Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dozator wody do mieszanki betonowej

Karlik1071 18 May 2010 23:08 12843 26
Optex
  • Dozator wody do mieszanki betonowej

Witam wszystkich.
    Chcę zaprezentować automat dolewania wody do mieszalnika mieszanki betonowej. Sercem automatu jest sterownik oparty na mikroprocesorze AVR ATmega8. Do sterownika podłączona jest sonda rezystancyjna odczytująca aktualną wilgotność mieszanki i impulsowy licznik przepływu wody. Sterownik odczytuje aktualną wilgotność, oblicza brakującą ilość wody potrzebnej do wilgotności wymaganej i dopuszcza wodę elektrozaworem odmierzając litry impulsowym przepływomierzem.

Oto instrukcja obsługi:

Dozator Wody
    D20

Spis treści

1. Przeznaczenie .....................................................................str. 3
    2. Dane techniczne .................................................................str. 4
    3. Opis obsługi .......................................................................str. 5
    4. Konserwacja ......................................................................str. 7
    5. Schemat montażowy ……………………………………..str.8

Dozator wody
    D-20

1.Przeznaczenie.

Urządzenie skonstruowane jest z myślą o utrzymaniu zadanej wilgotności w mieszance betonowej, podczas mieszania betonu do produkcji prefabrykatów betonowych.
    Odpowiednią wilgotność uzyskuje się dzięki sondom rezystancyjnym, które mierzą impedancję mieszanki prądem zmiennym o częstotliwości 8 kHz. Impulsowy licznik przepływu wody odlicza dolewane litry. Elektrozawór dopuszcza obliczoną ilość wody i zamyka dopływ. No i procesor, który jest odpowiedzialny za obliczenia i sterowanie.
    Procesor odczytuje wilgotność mieszanki, porównuje z zadaną wilgotnością wpisaną w jego pamięć, oblicza odpowiednią ilość wody do dolania, otwiera elektrozawór i odmierza dolewaną wodę po czym zamyka go i daje czas do wymieszania. Po wymieszaniu ponownie mierzy wilgotność i porównuje z zadaną, jeśli jest zgodna wypisuje na swoim wyświetlaczu LCD „OK!” i krótkim sygnałem dźwiękowym daje znać, że mieszanka jest gotowa. Natomiast jeśli wilgotność zmierzona jest mniejsza od wilgotności zadanej, proces odmierzania zaczyna się na nowo. Cykl się powtarza aż do uzyskania wilgotności zadanej. Jeśli zaś wilgotność zmierzona okaże się za duża wtedy na wyświetlaczu pojawia się napis „MOKRE!” i długi sygnał dźwiękowy daje znać o zakończeniu procesu odmierzania.
    Sondy są umieszczone w podłodze mieszalnika dzięki czemu mierzą aktualną impedancję leżącej na nich mieszanki betonowej. Impedancja mieszanki zależy od ilości zawartej w niej wody.
    Żeby uniknąć momentu braku mieszanki na sondzie podczas mieszania łopatkami mieszalnika umieszcza się drugą sondę, na której w danym momencie jest mieszanka.
    Zapobiega to wprowadzenie błędu do pomiaru wilgotności przez jedną sondę.
    Na impedancję mieszanki znaczący wpływ ma woda ale nie tylko. Musimy pamiętać że zmiana rodzaju cementu także wpływa na impedancję oraz dodatki chemiczne. Dlatego wilgotnościomierz nie jest wyskalowany wprost w procentach tylko przyjęto skalę jednostkową od 0 do 250. Operator mieszarki sam musi określić wartość wymaganej wilgotności i wprowadzić tę wartość do pamięci urządzenia.

Algorytm procesu odmierzania dolewanej wody
    przez Dozator Wody D20

2.Dane techniczne.

Napięcie zasilania - 230V / 50Hz
    Pobór prądu - 0,7A
    Czas mieszania - 30s
    Impulsator - 4imp / 1l
    Elektrozawór - 230V / 50Hz
    Napięcie pomiarowe - 1,5V / 8kHz
    Próg porównania - 2

3.Opis obsługi

Po wrzuceniu wszystkich składników mieszanki do mieszalnika naciskamy przycisk „OK”. Urządzenie odmierza czas mieszania 30 sekund i mierzy wilgotność.

Na wyświetlaczu widać aktualną wilgotność mieszanki i wilgotność zadaną.
    W drugiej linijce widać odliczanie czasu mieszania.
    Po wymieszaniu składników procesor oblicza ilość litrów potrzebnych do dolania, otwiera zawór i odlicza dolewane litry wody.

Na wyświetlaczu widać aktualną wilgotność mieszanki i wilgotność zadaną.
    W drugiej linijce widać obliczone litry potrzebne do dolania i zliczanie aktualnie dolewanych litrów.
    Następnie procesor ponownie odmierza 30 sekund mieszania po dolaniu wody i dokonuje porównania wilgotności zmierzonej z zadaną.
    Gdy wilgotność zmierzona jest równa lub tylko o 2 mniejsza od zadanej kończy się proces odmierzania i wyświetlacz wygląda tak:

Natomiast gdy wilgotność zmierzona jest większa od zadanej proces odmierzania jest przerwany a wyświetlacz wygląda tak:

Proces odmierzania można w każdej chwili przerwać wciskając przycisk „+”.
    Wciskając jednocześnie przycisk „+” i „-” system wchodzi do programowania wilgotności zadanej.

Przyciskiem „+” można zwiększać programowaną wilgotność a przyciskiem „-” zmniejsza się tą wartość. Przyciskiem „OK” wpisujemy ustawioną wartość do pamięci urządzenia.

4.Konserwacja

-przy dziennym czyszczeniu mieszalnika kontrolować czystość sond
    -sprawdzać czy nie wtarła się mieszanka między elektrody sondy
    -sprawdzać izolator między elektrodami czy nie ma pęknięć
    -przy przeglądach technicznych czyścić filtr wody umieszczony przed licznikiem
    impulsów
    -w razie stwierdzenia uszkodzeń, sondy wymienić

5. Schemat montażowy

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Karlik1071
    Level 11  
    Has specialization in: elektronika przemysłowa
    Karlik1071 wrote 33 posts with rating 61. Live in city Rybnik. Been with us since 2008 year.
  • Optex
    lenny35
    Level 13  
    Bardzo udany projekt. Czy mógłbyś przybliżyć nieco temat sondy wilgotności. Jaki to układ? Pytam bo kiedyś chodziło mi po głowie wykonanie podobnego projektu.
  • Optex
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Ciekawe urządzenie. Jednak powinno się chyba nazywać dozownik?
    spoli
    Level 15  
    Urządzenie tego typu, zajmujące się dozowaniem ilości jakiejkolwiek substancji (w tym wypadku wody) po polsku nazywa się dozownikiem. Tak też powinieneś był nazwać swoje urządzenie. Chyba, że Twoją intencją było podkreślenie "inteligencji" sterownika i tworzenie nowej nazwy dla automatycznych urządzeń klasy: system inteligentnego dozowania wody do mieszanki betonowej - DOZATOR...

Zauważyłem, że prawie zawsze gdy na Elektrodzie pojawiają podobne temu rozwiązania świadczące o pomysłowości i inwencji ich twórców brakuje w nich bardzo istotnego elementu jakim są niezależne pomiary wyników pracy ich urządzenia. Dopiero rzetelna analiza takich wyników może świadczyć o przydatności i celowości prezentowanej konstrukcji.
    W opisanym projekcie urządzenia powinieneś zaprezentować, najlepiej niezależne wyniki (pomiary wykonane niezależnym od sterownika miernikiem opartym na innych rozwiązaniach układowych/konstrukcyjnych) świadczące o tym, że prezentowany dozator potrafi utrzymać prawidłowy skład mieszanki betonowej na zadanym poziomie i czyni to z precyzją przewyższającą pana Józka, który dotychczas sterował kranem :) Najlepiej gdy wyniknie z nich (ale obiektywnie) oczywista konieczność zakupu takiego urządzenia od Ciebie...

Powodzenia :)
    jony15
    Level 23  
    Projekt fajny, moje pytanie jest szansa na pokazanie schematu i co to za przepływomierz gdzie można taki kupić dostać. pozdrawiam
    cranky
    Level 26  
    Widzę że wreszcie się udało! Mam trzy pytania:
    1 Jak wpadłeś na to 8kHz?
    2 Konstrukcja elektrod - tajemnica firmowa?
    3 Jaki procent cykli kończy się komunikatem: Mokro mi ;)
    Karlik1071
    Level 11  
    Szanowny administratorze.
    Urządzenie jest w stu procentach mojej konstrukcji. Oto zdjęcia ze środka sterownika:
    Dozator wody do mieszanki betonowej Dozator wody do mieszanki betonowej Dozator wody do mieszanki betonowej Dozator wody do mieszanki betonowej Dozator wody do mieszanki betonowej Dozator wody do mieszanki betonowej

Obudowa pochodzi ze starego amperomierza wskazówkowego - "wajchy"
    Płytka procesora i wyświetlacz jest od "Nestora" ale wsad napisałem i wgrałem sam. Natomiast generator i przetwornik częstotliwość - napięcie jest zmontowany na płytce uniwersalnej, zaprojektowany i uruchomiony przeze mnie.
    Dlaczego więc urządzenie nie kwalifikuje się do DIY konstrukcje.
    Czy muszę od razu przedstawiać schemat i program?

Moderated By Mirek Z.:

Szkoda, że fotek i szerszego opisu zabrakło w pierwszym poście, który przecież nie spełnia zasad zawartych w regulaminie działu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1338607.html np. w punktach 1b i 1d.

maciek_90
    Level 13  
    Kolego nie wiem czy to wina zdjęć czy mojego wzroku ale ten kondensator na dolnej płytce koło scalaka wyglądaj jak napuchnięty
    homer_ek
    Level 11  
    Pomysł ciekawy. Mam pytanie, w jaki sposób określasz ilość potrzebnej wody w mieszance. Potrzebny jest chyba eksperyment. W jaki sposób jest przenoszona informacja o wilgotności z obracającego się mieszalnika do urządzenia pomiarowego. Pozdro.
    Gigantor
    Level 19  
    arturavs wrote:
    Ciekawe urządzenie. Jednak powinno się chyba nazywać dozownik?

spoli wrote:
    Urządzenie tego typu, zajmujące się dozowaniem ilości jakiejkolwiek substancji (w tym wypadku wody) po polsku nazywa się dozownikiem. Tak też powinieneś był nazwać swoje urządzenie. Chyba, że Twoją intencją było podkreślenie "inteligencji" sterownika i tworzenie nowej nazwy dla automatycznych urządzeń klasy: system inteligentnego dozowania wody do mieszanki betonowej - DOZATOR...

Zgodnie ze Słownikiem Języka Polskiego (PWN) "dozator" jest synonimem "dozownika". Użyta nazwa jest więc całkowicie poprawna.
    GOLECKI
    Level 16  
    Jakie naukowe wywody tu prowadzicie... a ja mam proste pytanie - jak to w betoniarce zamontować? Chyba że mowa tu o mikserach z obrotowym mieszadłem.
    Karlik1071
    Level 11  
    Poniżej zamieszczone zdjęcia powinny odpowiedzieć na pytania co do montażu i budowy sondy oraz przepływomierza:

Dozator wody do mieszanki betonowej Dozator wody do mieszanki betonowej Dozator wody do mieszanki betonowej

Natomiast jeśli chodzi o obliczanie ilości dolewanej wody, to trzeba przyjąć najpierw średnią ilość dolewanych litrów do danego zarobu, i z tego wyznaczyć ile impulsów jest potrzebnych, aby wilgotność podnieść o jeden. Tak otrzymane impulsy mnożymy przez różnicę wilgotności zmierzonej od zadanej i otrzymujemy liczbę impulsów potrzebnych do dolania.
    darekRD
    Level 14  
    Dołączę się do pytania Goleckiego: jak unikasz zawinięcia kabli na osi betoniarki?
    Kwestia druga: Nie wiem dlaczego, ale nikt nie zauważył, że ilość potrzebnej wody zależy nie tylko od aktualnej wilgotności, ale w równym stopniu od ilości mieszanki w betoniarce. Jeśli więc będzie jej mniej niż standardowo, to szybko przemoczysz zaprawę.
    bzyku997
    Level 14  
    Szanowni koledzy... Batoniarka to betoniarka...urządzenie w którym jest mieszany tzw. "zarób" jest nazywane mieszalnikiem lub mieszarką, z reguły w takich rozwiązaniach są stosowane mieszalniki planetarne, w których ruchome redlice mieszają komponenty wewnątrz nieruchomego walca, a wszelakie czujniki czy to wilgotności czy też poziomu lub silniki mikserów są przytwierdzone do części walcowej, która przecież nie jest czścią ruchomą takiego urządzenia ... więc żadne kabelki się nie okręcą wokół mieszalnika :D A mówiąc obrazowo, wygląda to mniej więcej tak, kiedy ubijamy białka jajek w naczyniu przy użyciu miksera kuchennego :D
    GOLECKI
    Level 16  
    Karlik1071 wrote:
    Natomiast jeśli chodzi o obliczanie ilości dolewanej wody, to trzeba przyjąć najpierw średnią ilość dolewanych litrów do danego zarobu, i z tego wyznaczyć ile impulsów jest potrzebnych, aby wilgotność podnieść o jeden. Tak otrzymane impulsy mnożymy przez różnicę wilgotności zmierzonej od zadanej i otrzymujemy liczbę impulsów potrzebnych do dolania.

Dla uproszczenia całej procedury proponuję wyposażyć urządzenie w funkcję "uczenia". Przy pierwszej porcji mieszanki nauczyć urządzenie (zapamiętać w epromie) ile wody ma dodać, ponieważ gęstość i wilgotność zarobu to dwie różne bardzo ważne elementy od których zależy jakość betonu i na ich wpływ ma grubość kruszywa.
    wd40
    Level 21  
    Czy to urządzenie działa w rzeczywistości?
    Bo wiem, że wiele firm stosowało czujniki wilgotności ale po pewnym czasie z nich rezygnowały.
    Karlik1071
    Level 11  
    W myśl przepisów BHP i dostosowania urządzeń do wymogów bezpieczeństwa UE, mieszalnik musi być definitywnie zamknięty i jak sprawdzić mieszankę? Dlatego w firmie gdzie pracuję korzystamy wyłącznie z wilgotnościomierzy, ponieważ klapy w nowych mieszalnikach są zamknięte na klucz który, podczas pracy mieszalnika, jest włożony do wyłącznika głównego szafy sterowniczej. Aby wyjąć ten klucz, wyłącznik główny musi być wyłączony.
    Do każdej receptury dobiera się wilgotność poprzez wstępne próby i później masowo miesza się każdy zarób do tej wilgotności.
    bzyku997
    Level 14  
    A do pomiaru wilgotności stosuje się ultradźwiękowe czujniki, dla których gęstość masy mieszanej nie wprowadza aż tak dużego błędu pomiarowego... tyle tylko że koszt samego czujnika to rząd 15 tyś. PLN.
    darekRD
    Level 14  
    Mam wrażenie, że kolega Bzyku nie widział jeszcze betoniarki z bliska. Proponuję wybrać się na dowolną budowę, a jeśli nie ma nic w pobliżu, to do castoramy albo leroy merlin.... i spróbować tam znaleźć choć jedną betoniarkę z nieruchomą beczką. :)
    bzyku997
    Level 14  
    A ja mam wrażenie że kolega darekRD pierdy pisze... Co widziałem z bliska to wiem... Choć takiej betoniarki z nieruchomą beczką w żadnym markecie nie widziałem. Betoniarka, to betoniarka... A do kolegi wiadomości podaję info. że akurat jestem automatykiem w jednej firmie, i widziałem to i owo... W tej chwili właśnie uruchamiam linię technologiczną do barwienia, zraszania i mieszania surowca sylikatowego. Zapraszam do obejrzenia jak został rozwiązany problem pomiaru wilgotności i dozowania wody... Oraz w czym się miesza komponenty... I przy okazji zaznajomię z używaną nomenklaturą :D
    wd40
    Level 21  
    Mieszalnik musi być podczas pracy niedostępny a nie zamknięty a to spora różnica. W wielu firmach do mieszalnika można zajrzeć przez szybę a gdy się chce wejść w bezpośrednie sąsiedztwo mieszalnika bramka wyłącza całkowicie energię. Powinno się to dziać automatycznie a nie poprzez znalezienie przez pracownika kluczyka w szafce głównej :)

No chyba, że zastosowany jest jeden jedyny i ten sam klucz zarówno do odblokowania głównego zasilania jak i otwarcia pokrywy mieszalnika - a zgodnie z klasyczną mechaniką klucz może znajdować się jednocześnie tylko w jednym miejscu.
    bzyku997
    Level 14  
    No raczej w mieszalniku nie wystarczy tylko szybka rewizyjna. Włazy są konieczne choćby w celu ustalenia stopnia zużycia redlic i ścian mieszlnika, oraz na wypadek ewentualnego remontu. W takim przypadku wystarczy chyba wyjęcie BM z rozłącznika, oraz odpowiednie oznakowanie szafy sterującej mające na celu ostrzeżenie osób postronnych przed niechcianym załączeniem sterowania. Na włazach rewizyjnych konieczny jest również montaż łączników krańcowych bezpieczeństwa z odpowiednim atestem, które defacto posiadają odpowiedni klucz mechaniczny lub RFID...ale to i tak w 100% nie daje gwarancji bezpieczeństwa. Przebywanie w bezpośrednim sąsiedztwie mieszalnika jesz często konieczne a i czasem nieuniknione, choćby po to, by ręcznie zadozować odmierzoną porcję barwnika czy plastyfikatora...bo nie wszystkie rozwiązania są oparte o układy dozowników automatycznych. Kolejnym problemem, i to nieuniknionym jest pomiar wilgotności materiału wprost w mieszalniku. Nawarstwianie materiału na czujniku prowadzi do radykalnie różnych odczytów procenta wilgotności w mieszalniku...a do tego dochodzi jeszcze ruch pióra redlicy nad czujnikiem, co nie pozostaje bez wpływu na błąd pomiaru...
    nouc
    Level 10  
    Witam. Mam pytanie, gdzie kolega kupił tą sondę?
    bzyku997
    Level 14  
    Poszukaj w INTROL...mają dobre ceny dla sondy 4-20mA...coś około 12 tyś. zł. :D
    tuptek
    Level 15  
    Witam. Chcę odświeżyć temat. Ma może ktoś jakieś schematy od takiego dozatora. Ponieważ chciał bym coś takiego zrobić.
    czochi
    Level 10  
    przyłączam się do postu mojego poprzednika ma ktoś schemat tego urządzenia ??