Mam takie pytanie. Mieszkam na wsi pod Pabianicami niestety nie ma tu zasięgu 3g a mam iPlusa i nie jestem zadowolony 1~5 KB/s tu chyba nie ma z czego się cieszyć, ale nie oto chodzi chodzi mi oto że nie wiem jaki internet wziąć poniewaz próbowałem u Telekomunikacji polskiej ,ale oni mnie maja głęboko ...
( kilka razy bylem u nich i pytałem się czy można u mnie założyć internet od TPSA -y mówili że przyślą kogoś aby zobaczył czy serwery nie są za daleko. No i do dzisiaj nikogo nie było, a byłem u nich już chyba z 5 miesięcy temu )
o Wi-Fi nie ma mowy a o internecie mobilnym też nic jak już wspominałem jest u mnie tylko 2g.
Jeśli nie ma u Ciebie neta, to dogadaj się z jakimś providerem, niech postawi Ci na strychu aparaturę dla całej wsi, Ty będziesz miał nate za free, a sąsiedzi będą zadowoleni.
piotrekpajak ma rację... ale jeśli chcesz sprawdz ofertę Orange Free dom pro, jest to internet nadawany przez wi-fi ale odległośc między Odbiornikiem a odbiorcą może wynieść z tego co dobrze pamiętam nawet 25 km i prędkość nie jest taka zła bo jest 1 Mb/s ale druga mniej przyjemna sprawa to limit 3gb ... Ja na twoim miejscu przeszedł bym się do najbliższego salonu Orange i zapytał się o tą oferte
Masz aktywna linie telefoniczna w domu? Tzn czy masz telefon stacjonarny?
Odnosnie TP to po prostu zapomnieli o Tobie. Zadzwon do nich na infolinie i zapytaj jakiego neta mozesz miec, jesli masz gniazdko telefoniczne w scianie to neta od tp i innych na pewno mozesz miec.Pozostaje tylko kwestia dostepnej predkosci.
Nie wiem jak inni, ale ja z TP byłem od początku, numer dostępowy, potem pakiety internetowe, neostrada, livebox i największemu wrogowi nie poleciłbym umowy z tą firmą, od dwóch lat mam prywatnego providera, więc nie wiem czy coś się zmieniło na lepsze, ale TP to ostatni dostawca, którego bym rozważał.
Sprawdź tutaj http://gdzienet.pl/ kto udostępnia internet w Twojej okolicy i dogadaj się z nim odnośnie montażu sprzętu nad/odb u Ciebie i bonusów z tego wynikających.
Warunkiem podłaczenia internetu przez tp jest posiadanie telefonu stacjonarnego. Możesz jeszcze zapytac w netii jak wygląda sprawa. Jeżeli chodzi o orange free dom to także warunkiem jest telefon stacjonarny.
Nie masz aktywnej linii telefonicznej czyli wszyscy dostawcy netu po linii telefonicznej Ci odpadaja, chyba ze masz gniazdko telefoniczne w scianie. Jezeli masz to zamow sobie najtanszy mozliwy abonament telefoniczny w TP a internecik np w Netii.
Jezeli nie masz gniazdka tel w scianie to pozostaje Ci internet od jakiegos lokalnego dostawcy bezprzewodowego.
W sumie dziwne by bylo gdybys nie mial gniazdka tel w scianie
dlaczego dziwne jak mieszkam na wsi w domku jednorodzinnym ? to jest dziwne ?
Dlatego pisze właśnie tutaj by się podpytać jaki internet wybrać
a i ludzie od TP mówili że jak nie mam telefonu stacjonarnego to nie problem tylko większy problem może być odległość od serwerów
( a i linia od TP na słupach jest )
ale jeśli chcesz sprawdz ofertę Orange Freedom Pro, jest to internet nadawany przez wi-fi ale odległośc między Odbiornikiem a odbiorcą może wynieść z tego co dobrze pamiętam nawet 25 km i prędkość nie jest taka zła bo jest 1 Mb/s ale druga mniej przyjemna sprawa to limit 3gb ... Ja na twoim miejscu przeszedł bym się do najbliższego salonu Orange i zapytał się o tą oferte
Weź sobie to Orange Freedom Pro na próbę na 30 dni. Załatwisz w salonie Orange lub w każdym Telepunkcie TP.
OFERTA ORENG jest dobra ona korzysta z częstotliwości 450MHZ czyli starej sieci komórkowej centertel -o dużym zasięgu kilkudziesięciu km,.
Nawet mnie zadawala (raczej żone , bo ona na NK wchodzi
Co do TP . nawet jeśli masz telefon stacjonarny , to nie znaczy że możesz neostrade
podłączyć , ani netii czy dialog itp , bo linie napowietrzne nie mają połączenia cyfrowego , a to prosto jest sprawdzić , jeśli masz identyfikacje cyfrową CLIR czy jak to się nazywa to znaczy że jest jakaś możliwość neta , ale jak masz analogowe , to zostaje zwykły modem wdzwaniany , robi dryn dryn i jakieś połączenie z światem jest.
Co do radiówki , to zależy od rejonu , jeśli widać prostokątne białe anteny o wymiarach od 5cm na 5cm , lub duże 20 na 20 cm (taki kwadratowy biały talerz), lub jeszcze podłużne co wyglądają jak rura PVC w kiblu , albo siatkowe- paraboliczne tzw. gridy(wyglądają jak mała wersja anten wojskowych do wykrywania samolotów to znaczy że ten dom posiada net , szczególnie te ostatnie są dalekiego zasięgu .
Teraz inne chocki klocki wady i zalety:
Oreng free dom proo zaleta - duży zasięg
- dobra prędkość 1Mb/s czasem większa
wada- duże ograniczenie 3Giga to na te czasy mało.
Modem wdzwaniany - same wady ważne że działa , warto wybrać różne numery wdzwaniane np . dzwonimy do netii i oni ci dają taki numer przez który sie łączysz.
pozostałe bezprzewodowe 3G - i UMTS - narazie horror raczkowania więcej wad niż to warte , czasem mam super zasięg , a net chodzi tak jak by był na wózku inwalidzkim z blokadą koła (zależy też od abonamentu / ale jak kogoś stać to już jego sprawa)
GPRS - dobry na komórkę , ale nie więcej , zasięg cały kraj.
Neostrady , netki i inne dialogi - zależy jak leży , czyli nie wiadomo jaki masz zasięg. Ocena pozytywna za jakość w dobrym zasięgu , wada - straszna umowa , tak jak kolega z góry , nawet teściowej bym nie polecił
Radiowe : istnieją dwa rodzaje 1 - Dobre , a nawet zajebiste
2 - Firma krzak , działa jakoś s....
1-Są firmy o dobrej reputacji , mają dobrą prędkość , lub chociaż dobrą obsługę i fajne warunki , zawsze można się dogadać w jakiś sposób , może to nie światłowód ale ważna że działa (czasami lepiej działa niż TP i inne takie)
i na pewno mimo wad będziesz zadowolony (nie ma ideałów nie oszukujmy się , za bardzo dobre połączenie bezawaryjne trzeba płacić , a takie rozwiązania są dla firm , nam wystarczy zwykła radiówka
2- Firma krzak , to nie wiadomo co po niej się spodziewać i niestety one psują reputacje o jakości radiówki , bo najczęściej takie spotkamy na zad.... Szkoda o nich pisać.
WI-MAX technologia dobra , ale droga nie na każdą kieszeń.
Satelita , wszędzie tam gdzie widać kawałek nieba, technologia najdroższa w abonamencie ,ale wszechobecna.
Jestem pracownikiem Teleinformatycznym i wiem co nieco na ten temat.
Zasięg jest wszędzie , trzeba mieć tylko kasę.
Ps. przepraszam za błędy , ja nie jestem polonistką , ale wiedzę o necie mam.
dzięki ci za tak wyczerpująca wypowiedz , nawet dużo wiadomości w nim zawartych popytam trochę i zobaczę czy zdziałam coś .
a tak nawiasem mówiąc blisko mnie otwiera się jakaś dziwaczna firma "netstar tv internet i telewizja" czy jakoś tam jak już zaczną dzialać to się tez ich spytam .
Jak narazie dziękuje wszystkim za pomoc i temat można by już zamknąć