Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

YOSAN TURBO JM-3031M - jak przełączyć się w "piątki&quo

marek1314 11 May 2010 14:44 6930 4
    marek1314
    Level 11  
    Hej.
    Dostałem informację od jednego ze sprzedających na all**ro, że robi się to kombinacją klawiszy i włącza radio. Czyli podobnie jak w lafayette'ach.

Czy ktoś zna tą kombinację, bo instrukcja z MERXu milczy na ten temat?

Jest światełko w tunelu, bo zakupiłem radio na europę z "M" na końcu i sprzedawca zapewnił mnie, że jest możliwość rozblokowania dodatkowych 200 kanałów. Takie radio ma przysłać. Zobaczymy co się zmieniło w porównaniu z oryginałem.
    marek1314
    Level 11  
    Radyjko dotarło.

Faktycznie ma wszystkie bandy od A-F (240 kanałów).
    Przełączenie następuje poprzez wciśnięcie w wyłączonym radiu przycisku A/F (AM/FM) i włączeniu radia. Przycisk trzeba trzymać około 3 sec.

Na wyświetlaczu pojawia się d-09 (czyli 9 kanał z podstawowej czterdziestki), wciskając CH9 można zmieniać bandy od a-f.

Teraz "piątki", czyli przełączenie radia na standard np. niemiecki (1W/AM v 4W/FM w piątkach) wystarczy wyłączyć radio, wcisnąć i przytrzymać SC (scaner), włączyć radio, poczekać 3 sekundy i wybrać sobie pokrętłem od kanałów jaki standard nas interesuje De, Fr, E, CE, U, Po

O ile piątki przełączą się zawsze, bo radio ma oznaczenie multistandard, to nie jestem pewien czy z 240 kanałemi potrzeba coś lutować w środku.
    maylo
    Level 26  
    za 5 i 0 odpowiadaja zwory na panelu przednim. tak jak i za rozblokownaie band. To radio po rozblokowaniu kanałów nie moze mieć chyba 0 i 5 na raz...
    pmw85
    Level 2  
    opcje piatek odpalamy nastepujaco

radio wlaczyc z sc nastepnie wybrac E i mamy AM i FM 4W w piatkach
    na zera analogicznie a nastepnie wybrac Po

zadio sie zresetuje z ustawien

Dodano po 12 [minuty]:

U - FM 40 4W
    E - FM/AM 40 4W "PIATKI"
    DE - FM80 4W / AM40 1W "PIATKI"
    FR - FM40 4W AM40 1W "PIATKI"
    CE - FM40 4W "PIATKI"
    PO - FM40 4W AM40 4W "ZERA"

Moderated By c2h5oh:

3.1.19. Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Następnym razem tak niechlujnie napisany post trafi do kosza.
    Proszę zwracać uwagę na daty postów i temat dyskusji.

maylo
    Level 26  
    Zapomniałeś tylko dodać że tak ma nowa wersja radia...