Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Vectra A 1.6 1994r. benzyna+gaz, nie odpala

18 Maj 2010 20:32 5194 13
  • Poziom 8  
    Mam Opla Vectrę 1.6 1994r. benzyna+gaz. Nie odpala z rozrusznika na benzynie ani na gazie. Odpala na zaciąg. Jak go próbuję odpalic z rozrusznika to nie ma iskry. jak go pociągne to odpala i jak się zagrzeje to odpala za każdym razem z kluczyka. Co może byc przyczyną?, pomóżcie
  • Poziom 17  
    luźne masy, lub luźne przewody prądowe na zaciskach - posprawdzaj.
    przeczyść klemy na akumulatorze, podmień tez akumulator - może być uszkodzona cela.
    Powodzenia
  • Poziom 8  
    akumulator wstawiłem nowy, czyściłem świece, kable były nie dawno wymieniane, masa też jest dobrze. czy przyczyną może byc czujnik położenia wału?
  • Poziom 24  
    tak przyczyną może być czujnik położenia wału, lambda, egr ale tego nie bedziesz wiedział dopóki nie zczytasz błędów z komputera- bez tego to można sobie powróżyć z fusów
  • Poziom 18  
    andreee z tym EGR to cię troszke poniosło :)
    sonda też nie ma wpływu na odpalenie. czujnik wału również nie bo co któryś raz by załapał,
  • Poziom 24  
    tak się składa że miałem przypadek konkretnie z czujnikem przesunięcia wału ale w 20XE i przez niego własnie nie chciał zapalać..
  • Poziom 17  
    skoro piszesz iż nie zapala na gazie ani na benzynie to brak iskry na świecach
    Sprawdź to, zdejmij przewód i załóż świece . Niech ktoś pokręci, a ty sprawdź czy jest iskara??
    Błedy z komputera też dobrze jest zczytać
  • Poziom 8  
    Jak jest zimny to nie ma iskry jak się kręci z rozrusznika, a na zaciąg odpala i jak się zagrzeje to też odpala
  • Poziom 2  
    może masz cewkę mokra (mogłeś jechać po jakiś kałużach i mogło ci zalać) wysusz, wyczyść i zobacz
  • Poziom 9  
    Witaj,
    czy udało rozwiązać sie problem z brakiem iskry przy zapalaniu z rozrusznika? Mam identyczny problem z combo 1.4 benz/gaz tylko umnie nie odpala z rozrusznika nawet po rozgrzaniu ale po rozgrzaniu zapala się check engine. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Poziom 17  
    kłopotem jest na 99% czujnik położenia wału lub czujnik halotronowy w aparacie zapłonowym. Jedno lub drugie zależy jaka wersja silnika.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Adrlla4 masz do sprawdzenia czujnik o którym pisał Kolega wyżej, ale pierwsze co to diagnostyka komputerowa, wszystko będzie jasne.
  • Poziom 25  
    A ja bym wymienił kostkę stacyjki.

    Moderowany przez Pawel wawa:

    Przywalić kolejne ostrzeżenie za pisanie głupot? Kiedy zrozumiesz zasadę: "nie wiem = nie piszę" ?

  • Poziom 8  
    zaprowadziłem auto do mechanika i powiedział że poczyścił wszystkie kostki, styki i teraz mi odpala...