Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Oscyloskop OS-351 brak kanału A

pawelstojek 16 Maj 2010 20:37 1074 2
  • #1 16 Maj 2010 20:37
    pawelstojek
    Poziom 11  

    Witam
    Zakupiłem ostatnio oscyloskop rodzimej firmy Unitra Unima OS-351 i nie działa kanał A, ale tak nie do końca.
    1 Objaw
    Jak włączę kanał A to nie ma nic na ekranie, ale jak wciskam przycisk Norm/Inv to na chwilę sie pojawia, a dokładniej jak wcisnę delikatnie z wyczuciem w pewnej pozycji tego przełącznika Norm/Inv to mam obraz. Czyżby uszkodzony przełącznik ?
    2 Objaw
    Jak włączę kanał B oraz przełącznik TRIG SOURCE X to mam obraz/ plamkę na środku ekranu i mogę oczywiście tą pozycję zmieniać, natomiast na kanale A tej plamki nie widać, widać jej poświatę u góry ekranu, czyli jest gdzieś na górze ale nie można jej przesunąć na dół.

    Dodam tylko że przez chwilę udało mi się uzyskać obraz kanału A, ale po przełączeniu na kanał B i powtórnie na kanał A już się nie pojawił.

    Co to może być ?

    0 2
  • #2 17 Maj 2010 22:09
    pawelstojek
    Poziom 11  

    udało mi się uzyskać kanał A, poprawiłem luty przełączników, potencjometrów i gra gitara :)

    Tylko został jeden problem o którym wcześniej nie pisałem, otóż nie działa podstawa czasu : 1, 2, 5 ms normalnie na ekranie tylko kropki po lewej czyli na początku przebiegu. Dopiero od 10ms w górę i 0.5ms w dół działa.
    No i jest problem opisywany już na elektrodzie że obraz zanika od 5us, ale to już wiadomo że ten typ tak ma.
    Ale co jest z tym że od 1 do 5ms nie działa, nic nie świeci ?? macie jakieś pomysły??

    Może przełącznik obrotowy, on ma 3 tarcze czyli może 1 tarcza odpowiada za (s) druga tarcza za (ms) a 3 tarcza (us) sam już nie wiem.

    macie jakieś pomysły?

    0
  • #3 18 Maj 2010 13:03
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Styki przełącznika, dzielniki.

    0