logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo Lanos – jak podłączyć interfejs ALDLJava przez USB zamiast RS232?

MasterSzyszka 17 Maj 2010 21:39 1593 7
REKLAMA
  • #1 8088066
    MasterSzyszka
    Poziom 11  
    Witam,
    Postanowiłem zrobić sobie interface na własna rękę skorzystałem ze schematu dostępnego na stronie autora podejrzewam większości znanemu programu ALDLJava
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    instrukcja tutaj
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

otóż interfejs przewiduje wyjście na Rs232 niestety jak większość nowszych komputerów jak i mój nie posiada takowego chciałbym się dowiedzieć jak zamiast wyjścia rs232 podłączyć do układu odrazu kabel usb. :myśli:

Oraz 2 pytanie o ile na schemacie jestem w stanie znaleźć A - masę tak nie widzę H czyli +12v

Pozdrawiam i czekam na porady.
  • REKLAMA
  • #2 8089034
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2299
    Stabilizator napięcia / Vin/ , poprzez diody zabezpieczające.
  • REKLAMA
  • #3 8091282
    MasterSzyszka
    Poziom 11  
    Dziękuje za pomoc koledze mam jeszcze tylko pytanie ponieważ +12 mamy już wyjaśniony pozostają 2 wyjścia RxD i TxD jak je mam podłączyć bo we wtyczce usb mam oznaczenia na 2 środkowych bolcach D+ i D- które jest które oraz masę w/g tego schematu mam podłączyć do masy samochodu tylko czy także do masy w usb Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 8091402
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 8091678
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2299
    Krakowskim targiem - czy coś od siebie możesz zrobić , czy czekasz na częsienie ziemi? Nie zabieraj się za coś o czym nie masz zielonego pojęcia.
  • REKLAMA
  • #6 8092603
    MasterSzyszka
    Poziom 11  
    czekam na trzęsienie. Dzięki WoZaj za konkretna odpowiedz porostu myślałem ze to jest wykonalne ponieważ widziałem przeróbkę z przejściówki z usb na rs232 pozostaje mi złożenie układu tak jak na schemacie i zakup przejściówki.
  • #7 8311652
    gasior5
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Na forum Daewoo (www.daewooforum.pl) kolega Rafandynka sprzedaje działające (wiem bo sam miałem mozliwość podpięcia) interfejsy na USB.
    Może nie warto się męczyć samemu, skoro jest coś co na pewno działa?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat podłączenia interfejsu USB do samochodu Daewoo Lanos, zamiast tradycyjnego wyjścia RS232, korzystając z schematu dostępnego na stronie Techedge. W odpowiedziach podkreślono, że bezpośrednie podłączenie sygnałów RS do USB jest niemożliwe i wymaga zastosowania układu pośredniczącego. Użytkownik rozważa zakup gotowego interfejsu USB, który jest dostępny na forum Daewoo, zamiast samodzielnej budowy. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące podłączenia sygnałów RxD i TxD oraz masy w kontekście schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA