Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Eagle ścieżki (polygony zamiast ścieżek)

Student_Bartosh 18 May 2010 22:49 7121 4
Altium Designer Computer Controls
    Student_Bartosh
    Level 9  
    Witam.

Zajmuje się pewnym projektem w Eaglu. Obecnie moja praca stoi w martwym punkcie, ponieważ projekt nie spełnia oczekiwań zleceniodawcy. Zrobiłem płytkę w technologii SMD na której znajdują się diody. Mój zaprojektowany układ w programie Eagle wyglada następująco:

Ścieżki zrobione Autorouterem, dookoła warstwa miedzi zaznaczona polygonem na całej płytce. Projekt się nie podoba, bo podobno prąd o natężeniu 0,2 A będzie nagrzewał ścieżki(?), a to wpływa na prace diod.

Zleceniodawca chce, żeby projekt płytki wygladał następująco:

Na płytce cała warstwa miedzi jest używana. Wiem tylko, że taki efekt można osiągnąć stosując polygony. Rodzi się pytanie. Czy Eagle jest w stanie tak podzielić płytkę i połączyć elementy, żeby cała miedz została wykorzystana na płytce? Robienie tego ręcznie to strasznie żmudna praca, do tego na płytce 440x440 mm z około 500 elementami.
  • Altium Designer Computer Controls
    marco47
    Level 41  
    Jeżeli nie jest wymagany schemat do całej płytki PCB to zaprojektuj tylko mały kawałek a resztę zrobisz metodą wklejania przy zamkniętym schemacie .
  • Altium Designer Computer Controls
    Student_Bartosh
    Level 9  
    Cały układ robiony jest ze schematu. Poza tym znajdują się na płytce inne elementy a ścieżki nie zawsze biegną tak prosto. Zaprezentowana płytka przez zleceniodawce jest innym projektem. Obawiam się, że będę musiał sam wyznaczyć obszary polygonów.

Na koniec zanim wezmę się do żmudnej parogodzinnej pracy pytanie związane z zamieszczonym obrazkiem

Istnieje możliwość, że poligony zostały wygenerowane automatycznie, czy ten, kto to robił robił to ręcznie?
    marco47
    Level 41  
    Jeżeli istnieje skrypt dla takiej nietypowej operacji to pewnie jest łatwiej . Ale przeglądając stronę CadSoft ULP nie trafiłem na takowy , więc chyba będziesz musiał to zrobić na piechotę .
    Student_Bartosh
    Level 9  
    Zrobiłem to ręcznie metodą copy/paste. Trochę to trwało. Na pocieszenie mogę dodać, że kształty się powtarzały.