Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

excel - wybór komórki z tabeli na podstawie porównania

T_O_J_A 14 Maj 2010 11:47 7710 9
  • #1 14 Maj 2010 11:47
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    Witam! Mam pewien problem z wymyśleniem formuły w excelu do zrobienia tego co chce.

    excel - wybór komórki z tabeli na podstawie porównania

    Chciałbym, aby wartość w komórce E17 (2x25 pod W2) była wyszukana w kolumnie M (2x25;2x35 itd) tabeli i następnie z danego wiersza została wybrana wartość z kolumny np. N (kolumna obok). Jedyny pomysł jaki wymyśliłem to pisanie funkcji zagnieżdżonych JEŻELI ale jest on baaardzo czasochłonny i strasznie łatwo się pomylić. Ktoś zna jakiś szybsze rozwiązanie?

    0 9
  • #2 14 Maj 2010 12:25
    walek33
    Poziom 28  

    Jeżeli w kolumnie M szukana wartość występuje tylko raz użyj formuły suma.jeżeli

    0
  • #3 14 Maj 2010 12:44
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    Odnalazłem rozwiązanie. Jest to funkcja VLOOKUP. Nie wiem jak po polsku się nazywa. Skoro to mi wyszło teraz próbuje przenieść tabele z danymi do innego arkusza no i kolejny krzaczek i zagwostka. Jak zrobić rozwijaną komórkę z typami kablów, która czerpie listę z innego arkuszu?

    0
  • #4 14 Maj 2010 14:04
    marek003
    Poziom 40  

    Ta funkcja to wyszukaj.pionowo [vlookup]

    A listę normalnie. Poprzez pole kombi (formant) [w menu formularze]

    0
  • #5 14 Maj 2010 14:25
    walek33
    Poziom 28  

    marek003 napisał:
    A listę normalnie. Poprzez pole kombi (formant) [w menu formularze]


    Lub, jeżeli to ma być tylko lista w komórce przez Sprawdzanie poprawności... Lista

    Dodane:
    Przy wyszukaj.pionowo zwróć uwagę, że dane w pierwszej kolumnie tabeli muszą być posortowane rosnąco.

    Dodatkowo informacyjnie masz załącznik z nazwami funkcji pol-ang.

    0
  • #6 14 Maj 2010 14:36
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    No i właśnie zdałem sobie sprawe że vlookup źle mi przeszukuje liste o ile dobrze jest do 4x70 to przy 4x120 już mu sie myli bo 1 jest przed 7. Myślałem że będzie porównywał to co jest w komórce jako całość

    0
  • #7 14 Maj 2010 14:38
    walek33
    Poziom 28  

    Spróbuj z tą funkcją, którą Ci proponowałem. Ona nie wymaga sortowania.

    1
  • #8 14 Maj 2010 15:12
    marek003
    Poziom 40  

    Panowie
    Jeżeli w wyszukaj.pionowo(szukana;zakres;kolumna;0) na końcu będzie zero wszystko będzie działać prawidłowo i nie muszą być wtedy dane posortowane. jeżeli to zero będzie pominiete lub 1 lub prawda wtedy funkcja będzie szukała najbliższego podobnego wg niej do wzory.

    Taki urok tej funkcji ale jest bardzo przydatna.

    0
  • #9 14 Maj 2010 15:51
    walek33
    Poziom 28  

    Biję się w pierś i wycofuję z "muszą" :D Po powyższej uwadze naszego kolegi i dokładniejszym poczytaniu helpa do rzeczonej funkcji stwierdzam, że żyłem w błędzie i to on ma rację.

    0
  • #10 20 Maj 2010 09:38
    T_O_J_A
    Poziom 12  

    Dzięki za pomoc

    0