Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Masa analogowa i cyfrowa dla układu z a/c

kaayliah 10 May 2010 19:25 2940 3
    kaayliah
    Level 9  
    Wiem, że ten problem był poruszany wiele razy, nie wiem jednak jak rozwiązać go najlepiej w tym przypadku. Mój układ to mikrofon cyfrowy. Składa się on z bufora wejściowego(filtr i wzmacniacz analogowy), przetwornika sigma-delta Texax Instruments PCM4201, digital audio transmiter DIT4096. Wyjściem jest konektor RCA. Za pomocą dwóch stabilizatorów generuje napięcie(5 V dla modułu analogowego i 3.3 V dla cyfrowego). Przetwornik posiada dwa piny: GND i AGND. Teoretycznie masy powinny być połączone w jednym punkcie, nie wiem jednak gdzie i jak. Poprowadzenie każdej masy oddzielnym przewodem stworzy pętle masy...gdzie najlepiej je połączyć? Przy przetworniku ADC? Nie wiem również jakie jest najlepsze rozmieszczenie na pcb dla takiego układu. Oczywiście część analogowa nie powinna przeplatać się z cyfrową. Ale może ktoś ma trochę więcej wskazówek jak powinno to być zrobione(nie mam zbyt dużego doświadczenia). Załączam schemat tego układu. Dzięki za każdą pomoc :)
    _Robak_
    Level 33  
    Zrób osobną masę GND i osobną AGND. Najlepiej żeby były to pola masy (polygon). Połącz je przy elektrolicie na stabilizatorze. Zasilanie części analogowej odfiltruj dławikiem, ale dobierz go odpowiednio do prądów płynących w obwodzie. Jak nie masz dużo szybko zmiennych sygnałów, w tym układy AC, to nie będzie problemu. Najlepiej żeby pod ścieżkami analogowymi była masa analogowa i tak samo dla cyfrowej. Super by było jeśli by się nie przecinały. Jako że w tej materii mam głównie przygotowanie teoretyczne, nie wiem czy przy urządzeniach audio jest sens tym się aż tak martwić:)
    kaayliah
    Level 9  
    Tylko przy którym stabilizatorze je połączyć? Stworzenie osobnej masy GND i AGND nie spowoduje powstania dużych cyfrowych prądów powrotnych?
    _Robak_
    Level 33  
    Prądy powrotne są i będą niezależnie od masy. Jeśli nie mają zakłócać układu to muszą wracać drogą którą przyszły;) Czyli na płytce 2 warstwowej pod ścieżkami musi być NIEPRZERWANE pole masy. Przy którym połączyć? Ja bym połączył przy cyfrowym, ewentualne zakłócenia niech sobie idą na zasilanie części cyfrowej.

Polecam leturę
    http://www.hottconsultants.com/tips.html