Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna 1 Ph2 Kontrolki kat. i sterowania silnika

mort01 09 May 2010 19:27 11499 2
    mort01
    Level 10  
    Ostatnio przepaliła mnie się żarówka podświetlenia stanu licznika kilometrów (i stanu oleju) w związku z tym postanowiłem zakupić kilkanaście żaróweczek i wymienić przepalone oraz z góry takie, które są najbardziej narażone na przepalenie.
    Po zakończeniu operacji wziąłem książkę aby zweryfikować poprawność działania. I w tym miejscu muszę przyznać zauważyłem problem szok .

Dwie kontrolki:
    (a) sterowania silnika (pomiędzy kontrolką akumulatora oraz okładzin hamulcowych - nie wykorzystywana), oraz
    (b) katalizatora (pomiędzy kontrolką ręcznego i ABS) niestety nie działają.

Renault Laguna 1 Ph2 Kontrolki kat. i sterowania silnika

Wg. opisu (za książką 'Renault Laguna' - wyd. WKŁ) kontrolki te powinny 'zaświecić się po włączeniu zapłonu i zgasnąć po 3 sekundach'. Niestety ani jedna ani druga w ogóle się nie zaświecają :( . Oczywiście rozebrałem zegary raz jeszcze i sprawdziłem te żaróweczki - są sprawne (kilka razy zmieniałem na działające w innych kontrolkach) cry .

Co może być przyczyną nie działania tych dwóch kontrolek :?:

Dodam, że ma Lale I phII kombi z 2000r. 1.8 16V (120KM, K564, F4P)

====================

A możne posiadacz takiej Lali 1.8 16V, rok 2000 - wypowie się, czy w jego autku podczas włączania zapłonu zapalają się te kontrolki ? !
    czesiek70
    Level 16  
    Najlepiej to w tym wypadku zrobić diagnostykę i wszystko będzie jasne.Miałem taki przypadek ,że celowo została odłączona aby ukryć pewne wady przed kupującym.Kontrolka jak twierdzisz katalizatora to kontrolka CHECK ENGINE tzw. lampka MIL i powinna się zaświecić na chwilę przy przekręceniu stacyjki a potem musi zgasnąć,jeśli świeci ciągle problem jest w układzie sterowania silnika.
    mort01
    Level 10  
    OK.Juz wszystko jasne. W tych modelach (1.6, 1.8 2.0(chyba) 16V) jak sie okazuje te kontrolki sa nieuzywane! Zatem problem zostal rozwiazany. dzieki wszystkim!! Zamykam temat.