Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unidem 520 i szum w ducato

lesiu111 12 May 2010 14:15 4173 14
    lesiu111
    Level 11  
    Witam wszystkim mam problem bo nie moge pozbyc sie szumow w moim unidem 520 zminilem mu zasilanie i nic nie pomoglo pozdlaczylem tez pod moja antene inne radio pressident i smigalo wysmienicie czy mozecie cos na ten temat poradzic, najbardziej szumi przy wlaczeniu wentylatora lub wycieraczek czy moze filtr przeciwzakloceniowy pomoze?? Prosze o jakies porady
    pm8006
    Level 11  
    Moim zdaniem powinieneś poszukać lepszego zasilania, i... podłączyć radyjko bezpośrednio pod akumulator. Sprawdź też przewód antenowy i jakość wykonania wtyczki. President to nie Uniden. Tamto radio ma lepsze wykonanie filtrów i ekranowania w porównaniu z unidenem. W pierwszej kolejności, podłącz CB bezpośrednio pod akumulator. Napisz czy coś się zmieniło...
    lesiu111
    Level 11  
    podlaczylem bezposrednio pod akumulator i bez zmian :/
    green33

Level 31  
    pm8006 wrote:
    Moim zdaniem powinieneś poszukać lepszego zasilania, i... podłączyć radyjko bezpośrednio pod akumulator. Sprawdź też przewód antenowy i jakość wykonania wtyczki. President to nie Uniden. .

Ehe ... taa... otwórz sobie Johnnego I i Unidena 520 i znajdz różnicę ...
    Otwórz sobie jakiegokolwiek Presidenta i zobacz kto sygnuje płytę ...

Po pierwsze lesiu odkręć antenę od radia i powiedz czy zakłócenie ustąpiło ... w którym miejscu masz zamontowaną antenę na tym Ducato ? To magnesówka, czy zamontowana na stałe ?

Marcin
    lesiu111
    Level 11  
    odlaczylem antene od radia szumy ustapily ale nie do konca jest ciszej, antene mam zamontowana na stale przed szyba przednia po prawej stronie.
    green33

Level 31  
    no, więc na 90 % to nie problem zasilania, ale zakłóceń dostających się poprzez antenę, powiem Ci tak - montowałem w kilkudziesięciu Ducato i z doświadczenia wiem, że antena musi być jak najbardziej oddalona od źródła zakłóceń, czyli od komory silnika ... Ducato w zależności od wersji, rocznika potrafi nieźle siać, tak samo jak Iveco Turbo Daily.

Musisz przenieść antenę na tylną rynienkę (zastosuj uchwyt TS-07) - powinieneś mieć taką, a jeśli to wersja bez rynienki to zamontuj antenę na tylnych drzwiach (na SF-40, KF-150). Na 90 % rozwiąże to problem zakłóceń ...

Pozdrawiam Marcin
    pm8006
    Level 11  
    Nie ma co ukrywać, ale częstą przyczyną siania było złe zasilanie, dlatego od tego zacząłem. Teraz, gdy wiemy już że nic to nie dało, zapytał bym o to samo co green33, czyli antena i jej umiejscowienie. Odkręć antenę od samochodu , podłącz kabel, połóż antenę np. na szybie, tak by budy auta nie dotykała i sprawdź czy zagłuszenia znikną. Jeśli tak, winą będzie miejsce montażu, jeśli nie, to antena (cewka) uszkodzona
    jaga134
    Level 26  
    https://obrazki.elektroda.pl/71_1273744435.jpg

Dodano po 1 [minuty]:

jest to płyta główna od radia Uniden 520XL.Zwróć uwagę na producenta.

Dodano po 4 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/53_1273744683.jpg

To jest płyta główna radia President Johnny.Zwróć uwagę na producenta.
    Jak widać główna różnica tkwi nie w sposobie montażu,ale w cenie za jaką jest sprzedawany Uniden a za jaką President.Producent jest ten ssam.
    pm8006
    Level 11  
    Być może i masz rację, lecz nie na 100% ... Pamiętasz radyjka Cobra? Modele 19Plus i 19Ultra? Niby ta sama firma, niby takie same radia, a... działanie już inne! Ultra bardziej sieje... oraz, gorsze ma filtry. Łapie co jej popadnie, nawet Trolejbus w locie (serio mówię! bo gdy śmignie, to ULTRA już zatrzeszczy). 19PLUS działa już inaczej, a płyty mają takie same, i wyglądają tak samo. Różnica w kolorze panelu. Wracając do tematu... niech kolega zrobi z tą anteną to co mówiliśmy i zobaczymy, czego to wina
    buntovnik
    Level 11  
    Podejrzewam, że to Ducato ma silnik MULTIJET - nie wiem co, ale coś zamontowali w tym silniku takiego że "sieje". Kolega miał ten sam problem - jak silnik wyłączony to pięknie działa, jak odpali to mogiła. Nic z tym nie zrobisz, a przynajmniej ja nie wpadłem na to jak to zrobić - filtry, prostowniki i niewiadomo co jeszcze na zasilaniu nic nie dają.
    Jako ciekawostkę mogę Ci powiedzieć, że jeśli innym autem staniesz obok Ducato to radio w sąsiednim auce też będzie szumieć.
    Mobilek246
    Level 1  
    Ja mam ducato i nie moge marzekac jak walne antene na dach to z brzegu w lubszy mnie slychac naprawde jedyny problem to taki ze kiedy radio (cd) jest wlaczone to kiedy nacisne na gruszke kolo radia strasznie piszczy i skrzeczy
    Mad Bekon
    Level 23  
    buntovnik wrote:
    Podejrzewam, że to Ducato ma silnik MULTIJET - nie wiem co, ale coś zamontowali w tym silniku takiego że "sieje". Kolega miał ten sam problem - jak silnik wyłączony to pięknie działa, jak odpali to mogiła. Nic z tym nie zrobisz, a przynajmniej ja nie wpadłem na to jak to zrobić - filtry, prostowniki i niewiadomo co jeszcze na zasilaniu nic nie dają.
    Jako ciekawostkę mogę Ci powiedzieć, że jeśli innym autem staniesz obok Ducato to radio w sąsiednim auce też będzie szumieć.

U mnie pojawił się podobny problem.

Samochód to Ducato 3.0jtd.
    Na zgaszonym silniku kryształ w odległości ok 5km,
    Po zapaleniu silnika słuchać strasznie.

Kiedy jadę autem i jestem dość rozpędzony, puszczę pedał gazu, dźwięki ustają.
    Głupio tak, biorąc pod uwagę, że auto jest u nas od wczoraj.
    SP8JZ
    Level 33  
    Panowie, ale jest mały problem. Nie wiemy o jakim unidenie pro 520xl jest mowa? Na zdjęciach powyżej są dwie różne wersje pro 520xl pierwsza to chińczyk, a druga przewlekana. Natomiast Johnny i pro 520xl wer. prz. bazują na tym samym chassis Uniden UT-317T. Niedawno na forum zaczęły krążyć wieści, których nikt u nas nie sprawdzał. Zamieszczone jest video na youtube.pl z samodzielnie wykonanym ekranem, który w chińczykach ma podobno eliminować podobne zakłócenia !
    bronkozaur
    Level 12  
    witam
    kolega green 33 napisał : antena musi być jak najbardziej oddalona od źródła zakłóceń, czyli od komory silnika ...
    a może da się zlikwidować zakłócenia?