Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ustawienie WDS Bridge Link na dwóch ruterach TP-Link WR340G

herbata666 10 Wrz 2010 14:43 29634 49
  • #31 10 Wrz 2010 14:43
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Opisz który obrazek do której konfiguracji

    Dodano po 6 [minuty]:

    [router] == [ap1] == [komp2] (AP1 i AP2 nadał spięte mostem WIFI)

    jak w tej konfiguracji ping do routera x.0.1 nie działa to masz coś skićkane poważnie.

    Załącz Status i konfigurację routera WAN, LAN, DHCP.

  • #32 13 Wrz 2010 09:28
    Dolpi
    Poziom 10  

    AP1 ma ip x.20, AP2 x.21, router x.1 w ipconfig zarówno podłączenie komputera przez AP1 czy AP2, daje ten sam reultat czyli router przydziela ip z DHCP, ale potem kończy się z nim kontakt.
    Dołączam settings IP, DHCP i WAN routera.

    Ustawienie WDS Bridge Link na dwóch ruterach TP-Link WR340G Ustawienie WDS Bridge Link na dwóch ruterach TP-Link WR340G

  • #33 13 Wrz 2010 10:30
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    W routerze "Enable" 802.1d Spanning Tree.

    Dodano po 47 [sekundy]:

    Jak "Spanning tree" są dostępne w innych urządzeniach to też załącz.

  • #34 13 Wrz 2010 10:52
    Dolpi
    Poziom 10  

    Nie daje to rezultatów ;-( Dziwi mnie, że router traci kontakt z rzeczywistością po podłączeniu AP1 LAN'nem i to tak że tylko restart pomaga.

  • #35 13 Wrz 2010 12:55
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > że router traci kontakt z rzeczywistością po podłączeniu AP1 LAN'nem
    Może dup IP ? sprawdzałeś IP adresy na router i AP1 ?

    Spróbuj odłączyc most WIFI (wyłącz WIFI w AP1), czy problem nadal występuje ?

    [router] == [ap1] == [komp2]

    Jak nie ma ping w ww konfiguracji to połącz

    [router] == [komp2] (bez odłączania AP1),
    czy komp2 może pingąć router ?
    czy komp2 może pingąć AP1 ?

  • #36 13 Wrz 2010 13:26
    Dolpi
    Poziom 10  

    Wyłączyłem wifi na ap1 i podłączyłem do niego komp1, a jego do routera komp pinguje zarówno na router jak i na AP1, a także działa internet, zniknął też problem z zawieszaniem routera. Po podpięciu komp bezpośrednio do routera pingi na AP1 dochodzą.

  • #37 13 Wrz 2010 13:43
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    podłącz most WIFI i sprawdź czy ping do routera jak komp wpięty do routera, to pozwoli nam określić czy to router czy AP1 blokuje.

    Pachnie mi to duplikatem IP na AP2 z routem albo jakiś innym urządzeniem po stronie IP2 ma taki sam IP jak router.

  • #38 13 Wrz 2010 13:53
    Dolpi
    Poziom 10  

    Włączenie mostu z miejsca zablokowało router, AP2 ma numer ip 192.168.0.21, do niego nic nie jest podłączone. AP1 IP to 192.168.0.20 i nic prócz mostu z AP2 oraz routera nie do niego podłączone.

  • #39 13 Wrz 2010 13:58
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > Włączenie mostu z miejsca zablokowało router
    tzn podłączyłes kompa kablem do routera i router nie podowiada ?

  • #40 13 Wrz 2010 14:27
    Dolpi
    Poziom 10  

    dokładnie, brak internetu, router nie odpowiada na pingi.

    Dodano po 22 [minuty]:

    zrobiłem tak :
    router == AP1 z włączonym wifi AP2 wyłączyłem (czyli brak mostu) wszystko ok działa.

  • #41 13 Wrz 2010 14:27
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > AP1 ma ip x.20, AP2 x.21, router x.1

    Możliwe że coś z MAC-ami, duplikaty.

    Istaw na komputerze stały IP adres ręcznie. 192.168.0.222

    1. Podłącz [router] === [komp]
    ping 192.168.0.1
    arp -a
    załącz wynik

    2. Podłącz [komp] === [AP1] ~~most wifif~~ [ap2]
    ping 192.168.0.20
    arp -a
    ping 192.168.0.21
    arp -a
    załącz wynik

    3. Podłącz (bez mostu czyli wyłącz WIFI w AP1)
    [router] == [Ap1]
    [router] == [komp1]
    ping 192.168.0.1
    ping 192.168.0.20
    arp -a
    załącz wynik.

  • #43 13 Wrz 2010 15:50
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Nie zmieniałeś w routerach jakiś MAC-ów (MAC clone) ?

    > Teraz most przestał działać :-O
    no to reset ruterów i od nowa konfiguracja.

  • #44 13 Wrz 2010 16:25
    Dolpi
    Poziom 10  

    Nie robiłem, ani mac clone, nie kombinowałem nic przy mac adresach.
    No nic zresetuje te paści i zacznę od nowa. Powątpiewam czy uda mi się zestawić tego wds bridge na tych TP-Linkach. Ale jeszcze spróbuję. Zobaczę może zmienię u siebie router na jakiś inny, może coś nim jest nie tak...

    Dodano po 30 [minuty]:

    No zresetowałem, most wrócił, ale router jak się zawieszał tak się zawiesza po wpięciu LAN'a w AP1. Jutro podmienię router główny i zobaczę co się stanie. Na dziś mam już ich dosyć .

  • #45 14 Wrz 2010 16:38
    Dolpi
    Poziom 10  

    Ha dzisiaj sukces !!!! Podłączyłem inny router, też edimax'a ale nLite BR6225n pod mojego DSL'a. AP1 podpiąłem przez LAN AP2 WiFi poprzez most komp do AP2 po WiFi i pełny sukces ! Jest internet, DHCP z routera przydziela numer bez problemu pingi wychodzą po wewnętrznej sieci jak i po Necie wszystko gra ;-)
    Gorące podziękowania dla kolegi bogiebog, za wskazówki, dużo mi pomógł.
    Pozdrawiam
    Dla mnie to wszystko

  • #46 20 Paź 2011 19:38
    Goalkeper
    Poziom 10  

    To ja się pochwalę jak u mnie to przebiegło :)

    Udało się, sam w szoku jestem, bo w necie trąbią, że jeżeli podłączysz routery w WDS to tylko między sobą wymieniają dane po WI-FI a net na komputerach jest po kablu i żadne urządzenie wi-fi się nie połączy z routerami. A u mnie jest jeszcze lepiej :)

    Przyniosłem z roboty stary router Sweex LW050 zarządzanie takie samo jak tp-linku z tym, że ma funkcje BRIDGE, której nie użyłem :)

    Skonfigurowałem go tak SSID CEKTOF_STORE (odbierający Internet Wi-Fi)).
    Network/WAN ustawiłem na dynamik w związku z tym nie pobiera danych.
    Network/LAN ustawiłem IP na 192.168.2.1
    DHCP wyłączyłem :)

    Router z którego wysyłam internet skonfigurowałem tak (TP-Link TL-WR841ND):
    Network/WAN ustawione na dynamic i pobiera sobie ustawienia od ISP Multimedia.
    Network/LAN standardowo jak dla TP-Linków 192.168.1.1
    DHCP włączone.
    W Wireless setting włączyłem ENABLE WDS, wybrałem że ma się połączyć z siecią CEKTOF_STORE (router sweex), uzupełnił sobie sam pola SSID i BSSID.
    Wybrałem rodzaj zabezpieczeń jakie ma CEKTOF_STORE czyli WPA-PSK/WPA2-PSK i podałem hasło. Reboot i śmiga. Co najlepsze pomimo włączonego WDS na routerze udostępniającym neta i tak po połączeniu się do niego przez Wi-Fi mam internet na laptopie. A żeby było jeszcze lepiej, ustawiałem to wszytko kiedy router SWEEX był podłączony do laptopa kablem i net był, wypiąłem kabel, podłączyłem się do SWEEXa przez Wi-Fi i też rozsyła internet :) Wszystkie komputery dostają IP od TP-Linka pomimo tego, że podłączone są do innej nazwy sieci :) co najgorsze po prawidłowym ustawieniu i połączeniu się routerów nie można wejść w zarządzanie dołożonego routera (SWEEXA) :/

    EDIT 21.11.2011 09:53

    Można wejść na dołożony router z tym, że trzeba w ustawieniach karty sieciowej wpisać sztywne IP z jego puli. Jeżeli się tego nie zrobi karta sieciowa otrzymuje IP z puli pierwszego routera.

  • #47 05 Sty 2012 14:28
    buczekpan
    Poziom 9  

    Mam pytanie w sprawie ustawienia domowej sieci w konfiguracji jak poniżej:

    Modem UPC==WR340G [WR1] )) (( WR340G [WR2] == dwa PC-ty

    Do WR1 jest podpięty przez lan jeszcze jeden PC.
    Chciałbym jeszcze aby można było się połączyć przez WiFi z WR1

    Czy na tych dwóch routerach uda się zrobić taką sieć, czy powinienem zamiast WR2 zakupić jakiś inny router (WR1 już mam, WR2 jeszcze nie kupiony)

    Z góry dziękuję za pomoc.

  • #48 05 Sty 2012 14:43
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Opcją Enable Bridges w konfiguracji WR543g zrobisz tak że połączysz WR1 i WR2 po WIFI i dodatkowo możesz do WR1/2 podłączać laptopy.

  • #49 05 Sty 2012 14:50
    buczekpan
    Poziom 9  

    Dzięki za szybka odpowiedź. Czy wystarczy jeden WR543G i jeden WR340G, czy muszą być oba WR543G?

    Rozumiem, że wszystkie PC-ty w sieci wówczas będą się "widziały" (udostępnianie plików itd.)

  • #50 05 Sty 2012 16:50
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    buczekpan napisał:
    Czy wystarczy jeden WR543G i jeden WR340G, czy muszą być oba WR543G?

    hmm.... powinno spiąć 543 i 340 ale lepiej weż te same modele