logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moment ładowania baterii. Wydłużenie żywotności baterii.

shuzzly 08 Maj 2010 21:15 4515 4
  • #1 8052365
    shuzzly
    Poziom 14  
    Ocena: 66
    Witam
    ..mam odnośnie pytanie (bateria w laptopie na zasilaniu) chodzi o ustawienia momentu włączenia ładowania baterii, jest ustawione na spadek baterii do 95% i wtedy włącza ładowanie i ładuje do 100% i tak w kółko a wiadomo bateria ma ilość cykli ładowań, czyli spadek 5% to ok tygodnia i ładuje. A chciałbym ustawić np włączenie ładowania przy spadku do 10% i zapewnie to potrwa 2-3 miesiące zanim tyle spadnie i tym razem wydłuzam żywotność baterii - oszczędzam ilość cykli ładowań. Czy jest taka możliwość??? w Os Win7.
    ..z góry dzięki za odpowiedz.
  • #2 8058512
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Licznik cykli nie zwiększa się przy każdym doładowywaniu baterii od 95% do 100%. Licznik ten zlicza pełne cykle rozładowania i naładowania.

Ogniwa li-ion tym się charakteryzują, że lubią być naładowane. Takie obniżenie złączania doładowywania, które proponujesz nie będzie miało dobrego skutku na wydłużenie życia baterii. Można tą granicę przesunąć z 95% do np. 90% lub 80% ale bardziej nie ma już sensu. W ogniwach rozładowanych zachodzą niekorzystne procesy chemiczne.
  • #3 8058603
    shuzzly
    Poziom 14  
    ...rozumiem i dzięki za odpowiedz, ale gdzie tu szukać/ustawiać? gdzie jest taka opcja w systemach. Przeskanowałem wszystkie (no moze prawie wszystkie) programy typu 'battery doubler' i też niema takiej opcji.
  • #4 8058892
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    W niektórych laptopach są dołączone specjalistyczne programy zarządzania energią, to w nich trzeba szukać.
  • #5 8058939
    shuzzly
    Poziom 14  
    ...szukałem i niestety niema. Jest program w asusie nazywa sie power4 gear hybrid i tylko są w nim opcje/profile oszczędzania energii na baterii, tak samo jak i w systemie tez tylko oszczędzanie poprzez wyłączenie np bluetooth, wifi, dyski itd. ale nic o ustawieniu czasu włączenia ładowania baterii.
    No nic nie ma co dalej szukać, myślę ze ustawione moment ładowania jest w pamięci/biosie baterii.
    Dziękuję i pozdrawiam.
REKLAMA