Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z uruchomieniem Citroena Evasion 1,9 TD

Stabo 10 May 2010 22:21 2601 5
    Stabo
    Level 2  
    Witam,
    Eksploatuję powyższy pojazd już kilka lat. Ten model jest podobny do Peugeota 806, po włączeniu zapłonu elektronika pokładowa potwierdzała krótkim tonem gotowość wybrania numeru na tastaturze, która służy do zabezpieczenia przed kradzieżą. Kilka dni temu mój Citroen zastrajkował i nie można wpisać kodu, a tym bardziej uruchomić silnik.
    Rozrusznik kręci jak zawsze, do zaworka odcinającego na pompie Bosch prąd dochodzi oraz bezpieczniki są sprawne. Od czego zacząć? Czy znalezienie błędu jest możliwe w domowych warunkach, spotkał się już ktoś z takim problemem? Satysfakcjonowałoby mnie również odłączenie tastatury na stałe, bez kodu.
    Co zmostkować? Nadmieniam, iż nie posiadam schematu elektrycznego.
    Za wszelką pomoc i sugestię z góry dziękuję,
    Mariusz
    bartuświelki
    Level 13  
    popuść wtryskiwacz i sprawdź czy paliwo dochodzi
    Stabo
    Level 2  
    Faktycznie, na pompie wtryskowej jest plastikowa pokrywka, a pod nią cztery kolorowe przewody: od przodu samochodu- jasnobrązowy, fioletowo-czarny, beżowy i czarny. Gdybyś mógł mi podpowiedzieć które zmostkować, albo złączyć, byłbym wdzięczny.
    Pozdrowienia,
    Mariusz
    Stabo
    Level 2  
    ladamaniac wrote:
    Co do ominięcia : jak immo na pompie pod plastikowym dekielkiem to 20 min roboty, jak pod metalową czapą to życzę szczęścia.

Z braku czasu i ostrożności, bo nie chciałem zdemolować samochodu, potrwało to nieco dłużej, ale uruchomiłem Cytrynę oraz definitywnie pożegnałem się z immobilizerem. Twoja podpowiedź bardzo mi pomogła, z mojej strony uważam temat za zakończony. Jeszcze raz dziękuję,
    Mariusz
    jpg04
    Level 1  
    Prosze o przeslanie mi tej podpowiedzi do uruchomienia bez kodowania, bo chcialbym wyrzucic to opierdliwe urzadzenie.