Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tower Pro MG-996R - jaki kąt obrotu ??

jacekhladysz 07 May 2010 20:58 2406 8
    jacekhladysz
    Level 12  
    Witam. Krótko i na temat: Jaki kąt obrotu ma serwo Tower Pro MG-996R .
    W sprawie serw jestem dość zielony. i czy ewentualnie można je przerobić aby miało +- 180 st?

Z góry dzięki za odpowiedź.
    Madrik
    moderator of Robotics
    Kąt ok 120* - po 60* na stronę. Standard.
    Po co ci tak wielki kąt ruchu serwa? Przerobić się da, ale wiąże się to ze zmianą potencjometru kontroli pozycji oraz usunięciem blokad mechanicznych.

Tylko, ze w zasadzie nie ma to sensu, to bez problemu, można zmienić przełożenie przekładni, między orczykiem serwa, a mechanizmem, tak by wydłuzyć mały ruch serwa. Wystarczy np. Listwa zębata, poruszana serwem i współpracująca z nią zębatka i mozesz mieć nawet kilka obrotów z tych 60*.
    Albo odpowiedni stosunek dźwigni. Krótka przy osi ruchu mechanizmu, długa przy serwie.
    OldSkull
    Level 28  
    +-180* nie zrobisz z tego względu, że nawet jeśli usuniesz blokadę, to potencjometr się "ukręci". +-120 (czyli w sumei 240) idzie zrobić, należy po obu stronach potencjometru dodać odpowiedni rezystor (szeregowo). Jaki? Obliczyć na podstawie rezystancji potencjometru i elektroniki lub dobrać doświadczalnie.
    stjerzy
    Level 2  
    Witam,
    Chcę podczepić się pod ten temat bo potrzebuję takie serwo zaadaptować do płynnego regulowania przepustnicą ale tu kąt obrotu to 90 stopni a odległość potencjometru od tej płytki ma wynieść około 3,5 m, czy taki układ jak na zdjęciu poradzi sobie z płynną regulacją w dwie strony ruchem przepustnicy gaźnika starszego typu?
    1 PAWEL
    Level 42  
    MG996R 13kg/cm (6V) nie podałeś potrzebach parametrów
    do sterowania gaźnikiem.
    Zbyt mało danych.
    Madrik
    moderator of Robotics
    Jeśli chodzi o kąt, to można go nieco zwiększyć przez przesterowanie sygnałem PCM powyżej 100%.

Ale prościej, odpowiednio przebudować ramię serwomechanizmu i element odbierający ruch. Można np. dźwignię, zastąpić zestawem zębatek o tak dobranej przekładni, żeby ostatni element miał wymagany przez na zakres ruchu.

Kalkulator i kupić kilka małych kółek zębatych o obliczonych parametrach.
    stjerzy
    Level 2  
    Dziękuję za zainteresowanie w temacie i może źle określiłem że o kąt tylko chodzi, chodzi o całość sterowania a gaźnik z parametrów to ma około 90 stopni do pełnego otwarcia przepustnicy z siłą około 200 gram wywieraną na dźwignię by ją poruszyć to wartość przypuszczalna nie mam jak to zmierzyć bo nie mam żadnej wagi by zważyć jakiś sypkie materiały które zadziałają na tą przepustnicę. Ale przepustnica daje wartość stałą więc w między czasie udało mi się znaleźć film na ten temat i otworzyło mi to trochę wiedzy jak działa serwomechanizm i tu narzuca mi się od razu że muszę pomyśleć też o hamulcu w tym serwomechanizmie bo przy płynięciu na określonych obrotach po woli sprężyna będzie wywierać powolne cofanie gazu i to jest do rozwiązania a pomysł z tarczą i korkiem powinien rozwiązać sprawę z za kontrowaną śrubą.
    Obawiałem się bardziej że to nie będzie działało tak jak chce potencjometr z tą konfiguracją jaką przedstawiłem ale skoro nie protestowaliście na to to powinno to się sprawdzić skoro działało na filmie z testerem za 11zł i dość szybko to pracowało a na wodzie silnik zaburtowy nie potrzebuje natychmiastowych wejść na obroty jak na drodze i powinno nadążyć ramię za obrotem serwomechanizmu.
    Policzyć to teraz można gdy dokonam zakupu i będę miał już ten układ do testowania bo tam wystarczy zdjąć cięgno z przekładni od rumpla i można metodą prób spróbować wyłapać zakres ramienia serwomechanizmu z zakresem przepustnicy i tam też można dorabiać skok z otworami do założenia cięgna. Gdy to zostanie dopasowane to nie muszę już elektronicznie niczego przestawiać bo ta płytka to nie jest ARDUINO by można było skracać jakieś parametry w tej płytce, choć na stronie Gotronik znalazłem oprogramowanie sterujące:
    LCSC-16 Servo Controller do tej płytki ale to jest z komputera i nie wiem czy można też wgrać w ten układ w tej płytce żądane parametry na stałe i jak połączyć to z komputerem choć jest bardzo dokładny opis tej płytki na ich stronie. Chodzi mi również o dodatkową płytkę do zasilania tego bo zasilanie jest tam regulowane na odpowiednie wartości do płytki. Główne zasilanie będzie z akumulatora i chcę zamontować ładowanie z jakimś mniejszym alternatorem bo moje panele 600W to przy marnej pogodzie nie wiele prądu dadzą zamontowane na daszku Bimini przy pontonie. Proszę potwierdźcie czy przedstawiony prze zemnie ten układ zadziała a jeśli serwomechanizm okaże się za słaby to od Chinoli sprowadzę 20 lub 25kg ale to znowu czas ucieknie a to co kupię teraz to najwyżej przyda się do obsługi dwupoziomowego ssania do rozruchu i rozgrzania silnika. To na tyle teraz muszę się kłaść spać po nocnej zmianie i po południu lub przed pracą zaglądnę na pewno czy macie mi coś do rozjaśnienia więcej możliwości w tej dziedzinie.
    stjerzy
    Level 2  
    Cisza zrobiła się w tym temacie, a ja zwlekam z zakupem bo nie wiem czy ten układ DC 5V 2 kanałowy PWM MG995 SG90 oddzielony od Tower Pro MG-996R w odległości 3,5 metra nie zgubi sygnału z potencjometru i odwrotnie z płytki serwa gdzie wszystkie sygnały się rozpoznają między sobą. Więc przewody zasilające od płytki jak daleko mogą być przy tych prądach, lub ewentualnie jak daleko może być wymontowany sam potencjometr z DC 5V 2 kanałowy PWM MG995 SG90. W mojej pracy obsługuję potencjometrem silnik z falownikiem i sam potencjometr jest oddalony w granicach 4 m i silnik od falownika w podobnym przedziale długości. Czy ta odległość w przypadku 3,5 m ma znaczenie dojdzie do zakłóceń i w najgorszym przypadku utraty synchronizacji. Czy możecie podzielić się opinią jak daleko umieszczony może być ten potencjometr lub płytka od serwa.
    stjerzy
    Level 2  
    Skoro nikt nie kwapi się do odpowiedzi zmuszony jestem zaryzykować ale mniejsze pieniądze dokonując zakupu w tańszym serwisie by nie stracić za dużo ale za to dokupiłem sobie taki element: 433MHz 100 metrów moduł zdalnego sterowania zestawy ASK nadajnik STX882 + ASK odbiornik SRX882 + 2 sztuk miedziana sprężyna anteny.
    Mam zamiar podłączyć do nadajnika wy lutowany potencjometr z tej płytki:
    połączyć z odbiornikiem i odbiornik zasilić podobną płytką zasilającą, oraz podać w miejsce wy lutowanego potencjometru sygnał z odbiornika SRX882 ale to w przypadku gdy na tej odległości nie uda mi się utrzymać stabilnej pracy potencjometru z serwomechanizmem do obsługi gaźnika.