Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plazma Pansonic TH-PX60B-pasy na ekranie.

klarus 09 May 2010 23:22 4210 7
    klarus
    Level 19  
    Witam. Trafiła mi się do naprawy plazma jak w temacie. A właściwie dwie takie same ale jedna ma pobity ekran. Ta która była w całości nie włączała się gdyż miała uszkodzony YBOARD- TPNA3814. Wiec przełożyłem płytkę z odbiornika z pobitym ekranem i Tv włączył się ale ma problem z obrazem jak na załączonym foto.

Plazma Pansonic TH-PX60B-pasy na ekranie..

I tutaj moja prośba do kolegów. Co może być przyczyna takiej usterki? Dodam ze od nie dawna zacząłem naprawiać takie odbiorniki. Podmieniłem wszystkie płyty z wyjątkiem XBOARD-TPNA3815. Za tą drugą płytą Tv się nie włącza. Na dwóch zasilaczach napięcia prawidłowe. Czy może to być uszkodzony ekran? Chociaż raczej obstawiałbym ze ten moduł YBOARD może być uszkodzony ale niestety nie mam takiego na podstawkę.
    Dziękuję i pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    unimar
    Level 20  
    Jeśli chodzi o pionowy pas z prawej strony ekranu wraz z cienkimi kolorowymi liniami to na 99% uwalony panel. Sprawdź czy grzeje się radiator na pasku od panela w sekcji, na której jest pasek. Jeśli tak to raczej na pewno panel do wymiany.
    Anonymous
    Anonymous  
    unimar
    Level 20  
    Co ma piernik do wiatraka? To nie taśma tylko scalak na taśmie tego segmentu panela (ten przyklejony do radiatora, który jest przykręcony do obudowy panela 2 śrubkami jest prawdopodobnie uszkodzony (tak na 95%). Pozdrawiam

Dodano po 11 [minuty]:

Jeśli masz moduł C-board to podstaw i będziesz miał 100% pewność czy jest uszkodzony moduł C czy panel, ale ja raczej obstawiam panel.
    klarus
    Level 19  
    Witam.

Tak jak napisałem wcześniej, podstawiłem wszystkie płyty łącznie z taśmami. Scalaki na C się nie grzeją. Nie podstawiłem tylko Y i X bo tamte są popsute. Fakt faktem tez mi zalatuje trochę panelem ale co tu jeszcze sprawdzić żeby mieć pewność? Chociaż ręki nie dam za Y i X które pracują teraz.

Pozdrawiam
    unimar
    Level 20  
    Ja pisałem o scalakach, które są bezpośrednio na taśmach panelu. Na każdej taśmie jest blaszka z dwoma otworami, które są przykręcone do obudowy panela. Pod tymi blaszkami są układy. Sprawdź czy grzeje się właśnie ta blacha na taśmie odpowiadającej za wadliwy sektor ekranu.

Dodano po 2 [minuty]:

Jak są bardzo cienkie kolorowe pionowe linie (na zdjęciu nie widać) to panel raczej na pewno uszkodzony. Te panele w zasadzie tylko w ten sposób padają.
    Anonymous
    Anonymous