Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DVD Sanyo JCX-760 po włączeniu wyłącza się...

diyman 12 May 2010 00:06 1191 2
  • #1
    diyman
    Level 10  
    Witam
    Mam problem z odtwarzaczem dvd jak w temacie. Urządzenie dotarło do mnie po jak to ujął człowiek "zaliczeniu gleby" (upadek).

    Na początku nie uruchamiało się wogóle. Po rozebraniu i przelutowaniu kilku lutów, które wydawały mi się podejrzane urządzenie ożyło i po ktutkich testach wszystko działa (dvd, cd, mp3 itd.).... niestety nie do końca.

    Problemem jest to, iż po włączeniu urządzenie działa ale po pewnym czasie (za każdym uruchomieniem krótszym) się wyłącza. Normalnie pokazuje się napis "Good Bye" i koniec wyłączy się ale dajmy na to po uruchomieniu pamięta numer granego utworu. Nie ważne czy gra płyta, czy leci film, czy gra radio efekt ten sam.

    Pytanie czego szukać? Zimne luty? Wydaje mi się, że znalazłem wszystkie (może mi się tylko wydaje). Czy może innego uszkodzenia?

    Pozdrawiam
  • #2
    jur1
    DVD technology specialist
    Ja osobiście przyjrzał bym się elementom o dużej masie i ich okolicom. Możliwe, że wyrwane jest połączenie, pęknięta ścieżka lub sam element ma defekt ( w kondensatorach elektrolitycznych luźna noga w obudowie ). Możliwe że wentylator nie pracuje chociaż powinien już się włączyć.
  • #3
    diyman
    Level 10  
    Tak zrobiłem na samym początku. Tak znalazłem kilka miejsc które wydały mi sie podejżane (luty poprawiłem dvd ożyło). Wentylatorek działa, załącza się w momencie uruchomienia urządzenia przyciskiem On/Off i wyłącza gdy urządzenie wyłącze (działa non stop gdy dvd uruchomione - czy tak powinno być?).

    Najbardziej prawdopodobne wydaje mi się uszkodzenie elektrolita, też nad tym myślałem. Sprawdzę to założenie. Tematu nie zamykam może ktoś coś jeszcze podpowie. Dam znać o efektach.


    ---
    Efektu brak, no może poza tym, że teraz doszło więcej problemów:

    + uruchamia się i nie wyłącza...
    + niby wszystkie funkcje chodzą - w sensie zmiany na wyświetlaczu ale...
    - nie ma dźwięku,
    - nie działa napęd dvd (nie otwiera się i ogólnie nie reaguje),
    - wentylatorek też stoi.

    Brak napięć +12, -12 jest tylko stałe +5.6V, problem z zasilaczem jak sądze. Nie mogę jednak zlokalizować uszkodzenia (brak schematu nie pomaga). Do tej pory posprawdzałem większość diód.

    Wcześniej urządzenie działało już choć się wyłączało. Po nocy, po podłączeniu zasilania "bzykneło" i poszedł bezpiecznik (1.6A 250V) w zasilaczu. Po wymianie efekt jak opisany powyżej.

    Jakieś rady, może ktoś ma schemat. Mogę ewentualnie wrzucić gdzieś zdjęcia płytki zasilacza i mainboarda. Liczę na pomoc bardziej doświadczonych kolegów.

    --- edit
    2 diody na płytce zasilania miały przebicie po wymianie dvd się nie włącza teraz nawet. Brak napięcia na pinie P-Con (wcześniej było 4.5V). Nadal nie ma +-12V.