Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak trybu AHCI w Windows7 na ASUS P5QL Pro

16 Maj 2010 12:11 6652 7
  • Poziom 11  
    Witam!

    Kupiłem ostatnio nową nagrywarkę DVD na SATA i po podpięciu zauważyłem, że Windows wykrywa ją jako ATA. Zerknąłem na HDD i zobaczyłem to samo. Szybki kuk do BIOSu i zobaczyłem coś takiego:
    Code:
    SATA Configuration [Enhanced]
    
     Configure SATA as [IDE]


    Menadżer Urządzeń Windows w IDE ATA/ATAPI Controllers widział coś takiego:
    Code:
    ATA Channel 0
    
    ATA Channel 0
    ATA Channel 0
    ATA Channel 1
    ATA Channel 1
    ATA Channel 1
    Standard Dual Channel PCI IDE Controller
    Standard Dual Channel PCI IDE Controller
    Standard Dual Channel PCI IDE Controller


    Oczywiście zmiana z IDE na AHCI w BIOSie powodowała ogólną masakrę. Co prawda nie było BSODu, ale ekran ładowania Windows wieszał się w pewnym momencie, po czym komputer się restartował.

    Dzięki radom z innego forum, znalazłem sterowniki do mojej płyty głównej i po instalacji Menadżer Urządzeń pokazuje to:
    Code:
    ATA Channel 0
    
    ATA Channel 0
    ATA Channel 1
    ATA Channel 1
    Intel® ICH10 Family 2 port Serial ATA Storage Controller 2 - 3A26
    Intel® ICH10 Family 4 port Serial ATA Storage Controller 1 - 3A20

    Problem w tym, że poza tym, nic się nie zmieniło. Ustawienie trybu AHCI nadal rozwala system.

    Ktoś polecił mi adres strony, na której pokazane jest krok po kroku jak naprawić ten problem. Oto metoda. Niestety - plik iaahci.inf brałem z różnych źródeł (m.in. z downloadcenter.intel.com po odszukaniu swojego chipsetu oraz z oficjalnej strony asusa po znalezieniu swojej płyty głównej), a mimo to za każdym razem działy się dwie rzeczy:
    1) w liście dostępnych sterowników było jedynie Intel® ICH10D/DO SATA AHCI Controller oraz Intel® ICH10R SATA AHCI Controller, przez co nie wiedziałem, który mam instalować...
    2) co jednak nie miało znaczenia, bo po próbie instalowania obojętne którego, dostawałem BSOD i restart.

    Znalazłem w końcu, na stronie ASUSa plik IMSM_V8901023_Windows7.zip, czyli Intel(R) Matrix Storage Manager V8.9.0.1023 for Windows 7 and Windows 64bit 7.(WHQL), który miał rozwiązać problem. Po uruchomieniu znajdującego się w środku pliku setup.exe, dostaję jednak komunikat, że "This computer does not meet the minimum requirements for installing the software. Setup will exit". Co ciekawe, komunikat ten pojawia się dopiero po tym, jak pasek postępu instalacji dotrze do ok. 80%.

    I tu (wreszcie!) pojawia się moje pytanie - CO JESZCZE MOGĘ ZROBIĆ? : )
    To nie tak, że ten tryb AHCI jest mi do życia niezbędny, ale naprawdę mnie irytuje, że mam sprzęt, który nie działa jak należy. Chciałbym, żeby moje dyski twarde i nagrywarka były wykrywane jako SATA, skoro takie właśnie są... No i podejrzewam, że to mogłoby odrobinę zwiększyć wydajność całej maszynki.

    A, właśnie - nie wiem, czy to będzie do czegokolwiek potrzebne, ale podam konfigurację sprzętu (nic nie było nigdy kręcone):

    SysOp: Windows 7 Ultimate 64-bit
    MoBo: ASUS P5QL Pro
    Procesor: Intel C2D E7500
    RAM: OCz 2GB DDR2 (2x1GB)
    Grafika: Galaxy GeForce 9600 GSO 512 MB
    HDD: WD Caviar 500GB + Seagate Barracuda 250 GB
    Zasilacz: Chieftec 450 W

    Z góry dzięki za pomoc...
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Znalazłem coś takiego w necie:
    Cytat:

    1. Exit all Windows-based programs.
    2. Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER.
    3. If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
    4. Locate and then click the following registry subkey:

    HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
    5. In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.
    6. In the Value data box, type 0, and then click OK.
    7. On the File menu, click Exit to close Registry Editor.
    8. Reboot computer
    9. Enable AHCI in BIOS

    a odnośnie kwestii wydajności... nie powinno mieć to wpływu. Mało dysków jest w stanie wykorzystać nawet ATA133. Często interfejs SATA w napędach to po prostu... przejściówka na IDE.
  • Poziom 43  
    Ja zaś ośmielę się zadać pytanie:
    Dlaczego Autor przed instalacją systemu nie zwrócił uwagi na - o ile pomnę domyślne i chyba nawet omawiane w manualu - ustawienia kontrolera S-ATA w BIOS-ie i nie dokonał ich zmiany?
    Z "prostych" wyjść zostaje nakładka (pseudoupgrade) połączona z podanie sterownika, a nie kombinowanie z driverem systemowym na etapie trybu tekstowego.

    PS.
    Być może przez funkcje opcji naprawczych przy użyciu cmd - z poziomu płyty instalacyjnej - coś by się dało osiągnąc, ale to luźna spekulacja.
  • Poziom 11  
    Cóż, autor w momencie instalacji systemu nie miał o takich rzeczach kompletnie zielonego pojęcia. Teraz ma takie blado-zielone, ale wystarczające, żeby w przyszłości tego błędu uniknąć. : )

    Muszę spytać - czy uważasz, że w tym momencie sposób podany przez mazdaca nie ma szans się sprawdzić? I jakie są alternatywy, bo - jak wspomniałem wyżej - w kwestiach związanych z szeroko pojętymi płytami głównymi jestem słaby jak witka przy Katrinie...
  • Poziom 43  
    Co do zmiany w rejestrze - nie ma reguły* więc to nie kwestia "uważania" raczej o szczęścia.
    Co do alternatywy - na teraz, bez zmieniania czegokolwiek - bym zostawił jak jest, bo mazdac na pewno ma rację, że różnicy nie odczujesz (pomijam psychologię).



    * Tzn. pewnie jest jakaś związana z chipsetami, ale nie będę się w jej poszukiwanie wdawał.
  • Poziom 11  
    WojtasJD - jeśli kiedyś zostanę burmistrzem jakiegoś miasta, postawię Ci pomniczek. Obok będzie trochę mniejszy pomnik mazdaca, bo to co on podał jest _niemal_ identyczne z tym, co Ty podałeś - brakuje tam tylko modyfikacji jeszcze jednego klucza.
    A ten drugi temat mnie zmylił, bo u mnie nie było żadnego komunikatu o błędzie, tylko ekran ładowania Windy i restart. W desperacji jednak użyłem tej metody i, voila!, po trzech restartach wszystko śmiga i żadne urządzenie SATA nie jest "skażone" identyfikacją jako ATA. ; )

    Człowiek się uczy całe życie... : )

    Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

    EDIT: Aha, jednak jest odczuwalna różnica w wydajności. : ) Przy starcie systemu czas od wybrania konta do logowania do pojawienia się pulpitu jest znacznie krótszy, a dodatkowo pulpit gdy się już pokaże, pokazuje się w całości - nie trzeba czekać na wczytanie poszczególnych ikonek. To tak, gdyby to kogoś interesowało. : )

    Jeszcze raz dzięki za pomoc!
  • Poziom 43  
    To co zaobserwowałeś nie ma nic wspólnego z wydajnością podsystemu dyskowego.