Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ActiveSync nie wykrywa nawigacji

11 Maj 2010 17:19 36050 24
  • Poziom 8  
    Witam,nie mogę połączyć się przez ActiveSync ,po podłączeniu nawigacji wyświetla się napis
    "Nie można sprawdzic wersji programu Microsoft ActiveSync zainstalowanego na urzadzeniu.Port uzywany przez program Microsoft ActiveSync do komunikacji z urządzeniem może być blokowany naprzykład przez zaporę, lub wymagana jest aktualizacja Microsoft ActiveSync zainstalowanego na komputerze do nowszej wersji."
    Wyłączyłem zapore a także antywirusa, ActiveSync pobrany jest ze strony Microsoftu najnowsza wersja i nic nie pomaga dalej to samo,instalowałem starsza wersje ActiveSync też nie pomogło.Przeszukałem google ,fora o nawigacjach i nic nie moge rozwiązac tego problemu .System operacyjny Windows XP SP2

  • Poziom 43  
  • Poziom 14  
    Nie potrzeba sterownikow ActiveSync do nawigacji ?

  • Poziom 43  
    SATAn_ napisał:
    Nie potrzeba sterownikow ActiveSync do nawigacji ?


    Poszukuję sensu tego pytania w stosunku do problemu pytającego ?
    AS sam w sobie ma problem z XP bo ten go blokuje - nie ma tu mowy o poprawnie działającym AS i problemie ze sterownikami !
  • Poziom 38  
    A moze zdradzi Kolega MODEL urzadzenia GPS, ktory usiluje podlaczyc pod komputer kablem USB?
  • Poziom 8  
    Nawigacja to Lark 50.1 WinCE6

    Dodano po 4 [godziny] 38 [minuty]:

    Może ktoś podpowiedzieć jak zmienić port USB.
  • Poziom 22  
    pająk32 napisał:
    Nawigacja to Lark 50.1 WinCE6

    Dodano po 4 [godziny] 38 [minuty]:

    Może ktoś podpowiedzieć jak zmienić port USB.

    Jak zmienić port USB ?, a zwyczajnie przełożyć wtyczkę do innego gniazda/portu!.
  • Poziom 38  
    Wyprobuj kilka gniazd USB na danym komputerze. Zdaza sie tez czasem, ze dopiero drugi, a nawet trzeci bardzo podobnie skonfigurowany komuter podlaczany via USB pod ActiveSync zadziala i polaczy..

    Jesli nie, mozesz tez skorzystac z [url=http://chomikxxxxxxxxxalo w ciagu kilku lat zmontowac - moze pomoc! :)[/url]



    Moderowany przez marek216:

    Podany link jest jednocześnie linkiem do lewizny - ostrzeżenie.
    Kolejna taka forma pomocy przyczyni się do blokady konta na 30 dni.

  • Poziom 39  
    Pontikos napisał:


    Jesli nie, mozesz tez skorzystac z pakietu driverow uniwersalnych, ktory mi sie udalo w ciagu kilku lat zmontowac - moze pomoc! :)


    Kolego przy okazji na chomiku - którego kiedyś się wypierałeś, że jesteś właścicielem zamieszczasz taką kolekcję piratów, że aż słów brak
    ActiveSync nie wykrywa nawigacji
  • Poziom 8  
    Zainstalowałem SP3,zaktualizowałem sterowniki ,kupiłem inny przewód ,podłączałem nawigacje pod trzy porty USB,a także pod inny komputer i nic nie mogę się połączyć w końcu zainstalowałem starszą wersje ActiveSync i udało się połączyć jednak na krótko i byłem widziany jako gość ,gdy dałem eksploruj program nie widział żadnych folderów ,jednak nawigacja działa bardzo dobrze. Dalej jestem w punkcie wyjścia nie wiem gdzie leży problem czy w WinCE6 czy w Activesync.
  • Poziom 19  
    kolergo pająk32 ja rowniez walcze z tym problemem od kiku tygodni i niewidze logicznego wyjasnienia przyczyny
    jedyne ActiveSync przez jakie udaje mi sie po przeroznych restetach i przestawianiu opcji w control panel Larka 50.1 CE6 , to wersja 3.71 ActiveSync
    zadne aktualizacje na nic nowszego nieprzynosza pozytywnych skutków
    MIcrosoft celowo zaniechalł wsparcia Win XP pod tym wzgledem

    jesli korzystasz z Windowsa7 albo Visty chyba potwierdzisz tą opinie
    mnie i tak nie zmuszą do przejscia tym sposobem na swoj nowy pożerający ogromne zasoby chłam, wiec bede próbował dalej
    na Viste i Windows 7 zamiast ActiveSync jest "Windows Mobile Device Center "
    Link
    aczkolwiek spotkałem sie z jego modem przerobionym na Windowsa XP, niestety nie pamietam gdzie go zassałem, a po ataku wirusa musiałem formatować HDD

    jedyne co przynosi jakikolweik efekt to zmiana w rejestrze Larka, w kluczu
    HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\USBOTG:OTGPortMode

    gdzie OTGPortMode ma wartosc 3 (ja zmieniam to na 2)
    1 powinna przełaczyć w tryb HOST , ale albo nie dzialła- bo coś go jescze blokuje , albo moje klamoty- klawiatury, myszki itp poprostu nie wspolpracuja
    niewalczyłem jescze z tym Hostem zbyt dogłebnie wiec nie jestem pewien niczego poza tym , ze po zapodaniu 1 tryb client ActveSync w Larku przestaje działać (czyli tak jak powinno być)
    Link

    domyślm się że wymagany do współpracy z ActiveSync NetFramework oczywiscie masz zainstalowany ?
    do AS3.71 wystarczy stara jego wersja
  • Poziom 14  
    A czy zmiany nie powinny byc zapisane w rejestrze ? Usypiasz urzadzenie,aby sie zapamietaly utawienia czy poprostu zmieniasz i tyle?
  • Poziom 9  
    Też tak miałem
    Może to pomoże mnie pomogło

    Start-URUCHOM-Regedit

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\AFD\Parameters]
    jest to Optymalizacja drivera afd.sys.

    konkretnie chodzi o wpis:
    "DisableAddressSharing"=dword:00000001

    Trzeba zmienić wartość klucza na 0, potem restart kompa i wszystko działa jak należy.
  • Poziom 19  
    SATAn_ napisał:
    A czy zmiany nie powinny byc zapisane w rejestrze ? Usypiasz urzadzenie,aby sie zapamietaly utawienia czy poprostu zmieniasz i tyle?


    u mnie w Larku 50.1 z Wuin CE6 (odblokowany) wartosc tego klucza nie jest przywracana po resecie , zostaje taka jaką ustawiłem

    sprawdze to czy przy dziewiczym rejestrze moja zmiana zostaje cofnięa
    ale niezrbiłem sobie kopi rejestru i zastanawiam się czy jeśli wgram czystą kopie rejestru .stg z innego Larka 50.1 z CE6 ,
    to mi pozmienia nr nr'y ID Device , softu itp na teakie jak w urzadzeniu z kórego pochodzi kopia , czy zostają te moje?
  • Poziom 1  
    mi pomogła (nav Sony U92) proponowana przez zigzaq zmiana w rejestrze
    pozdr.
  • Poziom 10  
    pająk32 napisał:
    Witam,nie mogę połączyć się przez ActiveSync ,po podłączeniu nawigacji wyświetla się napis
    "Nie można sprawdzic wersji programu Microsoft ActiveSync zainstalowanego na urzadzeniu.Port uzywany przez program Microsoft ActiveSync do komunikacji z urządzeniem może być blokowany naprzykład przez zaporę, lub wymagana jest aktualizacja Microsoft ActiveSync zainstalowanego na komputerze do nowszej wersji."
    Wyłączyłem zapore a także antywirusa, ActiveSync pobrany jest ze strony Microsoftu najnowsza wersja i nic nie pomaga dalej to samo,instalowałem starsza wersje ActiveSync też nie pomogło.Przeszukałem google ,fora o nawigacjach i nic nie moge rozwiązac tego problemu .System operacyjny Windows XP SP2

    Jako nowy na tym forum witam wszystkich.
    Nie otwieram nowego postu ponieważ mój problem jest chyba identyczny z opisanym przez Ciebie a ja tylko dodam do niego kilka informacji.
    Mam od kilku dni Larka 43.2 i opisane problemy z synchronizacją.
    Robiłem to co radzi Marek 216 i inni użytkownicy.
    Próbowałem na innych portach i kablu, mam SP3, aktualizowałem i zmieniałem sterowniki i nic!
    Ikona Micro AS jest widoczna na belce w zasobniku systemowym. Po kliku wyskakuje okno M AS w którym jest informacja"Połączone" Brak jest natomiast informacji o synchronizacji. Przycisk synchronizacji jest blady nieaktywny.
    Po klik na aktywny przycisk Eksploruj otwiera się okno Urządzenia przenośne, niestety puste.
    Po klik na Mój komputer widoczne jest"Urządzenie przenośne" ale puste. Komputer widzi urządzenie ale go nie rozpoznaje ponieważ po 2 kliku na ikonę urządzenia otwiera się okno 'Urządzenia przenośne"- puste.
    I jeszcze jedno. W moim Larku 432.2 ścieżka dostępu do MM wygląda tak:
    \NANDFlash\MobleNavigator\mobi...
    podczas gdy w/g instrukcji powinna być:ResidentFlash\MobileNavigator\mobilenavigator.exe i nie wiem czy to coś zmienia i ma wpływ na synchronizację.
    Nic nie zmieniałem a urządzenie i mapę zarejestrowałem.
    W tej sytuacji nie mogę dokonać aktualizacji map ani oprogramowania jak również zmiany do wersji TOP.
    Pytanie do Marka 216 jako specjalisty co robić i czy w tej sytuacji mogę się domagać wymiany sprzętu na inny?
    Zdjęcia jako nieistotne usunąłem.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 9  
    zigzaq napisał:
    Też tak miałem
    Może to pomoże mnie pomogło

    Start-URUCHOM-Regedit

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\AFD\Parameters]
    jest to Optymalizacja drivera afd.sys.

    konkretnie chodzi o wpis:
    "DisableAddressSharing"=dword:00000001

    Trzeba zmienić wartość klucza na 0, potem restart kompa i wszystko działa jak należy.


    Miałem podobny problem na jednym lapku Lenovo z XP Activesync nie było problemów na drugim z prawie identycznym softem ochronnym wywalało błędem.
    Urzadzenie Palmax-Holux GPS na WinMobile.

    Powyższa instrukcja w 100% rozwiązała problem.
  • Poziom 1  
    Witam wszystkich też miałem taki problem z moja nawigacja LARK 50.1 z windows ce 6.0.W ogóle ActiveSync jej nie widział,brak synchronizacji:
    Cytat:
    Robiłem to co radzi Marek 216 i inni użytkownicy.
    Próbowałem na innych portach i kablu, mam SP3, aktualizowałem i zmieniałem sterowniki i nic!
    Ikona Micro AS jest widoczna na belce w zasobniku systemowym. Po kliku wyskakuje okno M AS w którym jest informacja"Połączone" Brak jest natomiast informacji o synchronizacji. Przycisk synchronizacji jest blady nieaktywny.
    Po klik na aktywny przycisk Eksploruj otwiera się okno Urządzenia przenośne, niestety puste.
    Po klik na Mój komputer widoczne jest"Urządzenie przenośne" ale puste. Komputer widzi urządzenie ale go nie rozpoznaje ponieważ po 2 kliku na ikonę urządzenia otwiera się okno 'Urządzenia przenośne"- puste
    .
    Zrobiłem tak jak ziqzaq napisał
    zigzaq napisał:
    Też tak miałem
    Może to pomoże mnie pomogło

    Start-URUCHOM-Regedit

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\AFD\Parameters]
    jest to Optymalizacja drivera afd.sys.

    konkretnie chodzi o wpis:
    "DisableAddressSharing"=dword:00000001

    Trzeba zmienić wartość klucza na 0, potem restart kompa i wszystko działa jak należy.

    Teraz wszystko hula w 100%
  • Poziom 10  
    Niestety zalecanego przez Ciebie wpisu we wskazanym podkluczu u mnie w rejestrze nie ma.
  • Poziom 38  
    A probowales po prostu ten klucz dopisac w tym miejscu w Rejestrze?
  • Poziom 10  
    Wpis do rejestru dodałem z wartością (0), ale to nic nie pomogło. Jest bez zmian.
    Chyba dam sobie z tym spokój, bo nie widzę rozwiązania a wszystkie próby nie przyniosły rezultatu.
  • Poziom 13  
    Sposób dobry;) mi też pomogło w nawigacji Medion p4410
  • Poziom 12  
    Sam się męczę z nawigacją Lark Firebird 50.6HD i też nie chciał mi się połączyć z ActiveSync.

    Okazało się, że ma przewijane menu startowe, (jak w smartfonie)
    I opcje ustawień USB:
    ---------Dysk Wymienny
    ---------Tryb ActiveSync

    W zależności od tego którą, opcje wybiorę łączy się z ActiveSync albo jest widziany jako dysk.

    W innej nawigacji GC-4335 łączyła się tylko jako dysk.

    Doszedłem, że w Lark Firebird 50.6HD w zależności od wyboru w menu robi wpis w rejestrze w Windows CE.
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\USB\FunctionDrivers]
    "DefaultClientDriver"="Serial_Class"

    albo:
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\USB\FunctionDrivers]
    "DefaultClientDriver"="Mass_Storage_Class"
    //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
    Żeby nawigacja Połączyła się z Serwerem ActiveSync na komputerze PC konieczne jest, żeby na Nawigacji był uruchomiony proces Clienta. A na komputerze PC proces Serwera ActiveSync. Zapięcie kabla USB.

    (W Lark Firebird 50.6HD Client jest to proces GPS_MAIN.exe jak się go zabije to się nie łączy nie ważne co jest ustawione w rejestrze).

    Jeśli proces GPS_MAIN.exe działa zmianie w rejestrze i ponownym włożeniu kabla USB powoduje połączenie albo jako HD albo ActiveSync.

    W GC-4335 Za transfer USB odpowiada jakiś inny proces nie proces gps2.exe okna startowego. Ale po zabiciu któregoś z tych procesów (device.exe, filesys.exe, gwes.exe) system się zawiesza.
    W GC-4335 warto zabić proces OVL_leader.exe ponieważ przy połączeniu USB zasłania pulpit Windows.

    Jakie są procesy można najlepiej sprawdzić dostępnym w Necie programem CEProcessV.exe
    //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
    W efekcie zarówno W Lark Firebird 50.6HD jak i w GC-4335 po zmianie wpisu w rejestrze udał się nawiązać połączenie przez ActiveSync.

    windows XP - Serwer --- setup.msi,
    Windows Vista - Serwer --- drvupdate-x86.exe

    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
    Niestety mimo widoczności plików systemowych Windows CE nie mogę skopiować plików .exe ani z GC ani z Larka

    Czy może ktoś doradzić jak zmienić opcje drivera Clienta, (albo ma program Clienta pod windows CE) żeby dało się zgrać pliki *.exe ????

    Na stronie microsoft można znaleźć, że Clienta ma trzy tryby pracy:
    ---szukal-www---"USB Function Client Driver Registry Settings (Windows CE 5.0)"
    1) Mass_Storage_Class
    2) Serial_Class
    3) RNDIS

    Do których są potrzebne odpowiednio biblioteki usbmsfn.dll, serialusbfn.dll, rndisfn.dll

    Niestety nie mam tej rndisfn.dll i mogę uruchomić transmisję tylko w trybie
    Mass_Storage_Class - dysk wymienny,
    Serial_Class - łączy z ActiveSync nie pozwala kopiować plików *.exe

    Może w trybie RNDIS można kopiować pliki *.exe ???

    Czy ma ktoś dostępną bibliotekę rndisfn.dll pod windows CE. Przydał by się najlepiej cały zrzut systemu plików windows CE.

    Z tym, żeby ten zrzut zrobić trzeba mieć klienta pod Windows CE, który na to pozwoli.

    Link do strony gdzie piszą, że ActiveSync pozwal przegrywać pliki *.exe
    http://pdaclub.pl/forum/pocket-pc-ogolnie/jak-skopiowac-plik-exe/
  • Poziom 7  
    Witam.
    Wiem, że temat stary, ale postanowiłem go odkopać.
    Nawigacja to GoClever 525 Win CE 6,0. Problem z połączeniem.
    Laptop na którym przeprowadzam operacje: Windows XP Professional SP3 i Netframework 4, 3 porty USB i pyta mi się o sterownik Mstar USB Serial.
    Czytałem i nic nie wyczytałem. Dodawałem wpisy do rejestru, tak jak koledzy opisywali i dalej nic. Menadżer urządzeń pokazuje mi, że ma jedno niezidentyfikowane urządzenie i nie może pobrać sterownika.
    Proszę o pomoc, jeżeli trzeba, to wrzucę dane jakie tylko będą potrzebne do rozwiązania problemu. Strona techniczna laptopa jest ok tzn. porty sprawne, kabelki którymi łączę również.