Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 32PW8506 chassis EM2E naprawa modułu SSB

Andrzejewski 09 May 2010 17:34 4571 9
    Andrzejewski
    Level 15  
    Mam problem z naprawą modułu SSB chassis EM2E w Philips 32PW8506. Objawy: pulsująca jednostajnym kodem dioda LED i jednocześnie próba startu w.napięcia. Po zwarciu protekt. i SAM, - TV startuje prawidłowo z widocznym poziomym paskiem w srodku ekranu. Koncówka pionu sprawna - przy dotykaniu nogi 1 układu TDA8177 widoczna reakcja odchelania w pionie. Pomiary oscyloskopem wykazały brak sterowania transoptora z modułu SSB. Po sprawdzeniu aplikacji układu TDA9330H stwierdziłem że z nogi 1 FRAMDRIVE + oraz nogi 2 FRAMDRIVE - wychodzą impulsy piłokształtne. Porównując schemat ideowy do mojego modułu stwierdziłem że wyjście FRAMDRIVE - brak jest rezystora 3368* ale jest zworka do masy, i to jeszcze jest logiczne. Natomiast nie rozumiem dlaczego na wyjsciu FRAMDRIVE + brak jest rezystora 3369* który przekazuje impulsy wyjściowe V do głównego złącza modułu i dalej do transoptora. Czy jest możliwe żeby fabrycznie nie było tych rezystorów ( brak śladów ingerencji), Bez rezystora 3369* nie ma możliwości wysterowania transoptora. Czy ktoś spodkał się z różnymi wersiami modułów SSB ?. Przepraszam że się tak rozpisałem ale chciałem dokładnie opisać problem. Proszę o pomoc.
    Andrzejewski
    Level 15  
    Właśnie prześledziłem dokładnie zanim napisałem ten post, i podobnie jak ty nie wierzę w cuda, ale takie są fakty. Sprawdzałem też czy są jakieś przelotki na drugą stronę druku, ale nic takiego nie ma. Dlatego mam pytanie do kolegów którzy mają inną wersję serwisówki z której można odczytać jakie wartości mają rezystory R3368* i R3369* przez które wychodzą właśnie inpulsy V. W serwisówce którą pobrałem z Elektrody rezystory te są oznaczone gwiazdką, a wartości ich nie można znaleść nawat w spisie rezystorów. Myslałm też czy wcześniej ktoś nie naprawiał tego i nie podmienił modułu SSB z innej wersji w której rezystory te są fabrycznie nie zamontowane. Wyczerpałem już wszystkie możliwości. Ponawiam prośbę o pomoc !.
    wpserwistv73
    Level 13  
    Witam.
    Jak wyżej Kolega wspomniał a wynika z Twojego postu - telewizor działał, to że nie ma jakiś elementów jest modyfikacją producenta.
    Jeżeli nie widać na pomiarze uszkodzonych elementów, to mocno bym się zastanowił nad pamięcią i jej oprogramowaniem.
    Pozdrawiam
    Andrzejewski
    Level 15  
    Zgadza się kolego MIREX. Pin 29 jest na masie, natomiast pin28 nie ma połączenia z nogą 1 układu HOP (TDA9330H) z powodu braku wspomnianego rezystora 3369 i tu jest problem. Uszkodzenie jest po stronie pierwotnej transoptora - brak sterowania z SSB. Na oscyloskopie widoczne tylko śladowe smieci. Rozważałem również możliwość wymiany pamięci, ale skoro z HOP nogi 1 wychodzą impulsy do pionu to czy pamięć coś tu zmieni ?.
    Karmaj
    Level 12  
    Mam teraz dwa takie moduły i w obu jest tak samo, piny 1 i 2 są niewykorzystywane a impulsy V wychodzą z pinu 25 układu TDA9330H i idą dalej na tranzystor 7312.
    Usterkę mam bardzo podobną, z tym że jak podgrzeję suszarką okolice HOP-a, to telewizor wystartuje i działa już potem dobrze. Wymiana kondensatorów w module nic nie dała, podobnie jak wymiana TDA9330H. W końcu udało mi się zdobyć drugi moduł, który pewnie jest z innego modelu, bo jednak różni się trochę od tego mojego. Dodatkowo jest układ SAA4990H i jeden układ pamięci. No i na tym module nawet po podgrzaniu nie chce się telewizor załączyć. Moduł dostałem dzisiaj, wiec dopiero będę dochodził do tego o co tu chodzi.
    Andrzejewski
    Level 15  
    Witam po przerwie. Nareszcie coś konkretnego, jeśli w twoim module też brak jest tych rezystorów a nog 1 i 2 HOP są nie wykorzstane to znaczy że tak fabrycznie ma być. Bo ja już myślałem że ktoś przedemną grzebał i wymontował te rezystory. Rzeczywiscie wygląda na to że impulsy V są pobierane z nogi 25 HOP i przechodzą przez tranzystor 7312 i dalej do transoptora. Według aplikacji TDA7330 noga 25 to DAC Output więc czy aby napewno jest to wyjście V ?, ale sprawdzę oscyloskopem czy coś tam wychodzi. Napisz kolego czy uruchomiłeś ten drugi moduł, bo ja też myślałem wymienić wszystkie kondensatory ceramiczne w aplikacji HOP-a, bo się utleniają.
    Karmaj
    Level 12  
    U mnie okazało się, że uszkodzony był transoptor z pionu. Bardzo dziwne i mylące objawy miała ta usterka. Na ciepło i zimno reagował tylko moduł SSB, w okolicach Hop-a. Po nagrzewaniu pojawiał się prawidłowy pion i potem telewizor już działał cały czas dobrze. Natomiast na drugim module cały czas był brak odchylania pionowego, nie reagował na nic. Po wymianie transoptora, telewizor na obu modułach działa dobrze.
    Andrzejewski
    Level 15  
    Kolego KARMAJ mam prośbę, jeśli masz ten moduł jeszcze otwarty to cz możesz zmierzyć jakie masz napięcie na nodze 25 HOP i jaki masz tam przebieg na oscyloskopie bo chciałbym porównać z moim. A co do transoptora to wymieniłem go w pierwszej kolejności.