Więcej informacji o komputerach Odra 1305 TUTAJ
Źródło
Cool? Ranking DIY
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereatek000 wrote:Tak ze 13 lat temu miałem miesięczne praktyki szkolne w kieleckim PKP i tam też widziałem coś takiego. Nie wiem który to był model, ale zajmowało trochę powierzchni, ot taki bardzo dużej powierzchni salon. Wszystko ma przekaźnikach i to nie takich jak się teraz używa, to były duże, mocy. Pamiętam ten wielki hałas wciąż pracujących kilku tysięcy przekaźników. Jak coś nie działało to pierwszą czynnością naprawy było walnięcie w przekaźnik bo czasem styki się spiekły albo nie odbiło. Dopiero później się wymieniało.
atek000 wrote:
Drugi taki komputer ale o wiele mniejszy spotkałem na Herbach pod Kielcami. Tam znajduje się rozjezdnia czy rozdzielnica (nie wiem jak się to nazywa) wagonów. Wagony są "sortowane" który gdzie ma jechać, w którym kierunku. Ale wiecie co tam jeszcze widziałem? Wielkie, ogromne silniki spalinowe z prądnicami, w razie gdyby zasilania brakło to zasilało budynki pkp-owskie i podawało także zasilanie na trakcję. Koleś odpalił jeden i już w środku nie można było wysiedzieć, takie było głośne.
Jaką to wszystko musiało pobierać moc a potrafiło dodawać, odejmować, mnożyć i dzielić. Ot taki kalkulator.
Ciekawe czy to tam jeszcze pracuje:?:
Quote:Odra podobno przez 30 lat nie sprawiała większych problemów.
Olleo wrote:p.s. w kontekście tej wiadomości coraz mniej realne wydaje się, że PKP kupi wreszcie GSM-R, skoro do teraz działała tutaj jeszcze Odra
zetdeel wrote:Quote:Odra podobno przez 30 lat nie sprawiała większych problemów.
Tiaa... A mówiło się, że "komuna" to tylko tandetę produkuje. Jaki komputer na "zachodzie" pracowałby tyle lat?
xray81 wrote:Olleo wrote:p.s. w kontekście tej wiadomości coraz mniej realne wydaje się, że PKP kupi wreszcie GSM-R, skoro do teraz działała tutaj jeszcze Odra
Przetarg już dawno został rozstrzygnięty, na początku GSM-R miała wprowadzać Telekomunikacja Kolejowa ale ktoś coś zachachmęcił i teraz za wprowadzenie GSM-R odpowiedzialne jest PLK.