Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Włącznik na IRF540 , problem z MOSFET-em

17 Maj 2010 20:52 4633 4
  • Poziom 11  
    Witam,
    zaprojektowałem prosty układ który ma za zadanie działać w następujący sposób:
    Dane są dwa źródła zasilania 12V (dwa akumulatorki). Za pomocą jednego z nich chcę sterować tranzystor aby po podaniu napięcia zamknął obwód (Dren-Source) i na wyjściach OUT1 i OUT2 pojawiło się napięcie (12V).
    Niestety po wykonaniu układ nie działa tak jak powinien. Napięcie 12V cały czas jest na wyjściach, bez względu czy włącznik jest włączony czy wyłączony.
    I tutaj pytanie i prośba o pomoc. Co zrobiłem źle ?

    Schemat:
    Włącznik na IRF540 , problem z MOSFET-em
  • Poziom 35  
    Witam
    Jeśli tranzystory są sprawne, to dodaj rezystor jak na rysunku. Wartość np. 10k.

    Włącznik na IRF540 , problem z MOSFET-em

    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Niestety dalej to samo :(
  • Poziom 16  
    Witam

    Sprawdź, co będzie jeżeli bramkę G zewrzesz do masy czyli w tym
    przypadku do minusa zasilania. Prawdopodobnie wartość 10 kohm jest
    wartością zbyt dużą, spróbuj np. 1 kohm.
  • Poziom 11  
    Po zwarciu bramki G do masy MOSFET się zamyka (odcina napięcie na wyjściu). Po puszczeniu (otwarciu) zworki układ zaczyna dawać napięcie na wyjściu. Po jednej sekundzie tranzystorek jest znowu otwarty.
    1k nie mam pod ręką, przetestuje jutro.

    Znalazłem taki schemat: (BUZ210 zamienię na IRF540 lub na BUZ10)
    Włącznik na IRF540 , problem z MOSFET-em
    I tam faktycznie są rezystory i kondensator, u mnie ich brakuje.
    Na dniach będę miał płytkę stykową to przetestuje ten schemat i dam znać. Co prawda umożliwia on sterowanie jednym urządzeniem, ale podłączenie drugiego nie powinno sprawić problemu. Chyba ;]

    Dziękuję za pomysły i zainteresowanie :)


    AKTUALIZACJA:
    Układ już działa prawidłowo :)
    Okazało się, że miałem coś nie tak z połączeniem napięć -12V z akumulatorków, były one rozdzielone od siebie.
    Jednak dopiero polecony wyżej rezystorek całkowicie rozwiązał problem. Dałem tam bodajże 13k.

    mariann, volcan, bardzo dziękuję za okazaną pomoc, pozdrawiam!