Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Dobor pompy do instalacji nawadniania

kowal8805 19 May 2010 18:41 10954 10
    kowal8805
    Level 10  
    Witam

Moze to i zly dzial , ale pomyslalem sobie ze chlopaki z elektrody beda znali odpowiedz.

Chce nawadniac maliny kropelkami.

Dobor pompy do instalacji nawadniania

Tak wyglada szkic.Na poczatku woda bedzie pompowana ze stawku wezem o srednicy fi63 mm (kolor czarny - jest go 40 metrow ) do weza o srednicy 50 mm (kolor brazowy - jest go okolo 60 metrow ). Z tego weza wychodza linie kroplujace , kazda ma 140 metorow dlugosci i Fi16 mm.W tych wezach kroplujacych musi byc cisnienie 1 bar na calym wezu.Linie sa z kompensacja

Chcialbym dobrac pompe ktora bedzie miala odpowiednie cisnienie czy moc tloczenia.Nie znam sie na mechanice plynow , nie wiem jak to ejst z tym traceniem cisnienia :) moze ktos z Was mi pomoze ?

Z gory dzieki
    Anonymous
    Level 1  
    narkoholik
    Level 30  
    Pompa zatapialna plus elektrozawory i sterownik. Temat dłuższy do policzenia na PW wysłałem kontakt. Nie napisałeś ile linii i jaki spadek tzn głębokośc wynoszenia (wody do systemu). Zależnie od ilości lini nalezy je podzielic na sekcje i włączać sekwencyjnie.
    narkoholik
    Level 30  
    Są wszystkie parametry lini kroplującej 16 mm z kompensacją długość sekcji 140 m - brakuje jedynie rozstawu emiterów (30 -50 cm?). Czyli około 1,6 l/h ale przy zerowym spadku terenu to przy 30 możesz kłaśc na 110 m a przy 50 do 150m ale to juz zgadywanka. Zadzwoń gdzie ci podałem jutro rano albo napisz mail to ci za darmo policzą.
    reaven22
    Level 30  
    narkoholik wrote:
    Są wszystkie parametry lini kroplującej 16 mm z kompensacją długość sekcji 140 m - brakuje jedynie rozstawu emiterów (30 -50 cm?).

Kolego sam sobie przeczysz....
    kowal8805
    Level 10  
    reaven22 wrote:
    Jeżeli parametry tej pompy są rzeczywiście takie jak podaje producent to będziesz miał jeszcze trochę zapasu.

Powiedz mi czy w tym przypadku parametry podnoszenia maja najwiekszy wplyw ?czy duze cisneinei nie jest tu potrzebne ?

http://see-you.pl/item970681711_970681711.html

Jest jeszcze taka , niby chinszczyzna ale znajomy ma 2 lata i mu smiga ;)Ona niby daje wieksze cisnenie , bedzie lepsza ?
    narkoholik
    Level 30  
    Reaven22 - niczemu nie przeczę może źle skonstuowałem zdanie. 3 lata organizowałem szkolenia z zakresu systemów nawadniających w całej w Polsce ale głównie zajmował się tym nasz specjalista. Od 2 lat nie odswieżałem informacji więc dałem koledze Kowalowi link do mojej starej firmy z którą nadal sie kontaktuję. Tam siedzi teraz specjalista od samych pomp i z przyjemnościa pomoże mu dobrac pompe droga e'mailową lub telefoniczna bez żadnych kosztów. Są tam linie kroplujące, sterowniki, elektrozawory, zraszacze i dużo więcej. Nie ma znaczenia region kraju.
    Takiej ilości lini nie da się zasilić jednorazowo bez podziału na sekcje. Poza ciśnieniem ważny jest przepływ i jeszcze kilka parametrów.
    Sterownik jest przydatny z uwagi na automatyczną pracę i podział na sekcje z uwzględnieniem wielu innych warunków a każda sekcja będzie pracować (strzelam) 20-40 minut gdyż krople z emiterów będą się sączyć powoli to nie zraszacz. Dodatkowo do lini można dołączyć dozownik nawozu.
    Wszystko w przystępnej cenie.

Kolego kowal - przejrzyj sobie katalog z tej strony którą ci podałem zakładka oferta w ofercie str. 24 masz opisane straty na linii i nie zapomnij o filtrze bo zapchasz linie raz dwa. Dysponuję poradnikiem ale nie jestem upoważniony do kolportażu.

malinki mniam :)

Pozdrawiam
    kowal8805
    Level 10  
    narkoholik wrote:
    Reaven22 - niczemu nie przeczę może źle skonstuowałem zdanie. 3 lata organizowałem szkolenia z zakresu systemów nawadniających w całej w Polsce ale głównie zajmował się tym nasz specjalista. Od 2 lat nie odswieżałem informacji więc dałem koledze Kowalowi link do mojej starej firmy z którą nadal sie kontaktuję. Tam siedzi teraz specjalista od samych pomp i z przyjemnościa pomoże mu dobrac pompe droga e'mailową lub telefoniczna bez żadnych kosztów. Są tam linie kroplujące, sterowniki, elektrozawory, zraszacze i dużo więcej. Nie ma znaczenia region kraju.
    Takiej ilości lini nie da się zasilić jednorazowo bez podziału na sekcje. Poza ciśnieniem ważny jest przepływ i jeszcze kilka parametrów.
    Sterownik jest przydatny z uwagi na automatyczną pracę i podział na sekcje z uwzględnieniem wielu innych warunków a każda sekcja będzie pracować (strzelam) 20-40 minut gdyż kapilary będą się sączyć powoli to nie zraszacz. Dodatkowo do lini można dołączyć dozownik nawozu.
    Wszystko w przystępnej cenie.

Kolego kowal - przejrzyj sobie katalog z tej strony którą ci podałem zakładka oferta w ofercie str. 24 masz opisane straty na linii i nie zapomnij o filtrze bo zapchasz linie raz dwa. Dysponuję poradnikiem ale nie jestem upoważniony do kolportażu.

malinki mniam :)

Pozdrawiam

dziekuje :) skontaktuje sie jutro z ta osoba a dozownik to mam inzektorowy :D Mam zamiar stasowac nawozy yary :)

Mam znajomego ktory wlasnie korzysta z takich pomp dizlowskich i on wlasnei nawadnia chyba nawet wiekszy obszar pola na raz ta pompa , nie wiem moze robi cos zle ale mowil ze woda leci i jest ok :)