Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus x50sl wentylator nie działa

szwagier91 16 Maj 2010 16:55 3620 10
  • #1 16 Maj 2010 16:55
    szwagier91
    Poziom 9  

    Mam problem z wentylatorem w laptopie asus x50sl. Zauważyłem od jakiegoś czasu bardzo mocne przegrzewanie się procka, sprawdziłem temperaturę everestem i okazało się ze po kilku godzinach działania w stresie dochodzilo do 90 stopni;/ otworzyłem laptopa tam gdzie znajduje się procesor i GPU z całym układem chłodzacym, wyczysciłem radiator i przedmuchalem wiatraczek, po złożeniu i ponownym uruchomieniu wentylator przestał się kręcić;/ laptop ma ponad 2 lata. Co może być przyczyna usterki? brak napięcia w gnieździe zasilającym wentylatora czy problem tkwi w samym wentylatorze?

    0 10
  • #2 16 Maj 2010 17:14
    balonzo92
    Poziom 12  

    Witam
    Jak długo czekałeś by wentylator zadziałał?
    W tych Asusach jest tak że wentylator nie startuje wraz z płytą tylko po jakimś czasie. Raczej wentylator się nie uszkodził poprzez przedmuchanie.

    Pozdrawiam

    0
  • #3 16 Maj 2010 17:14
    danb
    Poziom 20  

    Trzeba pomierzyć napięcia na gnieździe wentylatora i będzie wiadomo co jest być przyczyną.

    0
  • #4 16 Maj 2010 17:18
    szwagier91
    Poziom 9  

    jakieś 2 minuty. Bałem sie ze procek i karta graficzna przegrzeją mi sie;/ z tym ze wiatrak zawsze startował od razu a teraz cisza;/ jeśli to nie wiatrak to co mam robić?

    Dodano po 1 [minuty]:

    danb a jeśli nie bedzie napięcia to jak moge to naprawić?

    1
  • Pomocny post
    #5 16 Maj 2010 17:31
    danb
    Poziom 20  

    Wtedy już trzeba będzie dokonać diagnostyki płyty.

    0
  • #6 16 Maj 2010 17:33
    szwagier91
    Poziom 9  

    więc jeśli nigdy nie ingerowałem aż tak bardzo w sprzęt to pozostaje mi wizyta w serwisie?

    1
  • #7 16 Maj 2010 17:35
    danb
    Poziom 20  

    Jeśli nie posiadasz doświadczenia w naprawach to bezpieczniej będzie jak oddasz go do serwisu.

    0
  • #8 16 Maj 2010 17:36
    szwagier91
    Poziom 9  

    a ile może mnie kosztować ew. taka naprawa?

    0
  • Pomocny post
    #9 16 Maj 2010 17:46
    balonzo92
    Poziom 12  

    Witam
    Mi się wydaję że na płycie raczej nic by się nie uszkodziło, jeśli gniazda gdzie się podpina wentylator nie szarpałeś i wszystko robiłeś po odłączeniu zasilania i baterii.
    Może spróbuj wentylator na krótko podczepić i zobacz czy startuje.

    Pozdrawiam

    0
  • #10 16 Maj 2010 17:51
    szwagier91
    Poziom 9  

    balonzo92 laptop był odłączony od zasilania, baterię tez wyjałem. dzisiaj ściągnąłem paste termoprzewodzącą z gpu i procka bo była juz wysłużona i dopiero jutro pójdę kupic nową. po nałożeniu zobaczę czy dalej jest to samo. Narazie boję sie że moge przegrać procesor i karte;p
    pozdrawiam;)

    0
  • #11 17 Maj 2010 12:24
    szwagier91
    Poziom 9  

    Nałożyłem nową paste na gpu i procesor spróbowalem włączyc ponownie laptopa odczekałem aż sie uruchomi windows i wiatrak zaczął się kręcic;) widocznie wczesniej za krótko czekałem na reakcje wentylatora i temp była za niska żeby się uruchomił. Zanim wyczyściłem chłodzenie odpalał od razu bo radiator miałem bardzo zakurzony i nie odbierał prawiodłowo ciepła. Jeszcze chciałem dodać że temperatura spadła i to znacząco bo waha sie w okolicach 40-50 stopni:) wenylator skutecznie "wyrzuca" tym razem ciepło z laptopa;) dzieki za pomoc :) pozdrawiam:)

    0