Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

RS232 php. Wyświetlanie wyników pomiarów na www.

Mad. 09 Maj 2010 17:38 3792 8
  • #1 09 Maj 2010 17:38
    Mad.
    Poziom 18  

    Chciałbym wyświetlać wyniki pomiarów z mikrokontrolera na stronie internetowej:
    ATmega -> RS232 -> www (możliwe, że będę też coś wysyłać w drugą stronę)

    Oczywiście chodzi mi o część programową na komputerze. Nie znam się na tym, ale mam podstawy języka C i kiedyś trochę próbowałem php (nauka szła bardzo szybko, ze względu na podobną składnie do C). Chciałbym wyświetlać wyniki pomiarów z pewnym odświeżaniem (np. 1 sekunda). Myślałem o użyciu php i bazy danych. Chciałbym się dowiedzieć czy jest to wygodna droga do prezentacji wyników na stronie www z RS232? Czy ktoś robił już coś podobnego i może podzielić się ogólnymi uwagami (może ktoś korzystał z jakiś dobrych bibliotek do php z RS232)?

    Chyba, że polecacie coś innego? Jeśli tak to wolałbym coś na bazie języka C. Na wykonanie tego mam trochę czasu, więc zdążę się nauczyć ;)

    0 8
  • #2 09 Maj 2010 17:51
    McMonster
    Poziom 32  

    Nie mam pojęcia, czy z poziomu samego PHP da się komunikować z portem RS232, ale moim zdaniem najprostszym sposobem będzie napisanie prostego programu w C/C++, który działałby sobie w tle i co zadany czas odczytywałby potrzebne dane poprzez port i zapisywał powiedzmy w pliku tekstowym. Potem wystarczy w PHP odczytać dane z tego pliku i użyć.

    0
  • #3 09 Maj 2010 17:58
    Mad.
    Poziom 18  

    Myślałem nad tym i czy nie byłoby problemu z tym, że php chciałby odczytać plik w tym samym czasie kiedy program w C zapisywałby do niego dane? Gdzie trzeba by zrobić zabezpieczenie? w jednym programie nie ma z tym problemu, a z dwoma osobnymi?

    0
  • #4 09 Maj 2010 18:16
    McMonster
    Poziom 32  

    Szczerze mówiąc nigdy nie natrafiłem na taki problem i wątpię, żeby w praktyce taki istniał. Po prostu tak zrób, a jeśli by jakimś cudem były problemy, to będzie się można zacząć zastanawiać. ;)

    0
  • #5 09 Maj 2010 18:27
    zwi3rzak
    Poziom 11  

    Można komunikować się po rs232 za pomocą PHP. Jest w internecie do tego biblioteka dla PHP tylko trzeba poszukać, wiem bo sam kiedyś coś takiego robiłem. To link do tej biblioteki, w paczce jest instrukcja.
    http://www.easyvitools.com/download/download.html
    W PHP jest komenda, że możesz odświeżać stronę co jakiś czas i tym samym np. pobierać dane z mikrokontrolera.

    0
  • #7 09 Maj 2010 23:44
    Tommy82
    Poziom 39  

    To zamiast do pliku wrzucać do bazy danych.

    0
  • #8 10 Maj 2010 00:01
    GSM
    Poziom 25  

    Tommy82 napisał:
    To zamiast do pliku wrzucać do bazy danych.


    To jak używanie mikrokontrolera tam gdzie wystarczyłby 555....
    Owszem baza danych zapewnia nam atomowość, ale nie jest ona potrzeba na tak zaawansowanym poziomie, a baza to dodatkowe megabajty RAM'u i użycie procesora i niepotrzebne linijki kodu...

    Pozdrawiam,
    GSM

    0
  • #9 10 Maj 2010 00:10
    Tommy82
    Poziom 39  

    Masz racje pod warunkiem ze autor sam tych danych do bazy za chwile nie wrzuci z poziomu PHP.

    0