Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pompa hydrauliczna gwiazda\trójkąt

adamnow 08 Maj 2010 14:36 4443 19
  • #1 08 Maj 2010 14:36
    adamnow
    Poziom 10  

    Witam; co może być przyczyną, że przy przełączeniu silnika pompy hydraulicznej z trójkąta na gwiazdę wyrzuca bezpieczniki. Problem ten mam z dwoma pompami - jedna o mocy 22kW w podnośniku i i druga o mocy 15kW we wtryskarce. Pompa włączona bezpośrednio w trójkąt bezpieczników nie wywala. Nie ma żadnych niepokojących odgłosów z pompy, może jakby trochę miała ciężko.

    0 19
  • #2 08 Maj 2010 14:43
    bestler
    Admin DIY, Automatyka

    Na pewno z trójkąta w gwiazdę a nie na odwrót?

    Jeżeli przełącznik jest automatyczny (na czasówkach) to zwiększ czas pomiędzy dwoma stanami pracy tak, żeby styczniki nie klepały bezpośrednio jeden po drugim.

    Innym rozwiązaniem może być zastosowania bezpieczników bardziej zwłocznych (jeśli masz B to daj C).

    Jeśli przełączenie odbywa się za pomocą przełącznika ŁK to może coś z tym łącznikiem nie tak ?

    Spotkałem się kilkakrotnie z takim problemem.

    0
  • #3 11 Maj 2010 15:07
    adamnow
    Poziom 10  

    Raczej nie należy iść w tym kierunku. W obu przypadkach nie pomagała wymiana esów na o 2 stopnie większe i charakterystyce C. Zwiększanie czasu działa zaś odwrotnie - do np. do 2 s nie wywala powyżej wywali. Coś jakby pompa sprężała w czasie pracy w gwieździe, a potem potrzebowała większego prądu na wejście w trójkąt. Bezpośrednio z trójkąta startuje bez problemu. W obu przypadkach problem wyszedł 'z dnia na dzień' .

    0
  • #4 11 Maj 2010 20:27
    slawussj
    Poziom 34  

    Witam. Poczytaj : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1661161.html . Czy jest tam zawór odprężający? Z tego co piszesz, to wcześniej działało dobrze. Sprawdziłeś, czy stycznik gwiazdy zdąża rozłączyć po pracy na gwieździe. Wywala w momencie przełączania, czy po np. 1sek? Też się z tym spotkałem. Silnik 7,5kW działał gwiazda/trójkąt. Pewnego dnia na gwieździe działa i pobiera 6-7A ( tyle, że słabszy). Po przełączeniu na trójkąt pobiera 60-80A i po 1-3sek. wylatują 32A/C. Najciekawsze jest to, że po rozłączeniu sterowania (sprawdzonego z 10 razy) i ponownym złożeniu i podłączeniu znów działa dobrze.

    0
  • #5 12 Maj 2010 08:51
    adamnow
    Poziom 10  

    Bezpiecznik wywala natychmiast po przełączeniu w trójkąt. Martwy czas pomiędzy gwiazdą, a trójkątem regulowałem od zera do 0.4 s. - tak samo. Co do pompy - moim zdaniem powinna natychmiast podawać ciśnienie i olej bez żadnych zaworów, oprócz ograniczającego ciśnienie - gdy większe od 180 bar, to olej wraca do zbiornika. W czasie rozruchu na gwieździe ciśnienie nie wzrasta do tej wartości

    1
  • #6 12 Maj 2010 12:50
    jotko
    Poziom 20  

    Cytat:
    Bezpiecznik wywala natychmiast po przełączeniu w trójkąt

    A sprawdź styki stycznika zwierającego trójkat. Pewnie jeden nie łączy.

    0
  • #7 13 Maj 2010 20:33
    Kamiloliwa
    Poziom 20  

    Witam miałem ten sam problem i jak się okazało był uszkodzony stycznik tak jak kolega wspomina wcześniej .

    0
  • #8 14 Maj 2010 21:09
    adamnow
    Poziom 10  

    Sa OK, wymienione przezemnie i kilku fachowcow przedemna

    0
  • #9 14 Maj 2010 21:22
    bestler
    Admin DIY, Automatyka

    To idąc tym tropem może coś po prostu nie łączy. Nie rzadko okazuje się, że niby wszystko sprawdziliśmy dziesięć razy a tu jakaś głupota umyka. W każdym razie czarów nie ma....

    0
  • #10 18 Maj 2010 17:31
    pawel_konin
    Poziom 20  

    adamnow napisał:
    Witam; co może być przyczyną, że przy przełączeniu silnika pompy hydraulicznej z trójkąta na gwiazdę wyrzuca bezpieczniki. Problem ten mam z dwoma pompami - jedna o mocy 22kW w podnośniku i i druga o mocy 15kW we wtryskarce. Pompa włączona bezpośrednio w trójkąt bezpieczników nie wywala. Nie ma żadnych niepokojących odgłosów z pompy, może jakby trochę miała ciężko.


    Witam
    W tym poście jest rozwiązanie problemu którego nikt nie wziął pod uwagę a wiec tak pompa ma trochę ciężko wiec prąd będzie odpowiednio większy wiec po przejściu z gwiazdy w trójkąt te prądy mogą być większe tak samo jak i w druga stronę ponieważ opory mechaniczne są większe ja bym to zrobił w następujący sposób sprawdził stan przewodów+ uzwojeń silnika (pomiar ilozalcjii) potem dałbym wieksze eski w zależności od przekrojów przewodów i ustawił odpowiednio termik i przede wszystkim zmierzył prąd rozruchowy jak pomierzysz to wstaw tutaj dane tutaj wtedy coś można będzie ci pomóc. Jeżeli wszystkie pomiary wyjdą w miare ok to bym zaangażował mechaników do sprawdzenia łożysk( zawsze można potem wrócić do poprzednich nastaw).

    Pozdrawiam

    0
  • #11 21 Maj 2010 16:30
    wojmalpoz
    Poziom 1  

    Witam Panów, mam identyczny problem jak kolega. Pompa 5,5kW. Start gwiazda-trójkąt. Zabezpieczenie PKZM0-12 Moeller. W momencie przełączenia wybija zabezpieczenie, więcej, widać łuk w zabezpieczeniu. Sprawdzałem na innym, działającym układzie gwiazda-trójkąt i jest ta sama sytuacja.
    Gdy odłączyłem pompę z listwy w szafie układ działa bez zarzutu(jeżeli stycznik gwiazdy nie zdążyłby się wyłączyć w momencie załączenia stycznika trójkąta zabezpieczenie powinno wyrzucić nawet bez podpiętego silnika).
    Jakieś wskazówki? Może coś się indukuje na po stronie zacisków U2, V2, W2???
    Gdy zasilam silnik bezpośrednio w układzie trójkąta też wszystko działa. Najdziwniejsze jest to, że kilkakrotnie układ odpalił bez wyzwolenia zabezpieczenia.
    Pozdrawiam

    0
  • #12 03 Cze 2010 19:55
    elektrocyber
    Poziom 13  

    Bezpośrednio z trójkąta startuje bez problemu. W obu przypadkach problem wyszedł 'z dnia na dzień' .
    Może ktoś zamienił tory fazy na zasilaniu tak że na gwieździe kręci silnikiem w prawo a na trójkącie chce w lewo.

    0
  • #13 05 Cze 2010 11:48
    bonanza
    Spec od Falowników

    elektrocyber napisał:
    Bezpośrednio z trójkąta startuje bez problemu. W obu przypadkach problem wyszedł 'z dnia na dzień' .
    Może ktoś zamienił tory fazy na zasilaniu tak że na gwieździe kręci silnikiem w prawo a na trójkącie chce w lewo.

    Nie ma takiej opcji.

    0
  • #14 05 Cze 2010 15:11
    bestler
    Admin DIY, Automatyka

    A właśnie, że jest to możliwe i to bez większych problemów. Tylko po co tak robić ?

    0
  • #15 05 Cze 2010 15:30
    luke-z
    Poziom 16  

    Sprawdź zawór przelewowy, może się przyciął i masz pełne obciążenie/ciśnienie przy starcie. W gwieździe sobie radzi, ale przy trójkącie już nie daje rady.

    Dodano po 1 [minuty]:

    adamnow napisał:
    Nie ma żadnych niepokojących odgłosów z pompy, może jakby trochę miała ciężko.


    Dodano po 2 [minuty]:

    adamnow napisał:
    Co do pompy - moim zdaniem powinna natychmiast podawać ciśnienie i olej bez żadnych zaworów


    Zapodaj schemat hydrauliki to ci pomogę

    0
  • #16 05 Cze 2010 23:18
    bonanza
    Spec od Falowników

    bestler napisał:
    A właśnie, że jest to możliwe i to bez większych problemów. Tylko po co tak robić ?

    Wytłumacz, kolego, jak to jest możliwe na standardowym układzie z 3 stycznikami :?: Włączenie w gwiazdę początków uzwojeń nadaje jednoznacznie kierunek wirowania (końce są wtedy jeszcze zwarte). Ten stycznik zasilający początki pozostaje już włączony również po załączeniu trójkąta. Połączenie trzech końców do sąsiedniej fazy - przesuniętej bądź o +120°, bądź o -120° względem zasilającej początek, sekwencji wirowania nie może zmienić. Podłączenie zaś któregoś końca do tej samej fazy, która zasila początek, to szkolny albo nawet przedszkolny błąd, ale również nie odwróci kierunku obrotów. No chyba, że ktoś wymyśli jakiś super układ np. na 4 stycznikach - to cuda może wygenerować. :D

    0
  • #17 23 Cze 2010 14:40
    adamnow
    Poziom 10  

    Po odpięciu silnika od pompy silnik chodzi i nic nie wywala. Wynieniłem olej w maszynie na nowy (stary był jak smoła). Jeżeli chodzi o zawór, to jest jeden nadmiarowo-ciśnienoiwy chyba działa też jako bezpieczeństwa - 180 bar. Sprawdzenie zaworu bym odrzucił, gdyż w ciągu tych paru sekund przed włączeniem w trójkąt ciśnienie wzrasta do ok. 20-30 bar i zawór ten jeszcze jest zamknięty. Problem pewnie będzie z pompą, ale nie mam nikogo mądrego w te klocki.

    0
  • #18 23 Cze 2010 15:25
    luke-z
    Poziom 16  

    Jeśli byłby problem z pompą, to jest szansa, że nie dawałaby w ogóle ciśnienia. Gdyby była zatarta, to na pewno wyłapałbyś to, bo nie pokręciłbyś wałkiem.
    Masz ten schemat jak pytałem wcześniej?

    Dodano po 2 [minuty]:

    A najlepiej podaj schemat hydrauliczny i elektryczny.

    Dodano po 16 [minuty]:

    adamnow napisał:
    Problem pewnie będzie z pompą, ale nie mam nikogo mądrego w te klocki.


    Tymi słowami możesz obrazić niejednego użytkownika.Są ludzie, którzy zjedli zęby na hydraulice, ale przecież ty wiesz lepiej.

    0
  • #19 23 Cze 2010 16:26
    bonanza
    Spec od Falowników

    Problem w hydraulice może być najwyżej taki, że w oleju pływają jakieś śruby, które blokują pompę zębatą. Zatkanie przepływu spowoduje tylko wycie pompy i przelew przez zawór bezp., nawet termik nie powinien wylecieć. A co pokazuje manometr?

    0
  • #20 24 Cze 2010 14:51
    adamnow
    Poziom 10  

    Przepraszam, nie miałem zamiaru nikogo obrażać. Mam na myśli to, że osobiście nie znam żadnego specjalisty, a porady szukam na elektrodzie. Jutro postaram się wysłać schemat hydrauliczny.

    0