logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż głośnika 16 cm w Matizie: daszek, głębokość, wysokotonowe na podszybiu

piotrekusz 07 Maj 2010 21:41 833 7
REKLAMA
  • #1 8048895
    piotrekusz
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    witam. Mam takie pytanie. ostatnio jak odkręciłem w matizie głośnik oryginalny 10 cm to widać było na obudowie taki daszek z tyłu. czy jak zamontuje 16 cm na dystansach to czy musze ten daszek zrobić jakoś czy może być bez? nie za bardzo dam sobie z tym rade. czy coś sie może stać głośnikowi? i drugie pytanie nie zmierzyłem jaka ma być głębokość montażowa głośnika na tym dystansie i moje pytanie brzmi czy głośnik może być niecały cm od blachy drzwi ? zakładam to w najgorszym razie. a i nie ma wygłuszenia drzwi. i ostatnie juz pytanie. chciałbym ustawić głośniki wysokotonowe gdzieś na podszybiu. myślałem nad tymi otworami co tam jest mocowanie deski, (takie prostokąty po lewej i prawej stronie)czy lepiej je ustawić gdzie indziej. oczywiście nie w drzwiach i nie w słupkach bo nie ma jak za bardzo.
  • REKLAMA
  • #2 8048959
    sanders156
    Poziom 35  
    Ocena: 85
    Daszek ma zabezieczyc glosnik przed wilgocia , glosnik 1cm od blachy to znaczy ze na otwieraniu szyby ci nie zalerzy ?? Co do glosnikow wysokotonowych to juz twoja sprawa gdzie ci najlepiej zagrają tam je zostaw
  • REKLAMA
  • #3 8048982
    piotrekusz
    Poziom 9  
    mysle ze bez tego szyba sie otworzy. a ten daszek musi byc czy nie ? montujecie u siebie? głośnikowi się coś moze stac?
  • #4 8048996
    sanders156
    Poziom 35  
    No ja mam daszek choc dystans mam prawie grubosci glosnika ale 4mm wystaje wiec mam daszek bo lubie wiedziec ze jest tip top a nie ze tyl glosnika jest zalewany przez woode , zrobilem sobie daszek z maty wygluszajacej poprostu tnac ja i robiac stozki nad glosnikiem , czy moze sie stac no tak moze.....
  • REKLAMA
  • #5 8049000
    piotrekusz
    Poziom 9  
    a co z tą szyba ona zchodzi tak do konca ze moze sie nie otworzyc?
  • #6 8049007
    sanders156
    Poziom 35  
    Nie mialem matiza ale w kazdym moim samochodzie tak bylo jak zajrzysz przez dziure od glosnika to zobaczysz gdzie konczy sie prowadnica od szyby
  • REKLAMA
  • #7 8049008
    piotrekusz
    Poziom 9  
    no bo załoze na dystansach i mam tą tapicerke całą na drzwiach ale moze byc problem z zsunięciem szyby? na zero

Dodano po 57 [sekundy]:

aha. tyle juz przesledzilem forum odnosnie montazu 16 w drzwiach a nigdzie nie pisało jedynie co ze zmiesci sie głosnik ponizej 65mm głębokosci
  • #8 8049355
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    Pkt 15 > kosz!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie montażu głośników 16 cm w samochodzie Matiz. Użytkownik zapytał o konieczność stosowania daszka ochronnego, który zabezpiecza głośnik przed wilgocią, oraz o minimalną głębokość montażu głośnika w drzwiach. Odpowiedzi sugerują, że daszek jest zalecany, aby uniknąć zalania głośnika, a odległość głośnika od blachy nie powinna być mniejsza niż 1 cm, aby nie kolidować z mechanizmem szyby. Użytkownik rozważał również lokalizację głośników wysokotonowych na podszybiu, co spotkało się z różnymi opiniami na temat ich najlepszego umiejscowienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA