logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Pioneer DEH-4900IB obsłuży 6 głośników: 4 przód, 2 tył?

Rafal__K 09 Maj 2010 14:45 10555 9
REKLAMA
  • #1 8054745
    Rafal__K
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witajcie...
    Mam takie pytanko...
    Posiadam radio Pioneer deh-4900ib i chciałbym podłączyć pod nie 6 głośników...
    4 na przód i 2 na tył...
    Dlaczego 4 z przodu??
    Otóż 2 10cm w deske i 2 16,5cm w drzwi...
    Wiem, że to może bezsensowne ale nie o to tu chodzi...
    Pytam czy radio pociągnie takie rozwiązanie??
  • REKLAMA
  • #2 8054792
    kolesgit91
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Nie, ponieważ uszkodzisz radio,radio jest stabilne przy 4Ω, podłączając więcej głośników na jeden kanał narażasz radio na uszkodzenie.Kup wzmacniacz jeśli chcesz więcej głośników podłaczyć
  • #3 8054826
    longeross
    Poziom 11  
    A czy czasem nie zależy jaką one mają moc i jak się je połącz(szeregowo lub równolegle)? Według mnie zależy to wszystko od mocy radia i tego co napisałem wyżej.
  • REKLAMA
  • #4 8054834
    sanders156
    Poziom 35  
    Ocena: 85
    Radio jest stabilne w 4ohm i generuje okolo 20wat RMS na kanal czyli jest stworzone do podlanczenia 4 glosnikow 4ohm o mocy okolo 20wat a to co ludzie wywijaja to juz inna historia , podlanczajac dwa glosniki 4ohm pod jeden kanal spinajac je w 2 ohm uszkodzisz radio a w 8ohm podzielisz te marne 20wat przez dwa i kazdy glosnik bedzie zasilony moc 5wat RMS , czyli wypas :)
  • REKLAMA
  • #5 8054853
    matiaudio
    Poziom 35  
    Ocena: 283
    Lepiej zagrają 4głośniki niż 6 :D
  • #6 8054855
    kolesgit91
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    longeross napisał:
    A czy czasem nie zależy jaką one mają moc i jak się je połącz(szeregowo lub równolegle)? Według mnie zależy to wszystko od mocy radia i tego co napisałem wyżej.

Nie, nie chodzi tu o moc tylko o Impedancje...ale skoro kolega longeross "wie" lepiej to krzyżyk na drogę:D
  • #7 8054956
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    To już lepiej kup jakiś zestaw odseparowany na przód czyli 2 tweetery i 2 16,5 cm woofery i podepnij to przez zwrotnice pod przednie kanały w radiu i wtedy możesz coś jeszcze podpiąć pod tył.
  • REKLAMA
  • #8 8055014
    bolek44
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    20:2 = 10 .Są 2 głośniki więc 10:2 = 5.Czyli kazdy głośnik dostanie po 5.Chciałeś poprawić ale ci nie wyszło
  • #9 8055708
    Rafal__K
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Tak myślałem, że to bedzie bezsens...
    Przesiadłem zie pare dni temu z Mondeo MkIII do Golfa 3, a w nim są tylko 2 głośniki w desce... W drzwiach tylko puste zaślepione miejsca...
    Poprostu chciałem wsadzić 2 głośniki w deske, 2 w przednie drzwi i 2 w tylne...
    Dzisiaj od kumpla za grosze wyrwałem jakieś pioneer'y 10cm i wsadziłem w deche i jest już różnica...
    Dlatego te głośniki bedą podpięte pod przednie kanały, a pod tylne bedą podłączone głośniki z przednich drzwi...
    Poprostu ma to grać i tyle...

Tylko poprzedni właściciel coś kombinował z kostkami ISO i fabryczne radio VW działa, a mój Pionek nie... I nie mam pojęcia dlaczego...
    Bedzie trzeba przelutować od nowa wszystkie kostki i wtedy kombinować...
  • #10 8056436
    mirekgnd
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam. Rozumiem kolegę , przesiadka z Mondeusza na Golfa to dla kolegi stres. Lecz ze stresem można zawalczyć. Na przód damy w drzwi na dół 16 cm, w górne miejsca tweeterki (i tu będzie potrzebna zwrotnica), a do tyłu w drzwi także 16. Z tyłu także jest miejsce na gwizdki. W niektórych Vw jest problem. Otóż brakuje przewodów do zasilania tyłu (Stąd często instalacja jest kombinowana i zmieniana) a w drzwiach tylnych w zaślepkach nie ma otworów przez które wychodziłby dźwięk. Trzeba je wymienić na "dziurkowane" . I mamy 6 głośników. Można zastosować częsty "myk" i w górne miejsca na podszybiu zamontować zestaw dwudrożny lecz zasilić go ze specjalnie wykonanej zwrotnicy tak aby uzyskać dodatkowy 3 tor: średnio tonowy. Poprawia to znacznie zrozumiałość mowy i poszerza scenę akustyczną. Przeróbka taka to zadanie dla akustyków i wymaga doświadczenia. Można więc zasilić 6 głośników a nawet OSIEM. Każdy kanał musi jednak spełniać podstawowy warunek: rezystancja musi być około 4 omów, no i moc głośników nie może być zbyt duża. Ten model Pioneera ma moc 4 X 20W( moc sinus) .Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy radio Pioneer DEH-4900IB obsłuży 6 głośników (4 z przodu i 2 z tyłu). Odpowiedzi wskazują, że radio jest stabilne przy impedancji 4Ω i generuje około 20W RMS na kanał, co oznacza, że podłączenie większej liczby głośników może prowadzić do uszkodzenia radia. Sugerowane rozwiązania obejmują użycie wzmacniacza do zasilania dodatkowych głośników oraz zastosowanie zestawów odseparowanych z zwrotnicami dla lepszej jakości dźwięku. Wskazano również na problemy z instalacją w modelach VW, gdzie mogą brakować przewodów do zasilania tylnych głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA