mogą na uszkodzoną baterię. Pytam zatem jak długo służą Wam te baterie? Jeśli mają one ponad rok służby to w nich powinno się upatrywać przyczyny opisanego zjawiska a nie w zasilaczach.
    Nie będę teraz opisywać dość skomplikowanych zjawisk zachodzących podczas ładowania baterii oraz sterowania procesem ładowania.

    Byłoby dobrze sprawdzić zachowanie się notebooka na innej sprawnej baterii.

    Powodzenia
    Kazimierz
  • Poziom 2  
    Laptop zakupiony został w kwietniu. Nie było z nim żadnych problemów. Pojawił się dopiero po wymianie ładowarki (poprzednią wyeliminowało uszkodzenie fizyczne).