Ostatnio przepaliła mnie się żarówka podświetlenia stanu licznika kilometrów (i stanu oleju) w związku z tym postanowiłem zakupić kilkanaście żaróweczek i wymienić przepalone oraz z góry takie, które są najbardziej narażone na przepalenie.
Po zakończeniu operacji wziąłem książkę aby zweryfikować poprawność działania. I w tym miejscu muszę przyznać zauważyłem problem szok .
Dwie kontrolki:
(a) sterowania silnika (pomiędzy kontrolką akumulatora oraz okładzin hamulcowych - nie wykorzystywana), oraz
(b) katalizatora (pomiędzy kontrolką ręcznego i ABS) niestety nie działają.
Wg. opisu (za książką 'Renault Laguna' - wyd. WKŁ) kontrolki te powinny 'zaświecić się po włączeniu zapłonu i zgasnąć po 3 sekundach'. Niestety ani jedna ani druga w ogóle się nie zaświecają
. Oczywiście rozebrałem zegary raz jeszcze i sprawdziłem te żaróweczki - są sprawne (kilka razy zmieniałem na działające w innych kontrolkach) cry .
Co może być przyczyną nie działania tych dwóch kontrolek
Dodam, że ma Lale I phII kombi z 2000r. 1.8 16V (120KM, K564, F4P)
====================
A możne posiadacz takiej Lali 1.8 16V, rok 2000 - wypowie się, czy w jego autku podczas włączania zapłonu zapalają się te kontrolki ? !
Po zakończeniu operacji wziąłem książkę aby zweryfikować poprawność działania. I w tym miejscu muszę przyznać zauważyłem problem szok .
Dwie kontrolki:
(a) sterowania silnika (pomiędzy kontrolką akumulatora oraz okładzin hamulcowych - nie wykorzystywana), oraz
(b) katalizatora (pomiędzy kontrolką ręcznego i ABS) niestety nie działają.

Wg. opisu (za książką 'Renault Laguna' - wyd. WKŁ) kontrolki te powinny 'zaświecić się po włączeniu zapłonu i zgasnąć po 3 sekundach'. Niestety ani jedna ani druga w ogóle się nie zaświecają

Co może być przyczyną nie działania tych dwóch kontrolek

Dodam, że ma Lale I phII kombi z 2000r. 1.8 16V (120KM, K564, F4P)
====================
A możne posiadacz takiej Lali 1.8 16V, rok 2000 - wypowie się, czy w jego autku podczas włączania zapłonu zapalają się te kontrolki ? !