Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer sam tworzy błędy CRC.

piotrekn95 12 Maj 2010 09:07 2407 16
  • #1 12 Maj 2010 09:07
    piotrekn95
    Poziom 24  

    Dziendoberek. Z moim komputerem jest coś nie tak. Za każdym razem gdy coś instaluję zawszę tworzą się jakieś błędy crc. Zadnej gry nie można zainstalować ani nic totalnie nawet winrar pokazuje błędy. Koniec świata poprostu.

    Wcześniej w komputerze był dysk WD Caviar 160GB sata, niestety z każdym uruchomieniem włączał się Scandisk. No to został zakupiony nowy dysk WD 500GB 3 dni temu. Pierwsze podłączenie dysku i instaluje winde.

    Przy formatowaniu nagle wyskakuje błąd dysku. No nic próbuje jeszcze raz. Tym razem sformatowałem partycję na system, skopiowały się pliki i już miałem przejść do następnego etapu instalacji i kicha. Znowu błąd że nie ma litery dysku czy cos.

    Przełożyłem dysk do innego komputera. Tam wszystko idzie bezbroblemowo, instalacja mgnie chwile, windows normalnie chodzi, wszystko, ok.
    No to sie zastanawiam o co kaman? Przełożyłem spowrotem ten nowy dysk do mojego kompa i próbuje jeszcze raz. Tym razem bez problemu instaluje windows Xp, wszystko ok. Ale po instalacji znowu to samo. Znowu tworzą się błędy CRC. Sprawdzałem kable, połączenia itp.

    Dysk odpada, bo jest napewno sprawny. Czy dobrze kombinuje obstawiając ram?

    Podam Config:

    Procesor : AMD Athlon 64 3500+
    Płytka: Gigabyte M55S-S3
    Pamięć: 2x 512mb DDR2 Geil
    Zasilacz: Modecom Feel 300w(wiem że to bomba zegarowa ale narazie styka).

    0 16
  • Pomocny post
    #2 12 Maj 2010 09:11
    Matuzalem

    Poziom 43  

    Klasyczną przyczyną tego objawu jest błąd pamięci RAM - zacznij od testu ( co najmniej jeden pełen cykl lub do czasu wystąpienia błędu).
    Dopiero gdy wykluczysz tę ewentualność będzie można dalej coś wymyślać.

    0
  • #3 12 Maj 2010 09:13
    piotrekn95
    Poziom 24  

    Czym najlepiej testować RAM?

    0
  • Pomocny post
    #4 12 Maj 2010 09:18
    Matuzalem

    Poziom 43  

    Chyba większość z Użytkowników wskazuje na memtest86* - tylko pamiętaj, żeby diagnostykę przeprowadzać z dyskietki/płyty bootującej, a nie z poziomu systemu.

    *Np.: http://www.softdir.pl/get.php?id=5B021A3811&n=Memtest86

    0
  • #5 12 Maj 2010 09:33
    rob_milek
    Poziom 16  

    Witam
    Miałem ten sam problem i to nie były pamięci.
    Usunięcie wszystkich partycji i ponowne ich utworzenie oraz pełne formatowanie dysku pomogły w 100%.

    0
  • #6 12 Maj 2010 09:38
    piotrekn95
    Poziom 24  

    rob_milek napisał:
    Witam
    Miałem ten sam problem i to nie były pamięci.
    Usunięcie wszystkich partycji i ponowne ich utworzenie oraz pełne formatowanie dysku pomogły w 100%.


    No formatowałem i nic nawet dysk na nowy wymieniłem.

    Spróbuje przetestować te pamięci. A w zasadzie to jak one ulegaja uszkodzeniu? Jakieś spięcie? Bo przegrzanie chyba nie bo na tych są wielkie radiatory.

    0
  • Pomocny post
    #7 12 Maj 2010 09:48
    Matuzalem

    Poziom 43  

    Nie ma reguł co do przyczyn - pomijam jakieś prozaiczne podanie zbyt wysokiego napięcia czy błędy wynikające z przetaktowania. Zwykle to jest na zasadzie - skoro coś może się zepsuć, to sie zepsuje (prawa Murphy'ego obowiązują).
    Jeszcze jedno w sprawie tego testu - gdyby sie okazało, że w bieżącej konfiguracji są błędy to sprawdź potem jeszcze każdy moduł osobno (jest bardzo prawdopodobne, że - jeśli to rzeczywiście problem RAM-u, to nie obu modułów).
    Przy okazji operacji wyjmowania kości dla potrzeb testu możesz też, a właściwie powinieneś, oczyścić styki modułów i gniazd - ich zabrudzenie też czasem powoduje błędy w działaniu RAM-u.

    rob_milek - odnoszę nieodparte wrażenie, że nie przyłożyłeś się do przeczytania pierwszego postu w tym wątku.

    0
  • Pomocny post
    #8 12 Maj 2010 13:16
    Mariusz O
    Poziom 17  

    Jeśli w komputerze posiadasz panel multimedialny lub kieszeń na dysk hhd, sprawdź przewody SATA czy są to przewody ekranowane.
    W moim przypadku panel multimedialny miał przewód SATA bez ekranu, pierwszym objawem była bardzo bardzo długa instalcja sytemu windows 7 64bit a później długa pauza na załadowanie systemu.
    Proponuje odłączać pojedynczo przewody sata z kontrolera czyli płyty głównej, zacząć od panelu multimedialnego jeśli taki się znajduję, potem odłączyć napę dvd itd.
    Problem z pamięciami też może istnieć.

    0
  • #9 12 Maj 2010 13:18
    piotrekn95
    Poziom 24  

    Napęd akurat jest na taśmę ATA, a dysk podpięty bezpośrednio do płyty. Kabel tez podmieniałem. Zaraz przetestuje RAM i zobacze.

    0
  • Pomocny post
    #10 12 Maj 2010 13:25
    Mariusz O
    Poziom 17  

    Najlepiej jak kabel SATA odłączysz i pozostawisz podłączony tylko dysk. Jeśli okaże się że dalej jest problem, sprawdź pamięci ale najpierw w bios sprawdź czy są prawidłowe napięcia dla RAMu być może bios przywrócił ustawienia domyślne które nie są zgodne dla kości pamięci ram, lub innego sprzętu.

    -1
  • #11 12 Maj 2010 13:28
    piotrekn95
    Poziom 24  

    Własnie się zastanawiałem jak to jest że pamięci mam 800mhz a chodzą na niższej częstotliwości. Pewnie w biosie trzeba pogrzebac.

    1
  • Pomocny post
    #12 12 Maj 2010 13:34
    Mariusz O
    Poziom 17  

    TAK, duże jest prawdopodobieństwo że BIOS przywrócił ustawienia fabryczne i dla tego masz niską częstotliwość taktowania, prawdopodobnie napięcie zasilania też jest złe czyli za niskie.
    Najlepiej ustawić parametry recznie, ale wcześniej wejdź na stronę producenta pamięci RAM i odczytaj jakie powinny być parametry i napięcia dla pamięci RAM i odpowiednio ustaw.

    1
  • #13 14 Maj 2010 16:26
    piotrekn95
    Poziom 24  

    Kurde. w mojej Biosie mojej płyty nie ma możliwości ustawienia timingu. Jest tylko napięcie. Trzeba wcisnąc jakiśklawisz czy moze flash biosu na nowszy?

    0
  • Pomocny post
    #14 14 Maj 2010 16:45
    Matuzalem

    Poziom 43  

    Ctrl + F1 to kombinacja - standardowa w wypadku GigaByte'a - dająca dostęp do rozszerzonych funkcji konfiguracyjnych BIOS-u (wciśnięcie już po wejściu do BIOS-u).

    0
  • #15 14 Maj 2010 18:12
    piotrekn95
    Poziom 24  

    Podczas testu memtest przy 17% wyskakuje CPU Halt.

    Kicha. Bo tak sie dzieje na obu kosciach, i obu osobno.

    0
  • #16 14 Maj 2010 20:29
    bartsam
    Poziom 14  

    No to wypadałoby pomęczyć jeszcze CPU oraz dokładniej płytę główną. Może błędy powoduje chipset albo kontroler pamięci. Musisz próbować.

    0
  • #17 16 Maj 2010 13:22
    Mariusz O
    Poziom 17  

    Kolego apropo dysku WD, jaki to jest model dysku WD 500GB, pytam bo na niektórych dyskach WD nie wolno robić formatowania/partycjonowania z poziomu płyty instalacyjnej windołsa XP, a jeśli na takim dysku chce się używać systemu Windows XP należy użyć specjalnego oprogramowania ze strony producenta - te procedury zapewnią dużą wydajność dysku, inaczej dysk będzie bardzo wolny. Oczywiście to tylko taka informacja dla kolegi aby dysk pracował z maksymalną wydajnością.

    Wracając do tematy, czy kolega podmieniał zasilacz na inny ?
    Pomiary napięć nawet dobrym miernikiem nic nie dadzą, tylko oscyloskop.
    Chyba najprościej będzie jak kolega podmieni zasilacz.

    0