Całkiem niedawno stałem się posiadaczem laptopa Dell Latitude CPX . Jako że miał już swoje lata świetlności za sobą i ciężko było znaleźć dla niego jakieś pożyteczne zastosowanie dlatego stał się dawcą organów dla ramki multimedialnej.
Założenie było takie że ma być to jak najprostsza konstrukcja do wyświetlania zdjęć , oglądania filmów oraz słuchania muzyki (ostatnie dwie funkcje jako bajer i wykorzystanie możliwości sprzętu) oczywiście wszystkie pliki miały być automatycznie odtwarzane z pendrive , a aplikacje sterowane z pilota.
Na początku świetnym rozwiązaniem okazał się system Geebox jednak był duże trudności z konfiguracją pilota. Dalej szukałem innych ciekawych dystrybucji linux'a jednak żadna do końca nie spełniał moich oczekiwań. Po długich poszukiwaniach zdecydowałem się na poczciwego Windows'a XP a konkretnie na jego modyfikacje Windows MX. System został pozbawiony wszystkich zbędnych funkcji. Zostały wyłączone prawie wszystkie usługi przez co zużycie procesora podczas pokazu slajdów nie przekracza 10%.
Menu napisałem sam w Visual Basic 6.0. Wyświetla ono godzinę , datę (przypomina o urodzinach ) oraz daje możliwość wyboru poszczególnych funkcji.
Za sterowanie z pilota odpowiada aplikacja Gilder ponieważ jest ona prosta w obsłudze i konfiguracji a czujkę do pilota można w łatwy sposób wykonać samemu.

Za pokaz slajdów odpowiada wygaszasz ekranu który okazał się najlepszym rozwiązaniem.
Muzyka odtwarzana jest za pomocą programu Evil Player ponieważ ma najprostszy interfejs (tylko play lista i nic poza tym).
Filmy odtwarzane są w Dziobas player . Jednak planuje go zmienić na coś prostszego. Jeżeli ma ktoś pomysł czym go zastąpić to będę wdzięczny.
Wszystkie wyżej wymienione programy bez problemu dają się sterować z pilota mimo to dodałem funkcję sterowania kursorem myszy co czasami się przydaje.
Całość zamknięta w drewnianej ramce własnej roboty . Po prawej stronie obudowy został wypuszczony port usb oraz wyjście audio.

Cool? Ranking DIY