Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Genius 5.1 SW-HF5005 Uszkodzony selektor wejść.

darek90r 19 May 2010 17:32 14159 4
    darek90r
    Level 10  
    Witam. Posiadam zestaw Genius 5.1 SW-HF5005. Opisze od początku co się stało. Pewnego razu gdy użytkowałem ten zestaw zabrakło prądu. Przy jego następnej próbie włączenia przepalił się bezpiecznik. Później przepalał się każdy następny który włożyłem( oczywiście każdy miał takie same parametry F2AL250V). Rozkręciłem sprzęt i zobaczyłem na jednej z płytek wysadzone trzy kondensatory ceramiczne o oznaczeniu 104( zaznaczone na zdjęciu. Kondensator nr 1 znajduje się po dioda).Wymieniłem je na nowe (chyba nie ma różnicy którą strona się je wlutuje bo ich nóżki nie maja przecież oznaczeń + czy - ;)) . Włączyłem subwoofer, bezpiecznik nie został spalony, wcisnąłem przycisk ON jednak z głośników nie słychać muzyki. Jeśli mocno je pod głośnie to słychać jedynie szum. Płytki wzmacniaczy zarówno dla subwoofera jak i satelitek są sprawne. Jedyne co mnie nie pokoi to ten selektor wejść BT2323

Genius 5.1 SW-HF5005 Uszkodzony selektor wejść.

W jaki sposób można go ominąć ? Sygnał daje z komputera za pomocą przewodów 3xjack a z drugiej strony 6x chinch (nie wiem czy dobrze opisałem ten kabel).
    =Grzegorz=
    Level 23  
    Tak zupełnie przy okazji mógłbyś napisać z jakich elementów zrobiony jest ten zestaw? chodzi o typ końcówek mocy i kość regulacji głośności. Czy to są końcówki TDA ?
    darek90r
    Level 10  
    Na płytce wzmacniacza subwoofera znajduje się TDA7294, a jeśli chodzi o drugą płytkę. Znajdują się tam trzy kości TDA7269A. Kość regulacji głośności to BT2258.
    darek90r
    Level 10  
    Tak jak podejrzewałem uszkodzony był układ BT2323. Na razie naprawiłem go prowizorycznie ale gdy dostane ten układ to go wlutuje.
    Genius 5.1 SW-HF5005 Uszkodzony selektor wejść. Genius 5.1 SW-HF5005 Uszkodzony selektor wejść.
    Minusem takiego rozwiązania jest to że nie można zmieniać wejść typu DVD, TV,GAME, CD/MP3 ale mi to nie było potrzebne :)