Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane 1.6 8V 98r nie działa prędkościomierz.

STATYW 16 May 2010 16:48 9769 6
    STATYW
    Level 11  
    Witam! Megane COUPE 1.6 8V 1998r przeczytałem wiele postów na elektrodzie i nie tylko robiłem wszystko co polecali „pomagacze” ale dalej nie uporałem się z prędkościomierzem, co zrobiłem:

-wymieniłem czujnik HALLA
    -sprawdziłem kable
    -sprawdziłem napięcie na czujniku
    -zrobiłem test z podpinaniem cyklicznie masy do kabla sygnałowego( z sukcesem)
    -czyściłem styki
    -wyciąłem kostkę przy AKU
    -wymieniłem czujnik po raz 2
    -podpinałem moje zegary do innej renówki do megane classic z 97r 1.6 8v budziki dalej nie drgnęły ani nie naliczyły trasy odbytej!
    Proszę o pomoc!
    Poprawiłem temat. robokop
    BOGDAN P
    Level 12  
    To sprawdź mechaniczny napęd czujnika.
    milejow
    Level 43  
    BOGDAN P wrote:
    To sprawdź mechaniczny napęd czujnika.

Jeżeli w drugim,sprawnym aucie zegary także nie działają to odpowiedź jest chyba jedna-padły zegary. Nie sprawdzałeś zegarów z tamtej renówki u siebie?
    A z tymi ,,pomagaczami,, nie przeginaj
    STATYW
    Level 11  
    tak tylko w tym 2 aucie niema halla tylko inny, wiec niebyłem przekonnany do wyniku, aczkolwiek jak stykałem mase do sygnałowego wskazówka poddskakiwała i naliczało metry przebytej trasy.!
    Aleksander_01
    Level 42  
    Też wczoraj robiłem taką renówkę, a usterka polegała na tym że podczas przyśpieszania licznik i prędkościomierz pracowały poprawnie. Wystarczyło puścić nogę z gazu lub wrzucić luz i wskazówka pokazywała 0 km/h.
    Przyczyna tkwiła w mechanicznym napędzie impulsatora (w mechaniźmie różnicowym).

Jedź na diagnostykę, włącz "live date" i zobacz "vechicle speed". Z impulsatora idzie sygnał do komputera oraz do licznika.
    STATYW
    Level 11  
    oki zdecydowałem sie na wizyte u elektronika samochodowego zobaczymy co powie... bo moim zdaniem kable czujnik i zegary są OKI tylko coś z kompem nietak....
    milejow
    Level 43  
    Komp nie ma nic do tego, możesz bez niego pchać auto na wł. zapłonie i ma pokazywać prędkość. Komputer silnika i zegary są wównoległymi odbiorcami sygnału prędkości, zasilane czujnika jest po stacyjce a masa stała. Jedyna możliwość to zakłócanie sygnału przez komputer, można to sprawdzić, odłączając od niego sygnał