Witam
jestem tu nowy i bardzo proszę o pomoc.
w skrócie opiszę w czym problem
Poproszono mnie o naprawę maszyny produkcyjnej( sprawa wydała się prosta)
Problemy zaczęły się na starcie.
Nie działał jeden silnik do napędu taśmy transmisyjnej.Maszyna wiekowa , żadnych tabliczek znamionowych ani nic w tym rodzaju.
Prędkość taśmy miała płynną regulację -- regulacja obrotów silnika.
1-problem pierwszy:
poprzedni elektryk do regulacji zastosował Regulator obrotów RN 300 - Dospel, po załączeniu maszyny silnik załączył się na chwilę z dużą prędkością i wyrzucało bezpieczniki. Zasilił go prądem przemiennym
2-problem drugi znalazłem we wnętrzu maszyny odcięty leżący luzem układ prostowniczy.
Zastanowiło mnie to i po wielu przebojach odnalazłem schemat owej maszyny
Okazało się iż silnik jest silnikiem prądu stałego 190v z dodatkowym uzwojeniem wzbudzenia.
3-następny problem. naprawiłem prostownik , zamontowałem autotransformator do regulacji obrotów i nadal nie działa
Po podłączeniu silnik rusza na 1 sek. i wyskakuje stycznik 1,6A
PYTANIE!!!!
Gdzie tkwi problem??
Nie jestem pewny czy silnik nie uległ uszkodzeniu czy może coś nie tak z układem zasilania
Mogę zamówić u producenta oryginalny moduł sterujący obrotami silnika , jednak jeśli silnik jest uszkodzony to nie ma sensu -- spory koszt modułu
jestem tu nowy i bardzo proszę o pomoc.
w skrócie opiszę w czym problem
Poproszono mnie o naprawę maszyny produkcyjnej( sprawa wydała się prosta)
Problemy zaczęły się na starcie.
Nie działał jeden silnik do napędu taśmy transmisyjnej.Maszyna wiekowa , żadnych tabliczek znamionowych ani nic w tym rodzaju.
Prędkość taśmy miała płynną regulację -- regulacja obrotów silnika.
1-problem pierwszy:
poprzedni elektryk do regulacji zastosował Regulator obrotów RN 300 - Dospel, po załączeniu maszyny silnik załączył się na chwilę z dużą prędkością i wyrzucało bezpieczniki. Zasilił go prądem przemiennym
2-problem drugi znalazłem we wnętrzu maszyny odcięty leżący luzem układ prostowniczy.
Zastanowiło mnie to i po wielu przebojach odnalazłem schemat owej maszyny
Okazało się iż silnik jest silnikiem prądu stałego 190v z dodatkowym uzwojeniem wzbudzenia.
3-następny problem. naprawiłem prostownik , zamontowałem autotransformator do regulacji obrotów i nadal nie działa
Po podłączeniu silnik rusza na 1 sek. i wyskakuje stycznik 1,6A
PYTANIE!!!!
Gdzie tkwi problem??
Nie jestem pewny czy silnik nie uległ uszkodzeniu czy może coś nie tak z układem zasilania

Mogę zamówić u producenta oryginalny moduł sterujący obrotami silnika , jednak jeśli silnik jest uszkodzony to nie ma sensu -- spory koszt modułu