Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz mikroprocesorowy 0-25V 0-5A V.2

kumooo 16 May 2010 19:26 29702 20
Wago
  • Zasilacz mikroprocesorowy 0-25V 0-5A V.2
    Witam wszystkich.
    Zauważyłem ze ostatnimi czasy bardzo popularne stały sie ponownie zasilacze labolatoryjne. Chętnie prezentowane przez elektrodowiczów, przedstawiam swoja konstrukcję. Jest to praktycznie kopia zasilacza prezentowanego już wcześniej przez Pana SirKamil90. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1224757.html
    Znajdują się tam wszystkie niezbędne informacje dotyczące budowy jak i kalibracji zasilacza :) Różnice pomiędzy moim zasilaczem a prezentowanym wcześniej są takie ze w moim zastosowałem inne trafo 2x12 200VA , z opcją przełączania uzwojeń tak jak jest to pokazane w oryginalnej wersji kitu AVT- 5161 prezentowanego w czasopismie Elektronika praktyczna 12/2008.

Kilka foteczek:
    Zasilacz mikroprocesorowy 0-25V 0-5A V.2 Zasilacz mikroprocesorowy 0-25V 0-5A V.2 Zasilacz mikroprocesorowy 0-25V 0-5A V.2
    Nie umieszczam wsadu do procka jak i wzorów płytek bo wszystko jest dostępne w linku powyżej :)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    kumooo
    Level 16  
    Has specialization in: systemy i sieci
    kumooo wrote 276 posts with rating 1421. Live in city Rzeszow. Been with us since 2006 year.
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    Level 1  
  • Wago
    kumooo
    Level 16  
    nie widć tego ale wyświetlacz jest przykręcony do panelu przedniego , wyciąłem troszkę wiekszy otworek tak aby obydowa wyświetlacza bylo rowno z panelem ... resztę wypełniłem szpachlą samochodową. Odczekać godzinkę odrobina papieru i czarny spray.

Dodano po 9 [minuty]:

Drogi Panie Mictronic ten zasilacz posiada takowa regulację. Możliwa jest płynna regulacja napięcia oraz prądu od 0 do wartości maksymalnej. zdefiniowane podzakresy przypadają na przyciski w 2 pierwszych rzędach, ostatni służy do manualnej regulacji.
    pozdrawiam
    bojp
    Level 13  
    Podobno układ posiada taki mankament, iż po wyłączeniu pojawia się na wyjściu napięcie z elektrolitów. Zaobserwowałeś takie zjawisko u siebie?

P.S. Może jakieś foto wnętrza by się jeszcze znalazło?
    krzysztofh
    Level 29  
    Podstawowym błędem zasilania w tym zasilaczu jest gniazdo dwu stykowe. Przy stosowaniu obudów metalowych należy stosować gniazda umożliwiające połączenie obudowy z przewodem PE.
    sobieraj_100
    Level 12  
    Gdzie kupiłeś obudowę ? ( OT )
    kozak 22
    Level 13  
    bardzo ładna konstrukcja przydałyby sie jeszcze opisy przycisków
    rekcaH
    Level 14  
    Możesz podrzucić screeny ze środeczka?
    Błażej 992
    Level 11  
    Czyli z tego co zrozumialem śrubki na ktorych jest ten wyświetlacz sa zaszpachlowane tak ?
    kumooo
    Level 16  
    nie śrubki są od wewnętrznej strony cyknięte migomatem do płyty czołowej, ale można śmiało przewiercić się przez całość następnie natrasować otworki żeby ładnie śrubeczki pasowały i na koniec zaszpachlować calość razem z wyświetlaczem.
    grzesiusoftcorp
    Level 11  
    Jedyne czego mogę Ci pozazdrościć to ten LCD. Może nie tyle praktyczna co bardziej estetyczna i na pewno funkcyjna rzecz z tego co widzę masz nawet pomiar temp. Ja sam mam zasilacz który robiłem ze str. electroniclab. Tyle, że rozszerzyłem go o dużo większe możliwości( symetryk, gniazda na wiertarkę ręczną, chłodzenie ). Podpowiem, że lepiej podpisz sobie zaciski gdzie masz wyprowadzone napięcie, często lubi się to mylić tym bardziej, że masz w jednym kolorze. Trafo duże ale jeśli nie będziesz tym aku. ładował :D to wytrzyma.
    bubi89
    Level 21  
    Te cienkie przewody łączą tranzystory umieszczone na radiatorach z PCB?
    kumooo
    Level 16  
    może na zdjęciach tegoo nie widać ale zaciski sa w 2 kolorach czerwony i czarny ;)

a co do przewodów które widać na jednej z fotek ... to są to przewody od wentylatorów
    riksza13
    Level 11  
    Zasilacz ładny ale posiada dwie poważne wady :
    1. po wyłączeniu zasilania z sieci na zaciskach pojawia się maksymalne napięcie
    2. przy zwarciu i rozwarciu końcówek napięcie wzrasta na około sekundę od 40% do 100% co może skutkować spaleniem układów testowych.
    Andrzej_B2
    Level 12  
    Witam!
    Do kolegi bojp i riksza13. Opisane zjawiska w tym zasilaczu nie występują,sam mam taki zbudowany i nic takiego się nie dzieje.Musicie mieć jakieś błędy w swoich konstrukcjach.
    Pozdr.
    19Stach89
    Level 2  
    Ponawiam prośbę o zamieszczenie zdjęć ze środka. Mógłby kolega umieścić jakąś dokumentację, wzory płytek, kod źródłowy?
    badworm
    Level 18  
    krzysztofh wrote:
    Podstawowym błędem zasilania w tym zasilaczu jest gniazdo dwu stykowe. Przy stosowaniu obudów metalowych należy stosować gniazda umożliwiające połączenie obudowy z przewodem PE.

Rodzaj obudowy nie determinuje klasy izolacji. Są urządzenia elektroniczne zamknięte w obudowie w całości wykonanej z tworzyw sztucznych a mimo to wymagające zasilania z gniazda ze stykiem ochronnym (np. zasilacze do notebooków) a są też urządzenia, które pomimo metalowej obudowy posiadają II klasę izolacji, np. część sprzętu RTV. Podłączanie do uziemienia metalowej obudowy urządzenia wykonanego w II klasie izolacji jest błędem.