Witam, niedawno udało mi się uruchomić stare francuskie radio z 1938 r. Radio działa na wszystkich zakresach i wydaje się być ogólnie sprawne. Jednak gdy pomierzyłem napięcia, okazało się, że są one prawie wszędzie za wysokie w porównaniu do tych podanych na schemacie. Wszystko mierzyłem względem chassis. Po ustawieniu przełącznika napięć wejściowych z 220 v na 250 v również niewiele się zmienia.
Co może być przyczyną tych za wysokich napięć ? Czy można bez obaw użytkować ten sprzęt nie narażając go na jakieś uszczerbki ?
Dodam jeszcze, że zamiast lamp podanych na schemacie: 6F6G i 5Y3G (80G) są wstawione kolejno: KT63 oraz 5C4S.
Poniżej przedstawiam schemat radia z oryginalnymi wartościami napięć (te w kółkach) i napięciami występującymi u mnie (zaznaczone na czerwono).
Proszę szanownych fachowców o pomoc, pozdrawiam - pf
Co może być przyczyną tych za wysokich napięć ? Czy można bez obaw użytkować ten sprzęt nie narażając go na jakieś uszczerbki ?
Dodam jeszcze, że zamiast lamp podanych na schemacie: 6F6G i 5Y3G (80G) są wstawione kolejno: KT63 oraz 5C4S.
Poniżej przedstawiam schemat radia z oryginalnymi wartościami napięć (te w kółkach) i napięciami występującymi u mnie (zaznaczone na czerwono).
Proszę szanownych fachowców o pomoc, pozdrawiam - pf