Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CRUNCH GTX-3000D i dobór głośników (2 x CRUNCH GP-12D2/4)

japan_tuning 17 May 2010 14:47 2979 28
    japan_tuning
    Level 13  
    Co o tym sądzicie? Da radę jedno drugiemu?

Z góry dzięki za pomoc!

Pozwoliłem sobie zmienić temat i myślę że zrobiłem to słusznie gdyż sytuacja jest zupełnie inna.

Stary piecyk już sprzedany i zakupiony został CRUNCH GTX-3000D. Teraz głośniki... i tak myślę, że fajnie by było mieć to z jednej firmy... Czy 2 x CRUNCH GP-12D2 (GP-12D4 - tylko mało dostępny) będzie ok?
    japan_tuning
    Level 13  
    Myślałem też o głośnikach Hertz'a HX300. Tylko nie wiem czy one się nadają i czy są warte swej ceny. Sprzedawcy podają 600W RMSu. A może ktoś poleci jakiś wzmak? Nie koniecznie musi iść za jakością. Chodzi o dobrego kopa.
    japan_tuning
    Level 13  
    To ja może powiem tak. Obecnie mam 2x Lanzar MAX 12 napędzane MacAudio Z4200. Kondensator Dietz 1F, kable 25mm2, aku centra futura 72Ah i alter 90A. Chciałbym się ograniczyć do wymiany głośników i wzmaka. Kondensator myślę że i tak za dużej roli to nie odgrywa. Na pewno to sprzedam i bedzię dokładka - jaka nie potrafię określić. Chce żeby było lepiej. A będę się starał odkładać. Tak żebym się zmieścił w ogólnych kosztach tego co proponowałem na początku...
    matiaudio
    Level 35  
    Nigdy w życiu nie zasilał bym dwóch głośników dwoma wzmacniaczami !

Ten peiying ma ze 400W rms a do sonica trzeba drugie tyle.

Jeśli chcesz dobrego kopa to zastanów się nad jakimś emphaserem, hifonicsem, ground zero i do tego jakieś używane mono typu hifonics, ground zero, emphaser, audison, helix, veleocity, crunch.
    matiaudio
    Level 35  
    roman87 wrote:

teraz pytanie jaki wzmak będzie miał z 1.5k watt przy 2 ohm :))

Jest wiele takich wzmacniaczy, ale nie znamy przedziału cenowego autora tematu i jak narazie milczy. 1.5kW to jeszcze nie tak strasznie. Wzmacniacz się znajdzie jeśli tylko będzie gotówka.
    sanders156
    Level 35  
    Nawet 1,5 kW to bedzie za malo beda nie dowatowane , jak kolega chce miazge to ale przy okazji zeby szlo tego sluchac to nie napinalbym sie na dwa glosniki tylko jeden dobrze zasilony a jak kasy mialo by nie starczyc to moze jakas 15' w br zeby bylo mocno , Hertz HX bardzo fajny glosnik i napewno bardziej muzykalny od carpowera i tez robi duzo zadymy , re se bym dodal do stawki i tu bym szukal 15' i wzmak 1kw - 1,5kw pod sztuke ;)

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze pozostaje odwieczne pytanie jak sprawa bedzie wygladac z pradem bo pchanie sie w takie moce z altkiem 90A jest ryzykowne bo moze nie starczyc pradu dla mocnego pieca a co dopiero dla dwoch no i kwestia kabli ktore sa do wymiany jezeli chcesz celowac w 1kW +
    mskojon
    Level 31  
    Peiyngów nie polecam, dzięki urozmaiconym przesterom szybko rozprawiają się z głośnikami.
    japan_tuning
    Level 13  
    Sorki że dopiero włączam się do dyskusji... Czytając te wypowiedzi myślę że chyba przesadziłem. konkretnie chodzi mi o to żebym poczuł różnicę i taką naprawdę odczuwalną. Nie wiem właśnie w co wejść żeby przypadkiem się nie cofnąć. Po sprzedaży tego audio na dokładkę będzie... hmmm... Coś koło (niestety) tysiąca zł. No chyba że będzie warto dołożyć do czegoś mądrego to się dołoży. Nie wiem jak z rozmiarem 15" bo słucham czasami też i czegoś szybszego...
    sanders156
    Level 35  
    Powinienes zaczac od bilansu energetycznego , kiedys to olewalem a teraz wiem ze od tego sie zaczyna bo gdy juz wiesz ile Amper masz "wolnych" to wiesz jaka moc twoja instalacja przyjmie bez buntowania sie , czyli przygasania swiatel i duzych spadkuw na zaciskach wzmaka , oczywiscie moze tez po tych obliczeniach sie okazac ze kable zasilajace masz za cienkie zeby ten prad ktory masz dostarczyc do wzmaka co bedzie powodowalo utrate mocy i mozliwosc uszkodzenia wzmaka.

Wiec gdy juz bedziesz wiedzail ile pradu zostaje w samochodzie o wlanczeniu wszystkich jego odbiornikow ktore uzywasz podczas jazdy to wtedy bedzie mozna kompletowac zestaw

p.s ukłony w strone Grzegorza Siemienowicza ktory zwrocil mi uwage na kwestie pradu w samochodzie , i tego ze rozpoczyna sie instalacje nie od zakupu sprzetu tylko ze tak powiem wywiadu srodowiskowego na co pozwala samochod nie wspominajac przygotowaniu tego srodowiska na montarz ;)
    POZDRAWIAM
    japan_tuning
    Level 13  
    Obecnie jestem w pracy więc nie dam rady tego sprawdzić... Ale może powiem tak mam opla corsę b bez żadnego wypasu (standard), alterek założony od VW IV no i ta centra futura. Na pewno coś zostaję no bo w co tam może iść ten prąd. Może najpierw skupię się na zakupię dobrego pieca. Bo wszystkiego od razu nie kupię... A myślę że lepiej coś jednego a porządnego. I tu skłaniał bym się do MONO.

Dodano po 6 [minuty]:

A co byście powiedzieli na Sinus Live SLA 1500

Dodano po 9 [sekundy]:

??
    niko123
    Level 29  
    japan_tuning wrote:
    Obecnie jestem w pracy więc nie dam rady tego sprawdzić... Ale może powiem tak mam opla corsę b bez żadnego wypasu (standard), alterek założony od VW IV no i ta centra futura. Na pewno coś zostaję no bo w co tam może iść ten prąd. Może najpierw skupię się na zakupię dobrego pieca. Bo wszystkiego od razu nie kupię... A myślę że lepiej coś jednego a porządnego. I tu skłaniał bym się do MONO.

Dodano po 6 [minuty]:

A co byście powiedzieli na Sinus Live SLA 1500

Dodano po 9 [sekundy]:

??

1. Sla1500 seral 1-1.2 kw rms - do sonica jak znalazł bo sla ma słabą kontrolę nad głośnikiem ale do ciśnienia będzie ok.

2. ''alterek założony od VW IV no i ta centra futura. '' - to nam nic nie mówi - Vw 4 np 1.6 mają alternatory 70A i taki będzie za mały do sla1500, co innego gdybyś miał z diesla z 100- 120 A więc sprawdź dokładnie jaki jest , to samo akumulator może być centra futura ale jak ma z 40 Ah to też lipa.

3. 2 x CARPOWER SONIC 12 + 2 x Peiying PY-2H30R - jak koledzy pisali to zły pomysł. wzmacniacze te mają po 400-450 max rms i to stanowczo za malo do sonica 15.

4. Ja polecam sonic 15 + koło 900-1.1 rms - więcej nie bo na zawody nie jedziesz a jak będzie więcej rms to zjarasz cewkę, już na elektrodzie ktoś opisywał że na codzień do słuchania muzy sla 1500 może byc za mocny bo spalił na nim sonica, po paru min zaczynało śmierdzieć cewką i trzeba było zmniejszyć volume.

Dlaczego sonic 15 ? ja na nim + wzmacniacz 1.1kw zrobiłem 142 db to chyba ci wystarczy.
    mskojon
    Level 31  
    Przy ujemnym bilansie energetycznym przygasanie świateł, itd. to jeszcze pikuś, ale kiedy temperatury spadną poniżej zera będzie to ogromny problem bo autko rano zacznie się buntować przy odpalaniu :)
    niko123
    Level 29  
    mskojon wrote:
    Przy ujemnym bilansie energetycznym przygasanie świateł, itd. to jeszcze pikuś, ale kiedy temperatury spadną poniżej zera będzie to ogromny problem bo autko rano zacznie się buntować przy odpalaniu :)

To bardzo optymistyczna wersja. :)
    Ja jak miełem psxd2 - pobiera troszkę więcej prądu jak sl1500 bo do 150 - 160 A max to przy włączonym silniku na alternatorze seryjnym 70A napiecie spadało do poniżej 10v ( czyli spadki z 14,4 na koło 10v ) i wzmacniacz się wyłączał, kable 50mm2 i akumulator 70Ah nie miały na to wpływu - wymiana alternatora dopiero na 110A poprawiła sprawę.
    Sla 1500 pobiera max 120A. - zalecany jest bezpiecznik na kablu 150A ale to jakaś rezerwa. - pod 120A mi bezpiecznik się nie przepalił.
    japan_tuning
    Level 13  
    Tak jak już pisałem na początku: Alternator jest BOSCH 90A, akumulator centra futura 72Ah.

Dodano po 8 [minuty]:

To teraz tak... radzi mi się na tym ten Sinus Live SLA 1500? Czy jednak elektrykę też muszę wymieniać?:-/ Myślę żeby właśnie teraz zakupić ten piecyk (chyba lepszego w tej cenie i tak nie znajdę) i jeszcze przez jakiś miesiąc pomęczyć na nim te lanzary. Później no to chyba tak jak proponujecie - czyli SONIC 15. Tylko martwi mnie że może być przy wolny. A co byście polecili do tego wzmaka z głośników 12"?? Dwie sztuki by wtedy przyszły. Nie chce kasy wypakować i później to zmieniać. Już by zostało na stałe raczej;-)
    sanders156
    Level 35  
    Sinus ma sporo mocy w niskiej cenie ale jest to okupione tragiczna kontrola glosnika i slaba jakoscia natomiast do robienia halasu w sam raz do sluchania muzyki nie wyobrazam sobie takiego zestawu
    japan_tuning
    Level 13  
    To ja już nie wiem w co zainwestować...:-( Nie chce kupić szajsu ale też nie chce wydawać wielkich kwot. Taki środkowy pułap trzeba złapać. Liczę że grono specjalistów z tego forum coś mi doradzi i pomoże;-)
    matiaudio
    Level 35  
    Za 600 albo 700zł ostatnio na all był mono hifonics 1kW 1ohm. Takiego szukaj.
    sanders156
    Level 35  
    A pozniej pod takiego przykladowego Hifonicsa 2xRE SR 12'
    japan_tuning
    Level 13  
    No cena byłaby super! Ok będę na coś takiego polował. Czyli 1kW w 1ohm wystarczy? Pytam bo gdybym znalazł coś innego okazyjnie to już bym nie pytał bez sensownie. A od tego SLA 1500 lepiej trzymać się z daleka?
    matiaudio
    Level 35  
    1kW przy obciążeniu 1ohm to jest naprawdę wystarczająco. Tak sinusa lepiej odpuść bo w połączeniu z jakimś wolniejszym głośnikiem (sonic, yakuza, es380) będzie ,,trochę'' mulić.

Poszukaj mono hifona a potem to co napisał sanders, masz moc ale też jakość.
    japan_tuning
    Level 13  
    Dobra, to ja teraz poszukam coś z Hifonicsa. Patrzeć jeszcze na jakieś inne firmy? Wcześniej kolego napisałeś coś takiego:

"Jeśli chcesz dobrego kopa to zastanów się nad jakimś emphaserem, hifonicsem, ground zero i do tego jakieś używane mono typu hifonics, ground zero, emphaser, audison, helix, veleocity, crunch."

Czyli te firmy śmiało mogę śledzić?
    matiaudio
    Level 35  
    Tak, jak najbardziej. Do tych głośników jeszcze dopiszę RE i rockforda.
    lutek3112
    Level 12  
    No ja na razie męczę T212D2 tym Sla 1500 mam aku 72ah futura i altek 120a i już mam dość, szkoda głośnika bo czuć na co go stac...ale trzepie ładnie tylko z tą kontrola nie tak...
    japan_tuning
    Level 13  
    Szukając po alle znalazłem jakiś model JBL'a. Może ktoś coś powiedzieć na jego temat? Kosztuje ok 1200 PLN.

JBL GTO 14001

- SPECYFIKACJA: tryby pracy (kanały) 1
    - moc RMS, 2 Ohm 1 x 1400 W
    - moc RMS, 4 Ohm 1 x 850 W
    - typ wzmacniacza klasa D
    - podbicie basu DBO
    - ustawienia zwrotnicy LP
    - wymiary 472 x 264 x 54 mm
    - Zabepieczenie bezpiecznikami 160A
    japan_tuning
    Level 13  
    Witam ponownie. Wzmacniacz już zakupiony. Wybór padł na CRUNCH GTX-3000D. Teraz kolejne pytanie. Jakie głośniki do tego? Chyba skłaniałbym się ku 2x30 cm.
    sanders156
    Level 35  
    Masz sporo propozycji wyzej
    japan_tuning
    Level 13  
    Czy ten Crunch GTX-3000D i 2x CRUNCH GP-12D2 (podejrzewam że 12D4 byłby w sam raz - tylko coś bardzo mało dostępny jest) to będzie dobre rozwiązanie? I w rachubę wchodzi tylko bassreflex.
    japan_tuning
    Level 13  
    Będą dobre te głośniczki? Tak ogólnie to słucham muzyki mieszanej od wolnych "czarnych rytmów" do czego szybszego. W testach Car&HiFi wypadły dość przyzwoicie i niby zalecana obudowa do nich to ok 38l BR z portem 19x8,5 cm.

Tylko pytanie czy warte ceny. Razem to wyjdzie coś koło 950 zł za dwie sztuki.