Witam.
Niedawno zrodził mi sie taki nietypowy pomysł.
Niektóre TRX-y mają możliwość podłączenia przez odpowiednią przystawkę do komputera celem wykorzystania łączności cyfrowych.
Można wówczas "sterować" TRX przy pomocy myszki i interfejsu na ekranie monitora.
Jakie możliwości co do sterowania myszką ma Kenwood TS 850 ?
Czy można z ekranu:
- zmieniać częstotliwość,
- zmieniać pasma
- włączyć TX
- czy modulacja z mikrofonu komputerowego z karty dźwiękowej pójdzie w eter
- słuchać RX w głośnikach komputera.
Wiem, że nie można włączyć tej funkcji którą włącza się poprzez wciśnięcie lub wyciśnięcie przycisku ( np. RIT, XIT, Notch....)
A co z przyciskami "chwilowymi" takimi jak AM/FM, LSB/USB ...
Bo pomysł polega na tym, że można by było poprzez udostępnienie swojego komputera (pulpitu) przez internet obsługiwać TRX poza domem - np. pochwalić się u znajomych.
Wiem, że niektóre TRX-y mają takie możliwości i co niektórzy robią na wysokiej górce instalacje antenowe a drogą internetową obsługują radio w domu ( np. Elecraft K3)
pozdrawiam
RR
Niedawno zrodził mi sie taki nietypowy pomysł.
Niektóre TRX-y mają możliwość podłączenia przez odpowiednią przystawkę do komputera celem wykorzystania łączności cyfrowych.
Można wówczas "sterować" TRX przy pomocy myszki i interfejsu na ekranie monitora.
Jakie możliwości co do sterowania myszką ma Kenwood TS 850 ?
Czy można z ekranu:
- zmieniać częstotliwość,
- zmieniać pasma
- włączyć TX
- czy modulacja z mikrofonu komputerowego z karty dźwiękowej pójdzie w eter
- słuchać RX w głośnikach komputera.
Wiem, że nie można włączyć tej funkcji którą włącza się poprzez wciśnięcie lub wyciśnięcie przycisku ( np. RIT, XIT, Notch....)
A co z przyciskami "chwilowymi" takimi jak AM/FM, LSB/USB ...
Bo pomysł polega na tym, że można by było poprzez udostępnienie swojego komputera (pulpitu) przez internet obsługiwać TRX poza domem - np. pochwalić się u znajomych.
Wiem, że niektóre TRX-y mają takie możliwości i co niektórzy robią na wysokiej górce instalacje antenowe a drogą internetową obsługują radio w domu ( np. Elecraft K3)
pozdrawiam
RR